Προετοιμασία: 20 λεπτά και 1 ώρα για το πάγωμα της ζύμης | Μαγείρεμα: 40 λεπτά | Σύνολο: 1 ώρα
Συνταγή για: 5 μερίδες
Υλικά για τη ζύμη:
Κομμένο κύβους βούτυρο: 150 γρ.
Ζάχαρη: 60 γρ.
Χτυπημένο αυγό: 1
Αλεύρι: 300 γρ.
Νερό: 2 κουταλιές σούπας
Υλικά για τη γέμιση:
Λεμόνια: 3 (χυμό και ξύσμα)
Βούτυρο: 80 γρ.
Αυγά: 3 μέτρια
Ζάχαρη: 250 γρ.
Οδηγίες:
1. Ετοιμάζετε τη ζύμη, κοσκινίζοντας το αλεύρι με το αλάτι. Ανοίγετε στο κέντρο μια λακκούβα. Βάζετε ολόγυρα το βούτυρο, στο κέντρο το αυγό και πασπαλίζετε με την ζάχαρη. Ζυμώνετε και αν χρειάζεται προσθέτετε και το νερό. Μην παραδουλέψετε τη ζύμη. Την κάνετε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για μία ώρα.
2. Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγετε σε δίσκο, τέτοιου μεγέθους, ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας 24 εκ. Βουτυρώνετε την ταρτιέρα και την καλύπτετε με την ζύμη.
3. Λιώνετε το βούτυρο για τη γέμιση. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη, δυνατά για 2 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο λίγο - λίγο, το χυμό των λεμονιών και το ξύσμα. Αδειάζετε το μείγμα στην ταρτιέρα.
4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 35 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο και όταν κρυώσει λίγο ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
5. Σερβίρετε την τάρτα πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη ή σαντιγί ή σκέτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου