Είναι μια διαδικασία αλληλένδετη με κάθε νοικοκυριό σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, ανάλογα με τον προγραμματισμό μας και τα προϊόντα που θέλουμε να αγοράσουμε.
Στο σούπερ μάρκετ πάμε όλοι, όμως έχουμε τη σωστή συμπεριφορά για να κάνουμε έξυπνες και οικονομικές αγορές; Ακόμα και το σούπερ μάρκετ έχει τους δικούς του κανόνες, αν θέλουμε να «εκμεταλλευθούμε» την ποικιλία του και να μην θαμπωθούμε από τα πλουμιστά χρώματα στα ράφια…
  • Κανόνας απαράβατος: Δεν πάμε ποτέ στο σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι. Αυτό είναι ένα… λάθος που κάνουν πολλοί, κυρίως εργαζόμενοι, που αφήνουν το σούπερ μάρκετ για μετά τη δουλειά τους ή τα μεσημέρια του Σαββάτου, λίγο πριν το φαγητό. Η ανάγκη για τροφή και τα… μηνύματα πείνας που στέλνει το στομάχι μας, σύμφωνα με έρευνες, μας ωθεί στο να αγοράσουμε περισσότερα τρόφιμα απ’ ό,τι είχαμε υπολογίσει και τελικά χρειαζόμαστε. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, πριν το σούπερ μάρκετ να φάμε, έστω κάτι ελαφρύ.
  • Κοιτάζουμε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων. Όχι μόνο για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν λήξει, αλλά για να υπολογίσουμε και τις ημέρες που θα τα καταναλώσουμε. Είναι καλύτερο να περάσουμε άλλη μία φορά από το σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε γάλα π.χ. παρά να πάρουμε δύο μπουκάλια, να μην τα καταναλώσουμε στην ώρα τους και να πετάξουμε το ένα.