ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

0 Η κοιλάδα των φαλαινών



Φωτογραφία Tom Horton
Η κοιλάδα των φαλαινών (στα αραβικά Wadi Al-Hitan) είναι μια αρχαιολογική περιοχή, παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος στο Φαγιούμ της Αιγύπτου, πίσω από το βουνό Γκαμπάλ Γκαρ Γκοχάναμ, 150 χλμ. περίπου νοτιοδυτικά από το Κάιρο.

Φωτογραφία  Further to Fly
Το 2005 χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς περιλαμβάνει εκατοντάδες απολιθώματα φαλαινών, στην πρωιμότερη μορφή τους, τα αρχαιοκήτη, είδος που έχει εξαφανιστεί.
Φωτογραφία  Bernt Out
Έχουν βρεθεί απολιθώματα και άλλων πρώιμων ζώων, όπως καρχαρίες, κροκόδειλοι, χελώνες και σαλάχια.
Η κοιλάδα αποτελεί σημαντική αλυσίδα στην εξέλιξη των κητωδών, καθώς αποκαλύπτει ένα είδος φαλαινών, που είχαν ζήσει σαν θηλαστικά στην ξηρά, προτού εξελιχθούν σε ωκεάνια θαλάσσια κήτη.
Φωτογραφία  Further to Fly
Τα απολιθώματα δεν είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί, ωστόσο ο αριθμός τους στην περιοχή είναι πολύ μεγάλος κι έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, καθώς παγιδεύτηκαν στα μαλακά πετρώματα, που αποτελούσαν τότε τον πυθμένα της θάλασσας.
Έρευνες προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ύπαρξη τέτοιου μεγάλου αριθμού αρχαιοκητών στη συγκεκριμένη περιοχή, να μελετήσουν τον τρόπο ζωής τους, αλλά και την τελευταία περίοδο της μεταμόρφωσής τους.
Φωτογραφία  hays
Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν το 1902-1903. Παρότι διατηρούσαν τη σωματική δομή των σύγχρονων φαλαινών, διατηρούσαν κρανίο και οδοντοστοιχία από ένα πιο πρώιμο είδος, έρπονταν και ήταν σαρκοβόρα.
Ο μεγαλύτερος σκελετός που έχει βρεθεί έχει μήκος 21 μέτρα, με αναπτυγμένα πρόσθια πτερύγια με πέντε δάχτυλα και με την απροσδόκητη παρουσία πίσω ποδιών και δαχτύλων.
Φωτογραφία  Tom Horton
Το 1989 και το 1997, η κοιλάδα κηρύσσεται προστατευόμενη περιοχή με πρωθυπουργικό διάταγμα. Το 2005, ένας Αμερικανός και ομάδα Αιγυπτίων παλαιοντολόγων βρήκαν τον απολιθωμένο σκελετό μιας προϊστορικής φάλαινας του είδους Basilosaurus isis.
Η κοιλάδα φιλοξενεί επίσης 15 είδη φυτών της ερήμου, αμμόλοφους και άγρια θηλαστικά, καθώς και 19 είδη ερπετών και 36 είδη πτηνών.
Φωτογραφία  Further to Fly
Πηγή φωτογραφίας
Πηγές  1  2
http://aksioperierga.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...