ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

0 Το Λούβρο αποσύρει τη Νίκη της Σαμοθράκης για λογους συντήρησης

Ενα από τα σημαντικότερα εκθέματα του κεντρικού παρισινού μουσείου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η φτερωτή θεά, πρόκειται να αποσυρθεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο προκειμένου να δεχθεί τις φροντίδες συντήρησης.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Λούβρου, η επιτροπή των συντηρητών, ενέκρινε την έναρξη των εργασιών τον επόμενο Σεπτέμβρη, ενώ το κόστος του έργου θα φθάσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από τους χορηγούς του έργου.

Το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, ύψους 2,27 μ. και μαζί με το σύμπλεγμά του φθάνει τα 5,57 μ., είναι τεχνοτροπίας των ελληνιστικών χρόνων και χρονολογείται μεταξύ του 220-185 π.Χ. Αναπαριστά τη θεότητα που αναγγέλλει τη νίκη στο πεδίο της μάχης και εδράζεται πάνω σε μία βάση που μοιάζει με πλώρη που στηρίζεται με τη σειρά της πάνω σε ένα βάθρο.

Για φέρει σε πέρας τη συντήρησή του, το Λούβρο εξετάζει να επιλύσει «μία σειρά δομικών προβλημάτων» του έργου, τα οποία είχε αποφευχθεί να επιλυθούν κατά την προηγούμενη συντήρησή του, που ανάγεται στο 1934, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, διευθυντής του τμήματος Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του μουσείου.


«Η σύγχρονη βάση από σκυρόδεμα έχει μεν ρωγμές, πλην όμως δεν κινδυνεύει. Αναρωτιόμαστε επίσης για μία μικρή ράβδο στήριξης που είχε τοποθετηθεί στο οπίσθιο τμήμα του κατά τον 19ο αιώνα», προσθέτει ο ίδιος.

«Κυρίως όμως προτιθέμεθα να καθαρίσουμε το άγαλμα, στο οποίο έχουν επισωρευτεί πολλοί ρύποι μέσα σε τόσα χρόνια κι έχει γίνει σχεδόν καφέ. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αντίθεση ανάμεσα στο πάλλευκο μάρμαρο της Πάρου του αγάλματος και το φαιόχρωμο μάρμαρο της νηόμορφης βάσης του», εξήγησε ο Μαρτινέζ.

Η μετακίνηση του αγάλματος σε γειτονική αίθουσα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013. Η επιστροφή κι εγκατάστασή του στην αρχική του θέση είναι προγραμματισμένη για το 2014. Το πέρας των εργασιών καθαρισμού και η τελετή των εγκαινίων της επανέκθεσής του προτίθεται να οργανωθούν για τα τέλη του 2014, ή το αργότερα στις αρχές του 2015.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...