ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

0 Βουτιές στις βάθρες της Σαμοθράκης


Βάθρες ονομάζονται οι φυσικές πισίνες-λίμνες που δημιουργούνται μέσα στις κοιλότητες βράχων μετά από μικρούς ή μεγάλους καταρράκτες. Η Σαμοθράκη είναι γεμάτη με αυτές τις εντυπωσιακές γωνιές, αρκεί να έχετε χρόνο και διάθεση να τις ανακαλύψετε.


Παρότι γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, το νησί δεν έχει υποστεί ευτυχώς τις αρνητικές συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, γι’ αυτό και το φυσικό του περιβάλλον παραμένει ανέπαφο και λειτουργεί σαν καταφύγιο για όσους θέλουν να αποτοξινωθούν για τα καλά από την πίεση του χειμώνα. Στη Σαμοθράκη θα «βαφτιστείτε» στα δροσερά κρυστάλλινα νερά στις βάθρες, θα αναζητήσετε τα καλύτερα σημεία για βουτιές, θα απολαύστε το μοναδικό μασάζ κάτω από τους καταρράκτες και θα παίξετε με τις γαλάζιες λιβελούλες που εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από τα νερά.

Η βάθρα Παράδεισος

Στο τοπίο του νησιού κυριαρχεί ο Σάος, το ψηλότερο βουνό του Αιγαίου, εξαιρώντας εκείνα της Εύβοιας και της Κρήτης. Οι ντόπιοι το ονομάζουν και Φεγγάρι γιατί είναι τόσο ψηλό που κρύβει τη Σελήνη. Στις πλαγιές του η φύση οργιάζει: πλατάνια, καστανιές και μυρτιές κρύβουν στη σκιά τους ρεματιές, ποτάμια με εντυπωσιακούς καταρράκτες και βάθρες με ονόματα-θρύλους. Οι βάθρες του Φονιά και της Γριάς Βάθρας είναι με διαφορά οι πιο γνωστές, καθώς είναι και οι πιο εύκολα προσπελάσιμες, ενώ αντίστοιχες αλλά πιο απομακρυσμένες θα βρείτε στον Άγγιστρο, στο Γιάλι και στο Βάτο, όπου μπορείτε να φτάσετε με τα τουριστικά καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού.

Το καραβάκι είναι και ο μοναδικός τρόπος για να απολαύσετε τον Κρεμαστό, τον καταρράκτη που πέφτει από τα 83μ. στη θάλασσα και είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη του νησιού για canyoning.
Βγαίνοντας από την Καμαριώτισσα, το λιμάνι του νησιού, 13χλμ. προς το βορρά θα συναντήσετε τα Θέρμα, έναν καταπράσινο παράδεισο, γνωστό από τους βυζαντινούς χρόνους για τα Ιαματικά Λουτρά του. Λίγο πιο βόρεια από τα Λουτρά βρίσκονται και τα δύο δημοτικά κάμπινγκ του νησιού. Το ένα είναι πλήρως οργανωμένο και συγκεντρώνει μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ το δεύτερο είναι πιο ελεύθερο και το προτιμά περισσότερο η νεολαία.


Φαράγγι Φονιά

Στη Σαμοθράκη δεν θα πάτε για τις παραλίες της, παρόλο που δεν υστερούν σε ομορφιά, αλλά για τις βάθρες της, που σαν μυθικές σειρήνες μαγνητίζουν τους επισκέπτες. Η Γριά Βάθρα είναι ίσως η πιο εύκολα προσβάσιμη του νησιού. Μπορείτε να την προσεγγίσετε με τα πόδια από τα Θέρμα-Λουτρά ή να αφήσετε το αυτοκίνητό σας ακόμα πιο κοντά στο μικρό ξέφωτο. Από εκεί θα μπείτε στο πυκνό δάσος και δέκα λεπτά αργότερα θα βρίσκεστε στην πρώτη βάθρα. Εδώ καταλήγει ένας μικρός καταρράκτης και μια βουτιά επιβάλλεται. Στη συνέχεια ακολουθήστε με προσοχή το μονοπάτι που περνάει πάνω από τις πρώτες βάθρες και οδηγεί στις επόμενες.

Φονιάς

Κλείδωση

Φονιάς

Φονιάς
Εναλλακτικά, επιστρέψτε στον κεντρικό δρόμο και βάλτε πλώρη για το Φονιά, το μεγαλύτερο ρέμα του νησιού. Στην πρώτη βάθρα του οδηγεί μετά από 30-40 λεπτά ένα πολύ γνωστό και πολυπερπατημένο μονοπάτι, κατάλληλο ακόμα και για οικογένειες. Αφού περπατήσετε κάτω από τα τεράστια πλατάνια και τις καστανιές, θα βρείτε την πρώτη «πισίνα» στην οποία καταλήγει ένας μικρός αλλά εντυπωσιακός καταρράκτης. Το μονοπάτι συνεχίζει προς την Κλείδωση (διαδρομή 2 ωρών), τον μεγαλύτερο σε ύψος καταρράκτη του νησιού που φτάνει τα 35 μέτρα.

Το κολύμπι στα παγωμένα νερά της φυσικής πισίνας που σχηματίζει είναι άκρως αναζωογονητικό. Ωστόσο, σε κάθε σημείο της διαδρομής θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί γιατί τα βράχια γλιστρούν πολύ και η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη. Μην υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητές σας προσπαθώντας να ανεβείτε στις ακόμα πιο ψηλές βάθρες γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κατά καιρούς τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί εκεί.

Χώρα

Σάος

Ο Πύργος του Φονιά

Είσοδος στο φαράγγι του Φονιά
Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι προς την αντίθετη κατεύθυνση και τις εκβολές του Φονιά, θα βρείτε τη Βδελολίμνη, μια ρηχή λίμνη δίπλα στην θάλασσα που καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από δάσος σκλήθρου, μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην παραλία θα δείτε και τον Πύργο του Φονιά, ένα μεσαιωνικό κτίσμα, έργο των γενοβέζων Gattilusi, που είχαν κατακτήσει το νησί κατά τον 14ο αιώνα.
http://www.thea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...