ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

0 Νυμφόπετρα - Οι πέτρες των νυμφών και ένας ματωμένος γάμος.

Συγγραφέας:Λαζάρου Βασίλης (Leo Morpheus)
http://www.explorers.gr/
Στα πλαίσια των αποστολών που πραγματοποιήθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης το μήνα Αύγουστο του 2007, η ομάδα Πυθέας επισκέφτηκε ένα μοναδικό μνημείο που σφύζει από θρύλους κοντά στο χωριό Νυμφόπετρα.

Ένα ηλιόλουστο πρωινό 3 μέλη της ομάδας Πυθέας (leo morpheus, xontro_mpizeli και evripidis) ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό μεταξύ άλλων και αυτό το χωριό.
Είναι πραγματικά μοναδικό το γεγονός πως σε αυτή τη χώρα μπορείς να ανακαλύψεις σε απίθανα μέρη το ανήκουστο, το θρυλικό και το μυστηριώδες.. τόπους που να σφύζουν από θρύλους, παραδόσεις και ψήγματα λαϊκής φαντασίας.
Ένα τέτοιο μέρος λοιπόν είναι και οι γνωστές Νυμφόπετρες. Πρόκειται για ένα μέρος ακριβώς δίπλα στο δρόμο που παρόλα αυτά παραμένει προσεγμένο και έλκει κάθε περαστικό να σταματήσει για λίγα λεπτά και να αφήσει τα στοιχειά και τις νύμφες να του διηγηθούν ιστορίες από άλλες εποχές.. ιστορίες που ίσως έχουμε λησμονήσει, αλλά υπάρχουν πάντα μέσα μας.Οι Νυμφόπετρες λοιπόν είναι βράχοι μεγάλου μεγέθους που στέκουν επιβλητικοί ανάμεσα σε λιγοστά δέντρα. Είναι αρκετοί σε αριθμό και μπορώ να πω πως τα σχήματα που φέρουν σου εξάπτουν τη φαντασία και σε κάνουν να αναρωτιέσαι πως και γιατί στέκουν εκεί ξεχασμένα απ� το χρόνο.
Φυσικά σε ένα τέτοιο μέρος δεν μπορούν να λείπουν και οι διάφορες παραδόσεις οι οποίες δίνουν έναν πιο μυστηριώδη τόνο στο ήδη περίεργο σκηνικό.Ο θρύλος λοιπόν μιλάει για μια ανθρώπινη πομπή που καθ� οδόν για ένα γάμο έπεσε θύμα μίας ισχυρής ανθρώπινης κατάρας. Η μητέρα της νύφης, έχοντας ξεχάσει το δαχτυλίδι του γάμου, καταράστηκε μέσα στη σύγχυση της την πομπή με αποτέλεσμα όλοι οι μετέχοντες σ� αυτήν να μείνουν εκεί πετρωμένοι για πάντα με μόνη παρέα τους την αιωνιότητα.
Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές αυτού του θρύλου βέβαια όπως είναι φυσικό.Πέρα από τις ιστορίες αυτές που όλους μας γοητεύουν υπάρχει και η αληθινή (σχετικά με το πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας) επιστημονική εξήγηση. Οι εν λόγω βράχοι λοιπόν είναι μάλλον από ασβεστόλιθο, ή πιο σωστά είναι τραβερτινικοί σχηματισμοί που προήλθαν από απόθεση ανθρακικού ασβεστίου από θερμά νερά.

Τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή αποτελούσαν τη δίοδο μέσω της οποίας νερά από υδροφόρους ορίζοντες σε κάποιο βάθος -που είχαν σχετικά αυξημένη θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε άλατα- έβγαιναν στην επιφάνεια. Οι πηγές από τις οποίες ανέβλυζαν αυτά τα νερά βρίσκονταν κατά μήκος αυτών των ρηγμάτων και σε αυτό οφείλεται και η γραμμική διάταξη των εν λόγω σχηματισμών.
Προσωπικά αναρωτιέμαι πως πήρε ετούτη την ονομασία το μέρος αυτό. Ίσως ονομάστηκε έτσι από τη λέξη «νύμφη-νύφη» λόγω του θρύλου που αναφέρθηκε παραπάνω ή ίσως να είναι αρχαιότερο και να ήταν κάποιος χώρος λατρείας των νυμφών. Εξάλλου, η λέξη «νύμφη» μας παραπέμπει σε κάποιο χθόνιο και υγρό στοιχείο..

Τέλος, μπορώ να πω ότι η εξόρμηση αυτή ήταν απόλυτα ενδιαφέρουσα και για ακόμη μια φορά ταξίδεψα με την Ομάδα Πυθέας σε μαγικά μέρη που σε γεμίζουν εικόνες και αναμνήσεις, ξεχνώντας για λίγο τις απάνθρωπες τσιμεντουπόλεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...