ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

0 Η Ελλάδα μας. Τα Δουμπιά Χαλκιδικής



Το χωριό Δουμπιά Χαλκιδικής είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Κουρτίνα. Έχει εγγεγραμμένους 587 κατοίκους μετά την απογραφή του 2001. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ανθεμούντα ενώ γεωγραφικά ανήκει στην περιοχή των Ζερβοχωρίων Χαλκιδικής. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία, ενώ μία μερίδα αυτών εργάζεται στα μεταλλεία Γερακινής.


Ο κεντρικός ναός είναι αυτός της Αγίας Παρασκευής. Τα Δουμπιά έχουν αξιοποιήσει τις ονομαστές πηγές με το ομώνυμο μεταλλικό νερό... συνέβαλε αποφασιστικά στην αναζωογόνηση του τόπου.


Η κατοίκηση στα Δουμπιά ξεκίνησε την προϊστορική εποχή καθώς μέσα στον οικισμό βρέθηκαν αντικείμενα της εποχής του χαλκού και της νεολιθικής. Στα ιστορικά χρόνια στα βόρεια του χωριού αναπτύχθηκε η πόλη των αρχαίων Καλινδοίων όπου σήμερα διεξάγονται ανασκαφές. Η πόλη αυτή άκμασε κατά την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Κατοίκηση υπήρχε και στα βυζαντινά χρόνια καθώς βρέθηκαν νομίσματα του 11ου και του 13ου αιώνα μέσα στο χωριό. Το χωριό συνεχίζει να αναφέρεται σε αρχεία του 1445, 1519 και 1771. Συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821.


Το χωριό πήρε την ονομασία του από τους δύο τύμβους -τάφους- που υπήρχαν στον κάμπο, βόρεια του χωριού. Η λέξη τύμβος, στην τοπική διάλεκτο έγινε τούμπα - "τουμπιά" με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να ονομαστεί το χωριό με το όνομα Δουμπιά έως και σήμερα. Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η λέξη Δουμπιά στα σλαβικά σημαίνει βελανιδιά. Ίσως λοιπόν ονομάστηκε έτσι από τα δάσος βελανιδιών που υπήρχε στο χώρο.


doumpia-istoria.blogspot.com
agro-tour.net
trivago.gr
Το είδαμε στο: http://anemo-milos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...