ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

0 Από θέατρο, κρεοπωλείο

Από θέατρο, κρεοπωλείο

Παράξενα «ευρήματα» των αρχαιολόγων στις ανασκαφές της αρχαίας ΚορίνθουΕνα τόνο οστών  βοοειδών  περισυνέλεξαν οι αμερικανοί αρχαιολόγοι,που ανασκάπτουν θέατρο της αρχαίας Κορίνθου, εύρημα εντυπωσιακό τόσο όσον αφορά τον όγκο του όσο  και τον χώρο στο οποίο εντοπίσθηκε. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο του Πανεπιστημίου  του Γουίνιπεγκ Μάικλ ΜακΚίνον  τα οστά προέρχονται από τον 4ο και 5ο  μ.Χ. αιώνα  και εντοπίσθηκαν  αφού  αφαιρέθηκαν πολλά άλλα απορρίμματα. Οσο για  το μυστήριο  της εναπόθεσής  τους στο αρχαίο  θέατρο η  εξήγηση, που  έδωσε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή στην ομιλία του, κατά την  ετήσια συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής στο Σιάτλ είναι, ότι μπορεί να σχετίζονται με κάποια  μεγάλη  ετήσια γιορτή της  περιοχής.

«Πιστεύω ότι το θέατρο χρησιμοποιούνταν για ένα μεγάλο γλέντι, κατά το οποίο καταναλώνονταν πολλά σφάγια, των  οποίων  η  επεξεργασία  γινόταν  μέσα σ΄ αυτό, τον άδειο χώρο»,  είπε ο ΜακΚίνον. Και μιλάμε για εκατοντάδες  ζώα, αφού ως  αυτή τη στιγμή  έχουν καταγραφεί πάνω από 100.000 μεμονωμένα οστά, τα περισσότερα από βοοειδή και κάποια από κατσίκια και πρόβατα. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι εντοπίσθηκαν οστά από 516 αγελάδες. Τα περισσότερα από τα ζώα ήταν ενήλικα  και καλής ποιότητας,  όπως  έδειξε η  εξέταση οστών και δοντιών ενώ όλα φαίνεται να είχαν θανατωθεί το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα.

 «Ενα θέατρο μπορεί να φαίνεται περίεργο μέρος για την  λειτουργία κρεοπωλείου αλλά  η συγκεκριμένη  κατασκευή είχε πέσει σε αρχησία μεταξύ 300 μ.Χ. και 400 μ.Χ. Από τη  στιγμή λοιπόν, που  έμεινε ένας  άδειος χώρος, που  πλέον δεν χρησιμοποιούνταν για  θεάματα, θα  μπορούσαν να τον διαμορφώσουν σε ό,τι  ήθελαν», είπε ο  ΜακΚίνον. Πρόσθεσε μάλιστα  ότι «Μερικά από τα σκελετικά κατάλοιπα διατηρούσαν  ακόμη μερικώς την άρθρωσή τους, γεγονός που υποδηλώνει, ότι η επεξεργασία και η απόρριψη γινόταν πρόχειρα». Ας  μη  ξεχνούμε  άλλωστε,  ότι αναφερόμαστε στην Παλαιοχριστιανική  εποχή, όταν  η λειτουργία των θεάτρων είχε πλέον παύσει.

Κατά τον  ίδιο εξάλλου τα οστά απορρίφθηκαν σε στρώματα, πιθανόν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 50 έως 100 χρόνων. Κι  αυτή  η περιοδικότητα  αλλά  και ο  βιαστικός τεμαχισμός  των  ζώων,όπως  δείχνουν ορισμένα από τα  οστά μπορεί να  σχετίζονται  με ένα μεγάλης κλίμακας, επαναλαμβανόμενο γεγονός. Υποθέτει λοιπόν, ότι  αυτό  θα  μπορούσε να  είναι οι ετήσιες, μεγάλης κλίμακας γιορτές.

 «Χωρίς ψύξη θα ήταν δύσκολο να κρατήσουν φρέσκο το  κρέας για πολύ,  έτσι μπορεί να ήταν πιο αποτελεσματικό για τις πόλεις να επιλέξουν μία  κοινόχρηστη λύση», είπε  ο Μακ Κίνον.

 Το επόμενο βήμα  για τον αρχαιολόγο είναι  να αναζητήσει άλλα, πιθανά ευρήματα,  που να  συνδέουν την άποψή του,  ότι  επρόκειτο για μία αρχαία  γιορτή. Κι ανάμεσα  σ΄ αυτά θα ήταν κάποια ειδικά δοχεία,μεγάλα καζάνια ή ότι άλλο μπορεί να  είναι απόδειξη, ότι επρόκειτο για  γιορτή.

 Να  σημειωθεί  ότι  πρόκειται για ανασκαφή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα υπό την διεύθυνση του Τσάρλς Γουίλιαμς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...