ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

1 Γνωρίστε τους Ντονγκ-έναν συναρπαστικό πολιτισμό

Οι Ντονγκ είναι λαός της νότιας Κίνας και είναι μια από τις 56 εθνικές ομάδες που είναι επίσημα αναγνωρισμένη από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Κατοικούν κυρίως στις επαρχίες Guizhou, Hunan και Guangxi.
 
 Τα παραδοσιακά χωριά των Ντονγκ είναι χτισμένα κοντά σε ποτάμια, στα χωράφια, ή στους πρόποδες των βουνών. Ένα μεσαίου μεγέθους χωριό των Ντονγκ έχει 200-300 σπίτια. Υπάρχουν και μικρότερα με μόνο 10-20 σπίτια, αλλά και μεγαλύτερα που διαθέτουν περισσότερα από 1.000 σπίτια.
 
 Χρησιμοποιούν ξύλο ελάτου για να φτιάξουν τα σπίτια τους, που έχουν συνήθως δύο ή τρεις ορόφους. Είναι υπερυψωμένα και στηρίζονται πάνω σε δοκάρια. Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει ένας γιγάντιος πύργος του τυμπάνου, όπως λέγεται. Γύρω από τα χωριά υπάρχουν ψηλά αιωνόβια δέντρα και μια σκεπαστή ξύλινη γέφυρα πάνω από το ποτάμι της περιοχής.
Ο πύργος του τυμπάνου είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο του χωριού, καθώς και το δημοφιλές μέρος για συναντήσεις της κοινότητας. Κατά τη διάρκεια των γιορτών, ο πύργος του τυμπάνου είναι επίσης ένα μέρος για διασκέδαση. Στο παρελθόν, όταν υπήρχε μια πυρκαγιά, κλοπή, ή μάχη, ο επικεφαλής της φυλής έστελνε ένα άτομο να ανεβεί στον πύργο για να χτυπήσει το τύμπανο, καλώντας τους χωρικούς σε δράση.
 Παρά το γεγονός  αυτό έχει ξεθωριάσει τα τελευταία χρόνια, ο πύργος του τυμπάνου εξακολουθεί να είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής του χωριού, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ενότητας και της ταυτότητας της ομάδας. Είναι συνήθης πρακτική κάθε οικογένεια να οικοδομεί ένα πύργο τυμπάνου στο χωριό. Έτσι, σε ορισμένα χωριά όπου υπάρχουν πολλές φυλές, μπορεί να  είναι χτισμένοι τέσσερις με πέντε πύργοι.
Οι πύργοι κατασκευάζονται από ξύλο ελάτου. Η βάση τους έχει τετράγωνο σχήμα και η κορυφή τους είναι πολυγωνική. Ο ψηλότερος πύργος τυμπάνου έχει δεκαεπτά ορόφους και είναι πάνω από 20 μέτρα ψηλός. Περιέργως, αυτοί οι πύργοι είναι κτισμένοι χωρίς ούτε ένα καρφί ή πριτσίνια. Πολλοί στέκονται σχεδόν ανεπηρέαστοι από τη διάβρωση των χρόνων, τον άνεμο και τη βροχή.
Οι Ντονγκ ασχολούνται με την καλλιέργεια δεκάδων ποικιλιών κολλώδους ρυζιού, που είναι γνωστό στους ντόπιους ως "ρύζι Καμ ή καλό ρύζι". Καλλιεργούν επίσης καλαμπόκι, κεχρί, λαχανικά, δαμάσκηνα, ροδάκινα, αχλάδια, μανιτάρια, μανταρίνια και καρπούζια. Τέλος, καλλιεργούν βαμβάκι και παράγουν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. 
Εκτρέφουν ζώα, όπως βουβάλια, χοίρους, κότες, πάπιες και χήνες, τα οποία έχουν για οικιακή χρήση ή για μεταπώληση. Άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες είναι οι ξυλουργικές εργασίες, η αργυροχοΐα και η καλαθοπλεχτική. Τα καλάθια και άλλα είδη καλαθοπλεκτικής γίνονται συνήθως από τους άντρες. Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός έχει γίνει επίσης μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους ανθρώπους Ντονγκ.
Φημίζονται για τις ξυλουργικές δεξιότητες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Μοναδικές είναι οι σκεπαστές γέφυρες που κατασκευάζουν, οι οποίες είναι γνωστές ως "γέφυρες του αέρα και της βροχής". Αποτελούν θησαυρούς της εθνικής αρχιτεκτονικής της Κίνας. Όπως και οι πύργοι του τυμπάνου, έτσι κι αυτές κατασκευάζονται χωρίς να χρησιμοποιηθούν καθόλου καρφιά ή πριτσίνια. Οι Ντονγκ περηφανεύονται γι' αυτές, καθώς και για τα σπίτια και τους χαρακτηριστικούς πύργους τυμπάνου που κατασκευάζουν. Καθεμιά από αυτές τις δομές αντανακλά τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Ντονγκ.
Το πιο αγαπημένο δέντρο των ανθρώπων αυτής της εθνικής ομάδας είναι το έλατο, το οποίο καλλιεργείται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κάθε φορά που γεννιέται ένα παιδί, οι γονείς φυτεύουν δενδρύλλια ελάτης για το μωρό τους. Όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 18 ετών και παντρεύεται, τα έλατα, τα οποία έχουν ωριμάσει πολύ, κόβονται για να χρησιμοποιηθούν για να χτίσουν το σπίτι για την νύφη και τον γαμπρό. Για το λόγο αυτό, τα έλατα αυτά ονομάζονται "18 χρόνων δέντρα."
Φωτογραφία  Krzysztof Kryza
Φωτογραφία  Krzysztof Kryza
Οι Ντονγκ ή Καμ, όπως αποκαλούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, είναι διεθνώς γνωστοί για τις πολυφωνικές χορωδίες τους, οι οποίες στη γλώσσα τους αποκαλούνται Kgal Laox. Στην κυριολεξία αυτό μεταφράζεται ως "Μεγάλη Χορωδία των Καμ". Οι Kgal Laox έχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως "διεθνής άυλη πολιτιστική κληρονομιά", από το 2009. Τα χορωδιακά τραγούδια των Ντονγκ περιλαμβάνουν τραγούδια για τη φύση, αφηγήσεις και παιδικά τραγούδια.
Οι Ντονγκ είναι πολυθεϊστές με πολλά στοιχεία ανιμισμού. Ο αριθμός των θεοτήτων και των πνευμάτων διαφέρει από τόπο σε τόπο. Η Sa Ma Qing Sui είναι η πιο σημαντική γυναικεία θεότητα της γης. Έχουν τοτέμ που απεικονίζουν χελώνες, φίδια και δράκους και αρχαίους προγόνους. 
Φωτογραφία  Krzysztof Kryza
Φωτογραφία  Krzysztof Kryza
Η παραδοσιακή θρησκεία τους περιλαμβάνει διάφορα ταμπού και οιωνούς. Μερικά από αυτά είναι: Δεν παντρεύονται στο έτος της Τίγρης, γιατί οι τίγρεις γεννούν το πρώτο κουτάβι τους μετά από εννέα χρόνια. Δεν φτιάχνουν καινούρια σπίτια αν κάποιος γείτονας έχει πεθάνει πρόσφατα. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να παρακολουθούν νέα σπίτια να χτίζονται. Όταν κυνηγούν, δεν λένε τα ονόματα των ζώων για να μην αφυπνιστεί η θεότητα του βουνού και τα προστατέψει. Επίσης, θεωρούν κακοτυχία τη συνάντηση με έγκυο γυναίκα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.
Έχουν πολλά έθιμα που στηρίζονται σε αρχαία τελετουργικά και πεποιθήσεις. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα είναι το εξής: κόβουν χόρτα και άλλα φυτά από το έδαφος και σχηματίζουν μια δέσμη. Τοποθετούν τη δέσμη αυτή σε ένα σημείο με ιδιαίτερη σημασία. Η κίνηση αυτή μπορεί να δείχνει αγάπη, να επισημαίνει έναν κίνδυνο ή να φανερώνει περιφρόνηση. Για παράδειγμα, μπορεί να βάλουν μια τέτοια δέσμη κοντά σε μια σπασμένη σανίδα μιας γέφυρας, ως προειδοποίηση.
Για να εξασφαλίσουν καλή συγκομιδή κάνουν προσφορές στο ξωτικό της γεωργίας, που ζει κάτω από τις γέφυρες. Οι προσφορές αυτές περιλαμβάνουν νόστιμα τρόφιμα, κέικ ρυζιού, κρέας, αυγά και ψάρια. Οι χωρικοί, για να δείξουν το σεβασμό τους στο ξωτικό, κάνουν πικ-νικ στις γέφυρες εκείνη την μέρα προσκαλώντας και όσους επισκέπτες βρίσκονται στην περιοχή τους.
Οι Ντονγκ έχουν πολλές γιορτές. Γιορτάζουν μεταξύ άλλων το Νέο Έτος και τη νέα συγκομιδή. Προσφέρουν στους θεούς τρόφιμα και γιορτάζουν τραγουδώντας και χορεύοντας. Κάνουν βουβαλομαχίες, οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς. Επίσης τιμούν τις γυναίκες Ντονγκ με την γιορτή των αδελφών. Η γιορτή αυτή γιορτάζεται γύρω στις αρχές Μαΐου. Οι παντρεμένες γυναίκες πηγαίνουν στο πατρικό σπίτι τους, όπου ζουν η μητέρα και οι ανύπαντρες αδελφές τους. Μαγειρεύουν και γιορτάζουν όλες μαζί αυτή την ιδιαίτερη στιγμή. Οι παντρεμένες γυναίκες επιστρέφουν στο σπίτι του συζύγου τους μα ένα κέικ μαύρου ρυζιού, ως ένδειξη σεβασμού.
Πηγή φωτογραφίας
Οι Ντόνγκ είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια φιλόξενοι άνθρωποι, που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις τους στο πέρασμα των χρόνων. Ένας συναρπαστικός πολιτισμός!

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...