ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

0 Shoebill-ένα πτηνό με ράμφος σαν .... παπούτσι

Είναι κάτι ανάμεσα σε πελεκάνο και πελαργό. Ακόμα και οι επιστήμονες δεν μπορούν να το ταξινομήσουν με ακρίβεια. Είναι περισσότερο ο συνδετικός κρίκος, που ενώνει τους πελεκάνους και τους πελαργούς.
 
Ονομάζεται Shoebill και το όνομά του φανερώνει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του: το μεγάλο, σαν παπούτσι, ράμφος του. 
Το shoebill είναι ένα πτηνό που ζει σε μεγάλους βάλτους της τροπικής ανατολικής Αφρικής, από το Σουδάν έως τη Ζάμπια. Όμορφο δεν το λες, σίγουρα όμως είναι χαριτωμένο.
Φωτογραφία   Cantay Gok
Το ύψος του κυμαίνεται από 115-150 εκατοστά, το μήκος του από 100-140 εκατοστά και ζυγίζει 4-7 κιλά. Όταν ανοίγει τις φτερούγες του, το μήκος τους φτάνει τα 230-260 εκατοστά. Όσον αφορά στο ράμφος του, το τόσο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, αυτό φτάνει τα 30 εκατοστά.
Φωτογραφία  Hjalmar Gislason
Το είδος αυτό ταξινομήθηκε τον 19ο αιώνα, ωστόσο ήταν γνωστό στους αρχαίους Άραβες και τους Αιγύπτιους. Υπάρχουν αιγυπτιακές εικόνες στις οποίες απεικονίζεται το shoebill, ενώ οι Άραβες αναφέρονταν στο πτηνό με το όνομα "abu markub", που σημαίνει "αυτό με το παπούτσι".
Φωτογραφία   frank wouters
Τρέφεται με ψάρια, βατράχους, ερπετά και μικρά θηλαστικά.  Συνήθως στέκεται ακίνητο και περιμένει την τροφή να έρθει προς το μέρος του. Μόλις αυτή εμφανιστεί, το shoebill  επιτίθεται με ταχύτητα, δύναμη και ακρίβεια. Κάνει φωλιά στο έδαφος και γεννά 1-3 αυγά, τα οποία επωάζονται και από τους δύο γονείς, για έναν μήνα περίπου.
Φωτογραφία  Fiorellino
Είναι μοναχικό πτηνό και παραμένει σιωπηλό για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ακόμα και ανάμεσα στο ζευγάρι, το αρσενικό και το θηλυκό διαλέγουν διαφορετικές περιοχές για αναζήτηση τροφής.
Η διάρκεια ζωής του ξεπερνά τα 30 χρόνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας και πιστεύεται ότι μπορεί να φτάνει τα 50 χρόνια.
Φωτογραφία   frank wouters
Το είδος αυτό είναι πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους ορνιθολόγους.
Ο πληθυσμός του κυμαίνεται από 5000-8000 και έχει χαρακτηριστεί "ευάλωτο" είδος. Κύριες απειλές είναι η καταστροφή των βιοτόπων του και το κυνήγι.
Φωτογραφία  Fiorellino
Φωτογραφία  Bryan Shrode
Πηγές 1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...