ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

0 Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης



Πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης, καθώς τη Δευτέρα 11 Ιουνίου υπεγράφη στα γραφεία του «Διαζώματος» η σύμβαση για την ανάθεση της εκπόνησης μελέτης του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης».

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος του «Διαζώματος», κος Σταύρος Μπένος και ο μελετητής, αρχιτέκτων - μηχανικός, κος Γουλιέλμος Ορεστίδης, παρουσία του καθηγητού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κου Μανόλη Κορρέ. Το ποσό για την αμοιβή του μελετητή και των συνεργατών του, ύψους 111.000 ευρώ διαθέτει, μέσω δωρεάς, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».


Εάν κατά την τεκμηρίωση και τη λοιπή μελέτη του μνημείου παρουσιασθούν ειδικά ζητήματα ερμηνείας τεχνικών λεπτομερειών, οι συμβαλλόμενοι θα τα θέτουν υπ’ όψιν του κ. Μανόλη Κορρέ, ο οποίος έχει δηλώσει προς τα μέλη του Δ.Σ. του «Διαζώματος» την επιθυμία να βοηθήσει, όπως τόσοι άλλοι εθελοντές, στην προσπάθεια του σωματίου, ως άμισθος σύμβουλος επί θεμάτων της ειδικότητός του.


Αντικείμενο της μελέτης είναι η αρχιτεκτονική αποτύπωση, η λοιπή τεκμηρίωση και η διατύπωση προτάσεων για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη θα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις

• Γενικά Σχέδια Αρχιτεκτονικής Αποτύπωσης σε κλίμακα 1:100, (Κάτοψη πλήρως υψομετρημένη και κατ’ ελάχιστο 6 Τομές – Όψεις σε θέσεις που θα εξυπηρετούν τη μελέτη).

• Κατόψεις, Όψεις και Τομές του κοίλου σε κλίμακα 1:20 και συγκεκριμένα των πλευρικών αναλημματικών τοίχων, των αναλημματικών τοίχων των παρόδων και όλων των εμφανών σειρών εδωλίων και βαθμίδων, των προεδριών και του ανοιχτού αγωγού.

2. Λοιπή τεκμηρίωση

• Καταγραφή της παθολογίας επί των σχεδίων αποτύπωσης (κλ. 1:100 και 1:20).

• Τεχνική Έκθεση Παθολογίας όπου θα περιγράφεται η σημερινή κατάσταση διατήρησης του θεάτρου, θα γίνεται αναλυτική καταγραφή των βλαβών και εξακρίβωση των αιτίων τους, θα καταγράφονται συμπεράσματα, θα αναγνωρίζονται όροι και θα τίθενται προδιαγραφές για τις επεμβάσεις.

• Έρευνα αρχείου και συλλογή φωτογραφικού υλικού και λοιπών τεκμηρίων για τις ανασκαφικές έρευνες και τυχόν προηγούμενες επεμβάσεις από την B.S.A. και την αρμόδια Ε.Π.Κ.Α.

• Βιβλιογραφική τεκμηρίωση. Συλλογή και αξιολόγηση προηγούμενων εκθέσεων, διατυπωμένων απόψεων και προτάσεων για το μνημείο.

• Καταγραφή, διερεύνηση και ενδεχομένως ταύτιση στην αρχική τους θέση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών.

3. Πρόταση συντήρησης και αποκατάστασης

• Γενικές προτάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου σε επίπεδο προμελέτης επί των γενικών σχεδίων (κλ. 1:100).

• Προτάσεις αποκατάστασης και συντήρησης των πλευρικών αναλημματικών τοίχων, των αναλημματικών τοίχων των παρόδων και των κάτω σειρών εδωλίων και βαθμίδων του κοίλου, των προεδριών και του ανοιχτού αγωγού, σε επίπεδο οριστικής μελέτης επί των αντίστοιχων σχεδίων (κλ. 1:20) και εκπόνηση αναγκαίων σχεδίων λεπτομερειών για την εφαρμογή τους. Οι προτάσεις θα αφορούν σε, ανατάξεις ή ανατοποθετήσεις λίθων, συγκολλήσεις, σφραγίσεις ρωγμών και συμπληρώσεις.

• Τεχνική Έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των γενικών προτάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου καθώς και των επιμέρους εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των λεπτομερώς (κλ. 1:20) σχεδιασμένων στοιχείων του κοίλου, ως προς το είδος των εργασιών, τα υλικά και τις μεθόδους επέμβασης.

Το «Διάζωμα» ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την πολύ σημαντική δωρεά του, τον τέως υπουργό, κο Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, για τη σημαντική συμβολή του και τον καθηγητή του Ε.Μ.Π., κο Μανόλη Κορρέ, για την προσφορά του ως αμίσθου συμβούλου.
http://www.notospress.gr
http://www.kala-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...