Χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του Νομού Δράμας. Πρόκειται για την 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που οργανώνει με επιτυχία κάθε χρόνο η Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι» σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου.
Η γιορτή θα περιλαμβάνει ομιλίες από γεωργούς, ακτιβιστές, κτηνοτρόφους και ακαδημαϊκούς, καθώς και εργαστήρια, φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής, χαριστικό παζάρι, εκθέσεις φωτογραφίας και σπόρων και προσφορά ντόπιων ποικιλιών. Φυσικά δεν θα λείψει η μουσική, ο χορός και το φαγητό. Ταυτόχρονα, θα διεξαχθούν οιΔιεθνείς Ημέρες Σπόρων του δικτύου τηςΠανευρωπαϊκής Εκστρατείας για τους Σπόρους με περίπου 60 συμμετοχές από 15 χώρες.
Εμπνευστής της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι» είναι ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ο οποίος το 2009 τιμήθηκε ως Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου από το Bioversity International και τον Δήμαρχο της Ρώμης. Η αναγνώριση του σημαντικού αυτού Έλληνα έρχεται να προστεθεί σε έναν επιλεγμένο αριθμό γεωργών, επιστημόνων και ακτιβιστών που εργάζονται για τη διάσωση και τη διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας της Γης.
Ο σπόρος είναι δώρο της φύσης, κληρονομιά των προηγούμενων γενεών και στοιχείο του δυναμισμού της ανθρωπότητας. Είναι ο πρώτος κρίκος της διατροφικής αλυσίδας, η ενσάρκωση της βιολογικής και πολιτισμικής μας ποικιλότητας, καθώς και η δεξαμενή της μελλοντικής εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη. «Οι ντόπιες ποικιλίες είναι ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας» λέει ο κ. Σαϊνατούδης. «Οι ντόπιες ποικιλίες έχουν χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο αγρότης-καλλιεργητής μπορεί κάθε χρόνο να κρατάει τον δικό του σπόρο, κάτι που δεν συναντάμε στις μοντέρνες ποικιλίες».
Εδώ και 10.000 χρόνια, από την αυγή της νεολιθικής επανάστασης, οι αγρότες και οι κοινότητές τους εργάζονται ακατάπαυστα για την βελτίωση της παραγωγής, της θρεπτικής αξίας και της αντοχής των ντόπιων ποικιλιών και ρατσών. Από γενιά σε γενιά, έχουν αναπτύξει και διαδόσει τη γνώση τους για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και τα οφέλη τους για την υγεία μας. Η γνώση αυτή επεκτείνεται στα μυστικά της καλλιέργειάς τους και την αλληλεπίδραση με άλλα φυτά και ζώα, το έδαφος και το νερό.
Η Ελλάδα είναι το πιλοτήριο της Ευρωπαϊκής φυσικής εξέλιξης. Η φάβα της Σαντορίνης καλλιεργείται από την πρώιμη εποχή του χαλκού, δηλαδή εδώ και 3500 χρόνια. Το μονόκοκκο σιτάρι έχει βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών της Βορείου Ελλάδας ηλικίας 9000 ετών. Είναι επομένως χρέος και ευθύνη μας να διατηρήσουμε τις ντόπιες ποικιλίες, όπως έχουμε χρέος να διατηρήσουμε τα ιστορικά μνημεία που δηλώνουν την ταυτότητά μας.
Ο κ. Σαϊνατούδης υποστηρίζει πως στην συγκυρία που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή, οι ντόπιες ποικιλίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ανεξαρτησία του έθνους, για τη διατροφική μας αυτάρκεια και ελευθερία. «Ο καθένας από εμάς είναι σημαντικός και σπουδαίος και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Καθημερινά, ψηφίζουμε με το πηρούνι μας για το τί γεωργία και τί πλανήτης θα υπάρχει για αύριο.
Τί βάζουμε στο τραπέζι μας, από που έρχεται η τροφή μας, ποιούς αγρότες και ποιά γεωργία υποστηρίζουμε». Και συνεχίζει με τα λόγια του ερευνητή των ντόπιων ποικιλιώνAdam Forbes ότι «κανένα έθνος δε μπορεί να είναι ελεύθερο και να μιλάει για δημοκρατία, από τη στιγμή που χάνει τις αυτόχθονες ποικιλίες του. Ας δούμε τη δική μας επιρροή στα πράγματα που συμβαίνουν και ας αναλάβουμε την ευθύνη που μας αντιστοιχεί, δίνοντας στην τροφή μας την πολιτική της διάσταση».
Το διατροφικό κίνημα, η σύνδεση με την ελληνική γη και όλος αυτός ο κόσμος που θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στο Παρανέστι ίσως είναι η μαγιά μιας άλλης Ελλάδας που ψάχνει εναγωνίως για ένα μήνυμα. Περνώντας από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά, ας πιάσουν οι σπόροι που θα φέρουν μία νέα Αναγέννηση: αυτή της υπαίθρου.
Κι αν αυτό σας φαίνεται ουτοπικό, μην ξεχνάτε πως ο υπολογιστής που σας γράφω, τα ρούχα που φοράμε, το αυτοκίνητο που οδηγάμε, το κινητό που έχουμε στην τσέπη μας, όλα αυτά είναι υλοποιημένα όνειρα. Κάποιοι άνθρωποι τα είδαν, τα οραματίστηκαν, δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση και τα υλοποίησαν. Ας οραματιστούμε κι εμείς έναν καλύτερο κόσμο, όπου οι ντόπιες ποικιλίες θα καλλιεργούνται στον αγρό και η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη θα είναι τα βασικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Ας δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα τα πράγματα θα είναι έτσι.
http://www.kala-nea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου