ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

0 Αφάρ-τόπος από άλλο πλανήτη

Το ηφαίστειο Erta Ale είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Αιθιοπία.
Το Τρίγωνο Αφάρ, στη βορειοανατολική Αφρική,  είναι μια γεωλογική κοιλότητα στην οποία διασταυρώνονται τρεις τεκτονικές πλάκες. Είναι μια από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές της Γης. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας το έδαφος της περιοχής Αφάρ αποτελείται από λάβα, κυρίως από βασάλτη. 

Γεωθερμικές πηγές ενέργειας και ιαματικές πηγές υπάρχουν σε όλη την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την έρημο Danakil, ένα από τα θερμότερα σημεία του πλανήτη και τη λίμνη Ασάλ, το χαμηλότερο σημείο της Αφρικής (155 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Η έρημος Danakil έχει χαρακτηριστεί από το National Geographic ως "το πιο σκληρό μέρος της Γης".

Η λίμνη Ασάλ θεωρείται εθνικός θησαυρός και είναι προστατευόμενη περιοχή. Επειδή δεν υπάρχει έξοδος της λίμνης και λόγω της υψηλής εξάτμισης, το επίπεδο αλατότητας είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της θάλασσας.


Η λίμνη Asal
Οι πεδινές εκτάσεις του Αφάρ επηρεάζονται από τη θερμότητα και την ξηρασία. Δεν υπάρχει καθόλου βροχή, κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Ο ποταμός Awash, που ρέει βορειο-ανατολικά στο νότιο Αφάρ, προσφέρει λίγο πράσινο και δίνει ζωή στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, όπως επίσης και στις φυλές Αφάρ, τους νομάδες που ζουν στην έρημο Danakil.
Αρχαία λάβα στον ποταμό Awash μοιάζει σαν να είναι οι σπόνδυλοι ενός απολιθωμένου θηρίου
Περίπου 128 χλμ. από την Ερυθρά Θάλασσα ο ποταμός χύνεται σε μια αλυσίδα λιμνών άλατος, όπου το νερό εξατμίζεται σχεδόν αμέσως. Περίπου 1.200 τετρ. χλμ στο Τρίγωνο Αφάρ καλύπτεται από το αλάτι. Τα αλατωρυχεία είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τις φυλές των Αφάρ.
Η λίμνη Afrera
Στη λίμνη Afrera εξορύσσεται ορυκτό αλάτι εδώ και αιώνες. 290 εκατομμύρια τόνοι αλατιού βρίσκονται μόνο σ' αυτή τη λίμνη. Όμως από την έκρηξη του ηφαιστείου Nabro το 2011 η λίμνη μολύνθηκε με θειικό οξύ και το αλάτι δεν είναι βρώσιμο.
Εγκατάστaση εξόρυξης αλατιού στη λίμνη Afrera
Η λίμνη Abbe
Η λίμνη Abbe είναι ο τελικός προορισμός των υδάτων του ποταμού Awash. Είναι η τελευταία και η μεγαλύτερη από μια αλυσίδα έξι λιμνών, που συνδέονται μεταξύ τους. Η λίμνη είναι γνωστή για τις ασβεστολιθικές "καμινάδες" της, που φτάνουν σε ύψος τα 50 μέτρα και από τις οποίες βγαίνει καπνός.
Οι όχθες της λίμνης κατοικούνται από τους νομάδες Αφάρ, οι οποίοι είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να επιβιώνουν στις πιο δύσκολες συνθήκες εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί απολιθώματα ανθρωποειδών, που χρονολογούνται αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν.
Αφάρ-ένας τόπος παράξενος, σκληρός, που μοιάζει λες και είναι σε άλλον πλανήτη και όχι στη Γη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...