ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

0 Καρύταινα: η άγρια γοητεία του Μοριά

Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ίδρυση του οικισμού, η ιστορική Καρύταινα της Αρκαδίας, έχει κρατήσει αναλλοίωτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και τις φυσικές ομορφιές της, ενώ παράλληλα αποτελεί δημοφιλή και οργανωμένο τουριστικό προορισμό.


Ανακηρυγμένη ως παραδοσιακός οικισμός, η καστροπολιτεία της Καρύταινας, είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού Αχρειοβούνι, σε υψόμετρο 582 μέτρα, γύρω από το εντυπωσιακό μεσαιωνικό της κάστρο και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας, εκεί που ο μυθικός Λούσιος ποταμός σμίγει τα νερά του με τον Αλφειό ( http://bit.ly/Karytaina_travel ).


Στην Καρύταινα θα δείτε όμορφα, διώροφα πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, πολλά των μέσων του 19ου αιώνα, παλαιές βυζαντινές εκκλησίες, πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια, ενώ επιβλητική είναι και η εικόνα της από μακριά, οι βρύσες, τα γεφύρια και τα ξωκλήσια της γύρω περιοχής. Μάλιστα, ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης όταν την επισκέφτηκε, τη χαρακτήρισε Τολέδο της Ελλάδας, ενώ το παλιό χαρτονόμισμα των πέντε χιλιάδων δραχμών, την απεικόνιζε στην πίσω πλευρά του.

Κατά την είσοδό σας στο χωριό, θα δείτε την πηγή του Σπολάτη µε τον γεροπλάτανο και το πέτρινο κτήριο του δηµοτικού σχολείου, ενώ οι γειτονιές αναπτύσσονται εκατέρωθεν του στενού δρόµου. Στο ΒΔ άκρο της βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε το 17ο αιώνα και στο εσωτερικό της βρίσκονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Φωτογραφία:http://www.karitena.gr
Η Καρύταινα αποτελεί έναν εξαιρετικό ταξιδιωτικό προορισμό που συνδυάζει ιδανικά, ιστορικά αξιοθέατα, εναλλακτικές δραστηριότητες και αξιοζήλευτες ταξιδιωτικές υπηρεσίες, με φιλοξενία σε πολύ όμορφα παραδοσιακά ξενοδοχεία και ξενώνες, πολλές επιλογές φαγητού και απολαυστικές στιγμές διασκέδασης στα μικρά cafe και τα καφενεία του οικισμού.

Το κάστρο
Χτισμένο τον 13ο αιώνα, το πετρόκτιστο φράγκικο κάστρο δεσπόζει στο μεγάλο βράχο πάνω από τον οικισμό της Καρύταινας. Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της βυζαντινής κυριαρχίας και αίγλης και μετατράπηκε σε καταφύγιο και προμαχώνας κατά την Τουρκοκρατία, ενώ ακριβώς δίπλα του βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Παναγίας που ονομάστηκε αργότερα ως «εκκλησία του Κολοκοτρώνη». Ο Θ. Κολοκοτρώνης επισκεύασε και οχύρωσε το κάστρο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και εδώ έχτισε και το σπίτι του.

Το επιβλητικό κάστρο, κυριαρχεί μέσα στο γαλήνιο Αρκαδικό τοπίο και καταμαρτυρεί σιωπηρά την μεγάλη ιστορική παράδοση της περιοχής, την μοναδικότητα της βυζαντινής τέχνης που κοσμεί πολλά σημεία του οικισμού αλλά και την λιτή αρχιτεκτονική της γραμμή που διατηρείται αναλλοίωτη με τα χρόνια. Έχει ύψος που ξεπερνά τα 110 μέτρα και πλάτος που ξεπερνά τα 40 μέτρα και τα τείχη του φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 7 μέτρα και σε πλάτος μέχρι τα 2.

Από την πύλη του κάστρου, εισέρχεστε στη νοτιοανατολική πλευρά του, ενώ στη νότια άκρη του, η θέα προς το Λύκαιο όρος, τον Αλφειό και τα αρκαδικά βουνά και τοπία, είναι επιβλητική.
Φωτογραφία:http://www.karitena.gr
Οι ομορφιές της γύρω περιοχής
Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο ποταμός Αλφειός, ο οποίος σχηματίζει στα δυτικά της ένα μεγάλο φαράγγι, συμβάλλοντας στη φυσική οχύρωση της περιοχής. Πάνω στον Αλφειό και κοντά στον οικισμό, διασώζονται δύο παραδοσιακά γεφύρια, το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας, που συνέδεε το κάστρο της Καρύταινας με τη Μεσσηνία κατά τον Μεσαίωνα, ενώ δίπλα του διέρχεται ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Καρύταινα με την Μεγαλόπολη. Στην περιοχή αυτή λειτουργούσαν στο παρελθόν πολλοί νερόμυλοι, ερείπια των οποίων σώζονται ακόμα.
Στις όχθες των δύο ποταμών αλλά και στην κοιλάδα που απλώνεται μπροστά στην Καρύταινα, οι μοναδικές εναλλαγές του τοπίου σε συνδυασμό με την οργιώδη βλάστηση που κυριαρχεί, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που αποζημιώνει τους επισκέπτες. Επίσης, στο γεφύρι του Ατσιχόλου στον Λούσιο οργανώνονται από εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού δραστηριότητες ράφτινγκ και καγιάκ για τους λάτρεις του σπορ.

Φωτογραφία:http://www.karitena.gr
Πόλος έλξης για όλη την περιοχή, αποτελεί και το υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου, που προσφέρεται για μοναδικές διαδρομές και περιπάτους και το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για ιδανικές χειμερινές αποδράσεις.
Τέλος, τα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας, δίπλα στο Λούσιο, με τα λουτρά του Ασκληπιού αλλά και την Ιερά Μονή Καλαμίου προσελκύουν πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θέλουν να γνωρίσουν απο κοντά τον μαγευτικό αυτό τόπο.

Πώς θα πάτε:
Η Καρύταινα απέχει 220 χλμ. από την Αθήνα, 54 χλμ. από την Τρίπολη, 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη και 17 χλμ. από τη Στεμνίτσα. Ο καλύτερος δρόμος είναι μέσω της εθνικής Κορίνθου-Τριπόλεως.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες:
www.gortynos.gr/municipal.htm και http://www.karitena.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr
http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...