Σε νέα εποχή εισέρχεται πλέον ο κλάδος της υγείας, με την εισαγωγή, αλλά και τη χρήση γενοσήμων, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Παρά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για το κατά πόσο τα φαρμακευτικά αντίγραφα είναι επιβλαβή για την υγεία μας ή όχι, η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την άμεση εισαγωγή τους από χώρες, όπως Ινδία...
'Ετσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημοφιλή και οικονομικά φάρμακα θα εξοστρακίζονται από τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων, ενώ θα συνταγογραφείται μόνο η δραστική ουσία και όχι η εμπορική ονομασία. Άλλωστε και σε πρόσφατη έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών δηλώνει υπέρ της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες έχουν κλειδώσει από την αρμόδια επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννη Τούντα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.
Για παράδειγμα, το φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι γιατροί, αντί να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου, θα γράφουν μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο).
Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία μόλις το 20% των συνταγολογιών αφορά πρωτότυπα φάρμακα. Το ποσοστό αυτό καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων και βαριά ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες νοσηρότητας.
Στόχος είναι να επιτευχθεί ο αντίστοιχος εξορθολογισμός και στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση των αντιγράφων φαρμάκων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 18%, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι η καθολική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σε ποια φάρμακα θα πούμε "αντίο":
* Ομεπραζόλη (π.χ. Losec)
* Κλαριθρομυκίνη (Klaricid)
* Φλουκοναζόλη (Fungustatin)
* Κεφουροξίμη (Zinadol)
* Λανσοπραζόλη (Laprazol)
* Κεφπροζίλη (Procef)
* Αζιθρομυκίνη (Zithromax)
* Κετιριζίνη (Zyrtec)
* Σιπροφλοξασίνη (CIproxin)
* Μελοξικάμη (Movatec)
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου