ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

0 74 νανόχηνες εντοπίσθηκαν στο Δέλτα του Έβρου (video)

Συνεπείς στο ραντεβού τους, όπως κάθε χειμώνα, οι Νανόχηνες, επέστρεψαν στον τελευταίο τους σταθμό, πριν την εαρινή τους μετανάστευση, στο Δέλτα του Έβρου.

Η Νανόχηνα Anser erythropus, ένα πανέμορφο, πολύ σπάνιο για την Ευρώπη και Παγκοσμίως Aπειλούμενο Είδος, αναπαράγεται στη Νορβηγία και ξεχειμωνιάζει στην Ελλάδα σε υγροτόπους, όπως η λίμνη Κερκίνη και το Δέλτα του Έβρου, ενώ πιο σπάνια παρατηρείται στο Δέλτα του Νέστου και τη λίμνη Ισμαρίδα.
Ο Ευρωπαϊκός, πληθυσμός της έχει μειωθεί δραματικά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα που αριθμούσε πάνω από 10.000 άτομα, φτάνοντας σήμερα στα μόλις 20 με 25 ζευγάρια.
Μετά από 20 και πλέον χρόνια και με τις συντονισμένες προσπάθειες ορνιθολόγων και φορέων από όλες τις χώρες από τις οποίες διέρχεται κατά τη μετανάστευση, έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του πληθυσμού, καθώς φέτος ήρθαν στη χώρα μας 74 Νανόχηνες συνολικά. Ο αριθμός αυτός είναι αριθμός ρεκόρ για την τελευταία 20ετία.

Από τις 23 Φεβρουαρίου, το κοπάδι βρίσκεται στο Δέλτα του Έβρου. Από την επιστημονική παρακολούθηση του είδους και του συγκεκριμένου πληθυσμού, είναι γνωστό πως ο συγκεκριμένος υγρότοπος είναι εκτός από περιοχή διαχείμασης και σημείο συνάντησης για την έναρξη της εαρινής μετανάστευσης για το βορρά.

Η αξία του Δέλτα Έβρου για το είδος έχει επιβεβαιωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ είναι επίσης αξιοσημείωτο, πως το κοπάδι χρησιμοποιεί για την τροφοληψία και το κούρνιασμά του ένα συγκεκριμένο φυσικό λιβάδι, χωρίς να μετακινείται ιδιαίτερα. Φαίνεται πως παρέχει ασφάλεια και τροφή που εξασφαλίζουν στα πουλιά τις απαραίτητες συνθήκες κατά τη διαμονή τους, αλλά και δυνάμεις για το ταξίδι της επιστροφής στις περιοχές αναπαραγωγής.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, παρακολουθεί το είδος κάθε χειμώνα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2012, συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE, με τίτλο «Διαφύλαξη της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγική Κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2016, υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ συμμετέχουν σε αυτό φορείς από τη Φιλανδία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Στο Δέλτα του Έβρου, οι δράσεις περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του είδους, δράσεις φύλαξης, ενημέρωσης και διαχείρισης βιοτόπων.

Η Νανόχηνα είναι ένα είδος σύμβολο για την ευρωπαϊκή και την ελληνική κληρονομιά. Ένα από τα κοινότερα κάποτε είδη χηνών στην Ευρώπη, μετά από 20 και πλέον χρόνια συντονισμένων και εντατικών προσπαθειών παρακολούθησης και προστασίας αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. 

Η περίπτωση της Νανόχηνας μας δείχνει ξεκάθαρα πόσο δύσκολη είναι η επιστροφή ενός και μόνο είδους που ήταν κάποτε πολύ κοινό κι έφτασε τελικά στα όρια της εξαφάνισης. Με το νέο πρόγραμμα LIFE, δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού πληθυσμού του!


Ελένη Μακρυγιάννη

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου
http://faros24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...