ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

0 Μπορεί να προσγειωθεί σκάφος σε έναν κομήτη;


Η αποστολή Rosetta θα κάνει  σε δύο χρόνια κάτι που ποτέ πριν δεν έγινε από κανέναν: να προσεδαφιστεί σε έναν κομήτη. Το διαστημικό σκάφος βρίσκεται τώρα καθ’ οδόν για να συναντήσει τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko τον Ιανουάριο του 2014, και να στείλει μια ρομποτική συσκευή πάνω του για να τον φωτογραφίσει και να τον εξερευνήσει από κοντά. Γιατί μέχρι τώρα ό,τι γνωρίζουμε για τους κομήτες προέρχεται από μερικές αποστολές που πέταξαν δίπλα τους. Έτσι, η επιφανειακή σύνθεση και οι συνθήκες που επικρατούν εκεί πάνω σε μεγάλο βαθμό αποτελεί ένα μυστήριο. Γι αυτό και η NASA ετοιμάζεται να προσγειώσει την διαστημική συσκευή σε κάτι άγνωστο. Θα μπορούσε να είναι είτε στερεός πάγος ή βράχος, ή φρέσκο ​​χιόνι ή ένας βραχώδης μανδύας – ή κάτι το ενδιάμεσο.



Βίντεο της NASA για την αποστολή σε κομήτη

Οι μηχανικοί θα έπρεπε να σχεδιάσουν έτσι την ρομποτική συσκευή Φίλαι (Philae) ώστε να προσεδαφιστεί το ίδιο καλά σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Στο μικρό βαρυτικό πεδίο του ενός κομήτη, η προσγείωση στη σκληρή παγωμένη επιφάνεια μπορεί να το αναγκάσει να αναπηδά συνεχώς. Εναλλακτικά, χτυπώντας σε μια μαλακή χιονισμένη επιφάνεια θα μπορούσε να βυθιστεί. Για να αντιμετωπίσει και τα δύο προβλήματα το Φίλαι θα αγγίξει όσο το δυνατόν πιο απαλά. Στην πραγματικότητα, οι μηχανικοί έχουν παρομοιάσει το εγχείρημα σαν αγκυροβόλιο στο διάστημα.
Το όχημα Φίλαι θα πυροδοτήσει μόλις προσγειωθεί ειδικά ‘καμάκια’ για να ασφαλιστεί πάνω στον κομήτη. Επιπλέον, το σύστημα προσγείωσης είναι εξοπλισμένο με μεγάλα μαξιλάρια για να μεταβιβάσει το βάρος του σε μία πλατιά περιοχή (κάτι σαν χιονοπέδιλα.)
Ενώ η προσγείωση σε έναν κομήτη θα είναι σίγουρα ένα συναρπαστικό ματς, η προσέγγιση του διαστημικού οχήματος στον Ήλιο ίσως να είναι το πιο πολυαναμενόμενο μέρος της αποστολής.

Philae_lander_on_comet_67P_Churyumov Μια καλλιτεχνική άποψη που δείχνει το ρομποτικό όχημα Φίλαι να έχει προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko
«Κατά κάποιο τρόπο, μια κοντινή πτήση είναι απλά μια δελεαστική ματιά σε ένα στάδιο στην εξέλιξη του κομήτη”, λέει η Claudia Alexander, υπεύθυνη για το πρότζεκτ της αποστολής Rosetta. "Η αποστολή Rosetta είναι διαφορετική. Θα μπει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P για 17 μήνες. Θα δούμε αυτόν τον κομήτη να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Για πρώτη φορά μάλιστα θα είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε την επιφάνεια του κομήτη να μετατρέπεται μπροστά στα μάτια μας, αντί να βασιζόμαστε σε ένα καλλιτεχνικό σχέδια! Επιπλέον, το διαστημικό σκάφος Rosetta ψηλά θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια του κομήτη και το μαγνητικό πεδίο του. Επίσης, θα  παρακολουθήσει τόσο πίδακες που εκτοξεύουν υλικά στο διάστημα όσο και θερμοπίδακες, θα μετρήσει τους ρυθμούς εκροής σωματιδίων, καθώς και πολλά άλλα. Και η διαστημοσυσκευή που θα βρίσκεται σε τροχιά όσο και το ρομποτικό όχημα θα δημιουργήσουν την πρώτη 3-D εικόνα των στρωμάτων και των θυλάκων κάτω από την επιφάνεια του κομήτη.
Οι κομήτες θεωρούνται ένα χρυσωρυχείο για τους αστρονόμους που θέλουν να ξέρουν ποιές συνθήκες επικρατούσαν στις πρώτες μέρες του Ηλιακού μας Συστήματος. Τα στοιχεία και οι εικόνες από την αποστολή αυτή υπόσχονται να είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά που έχουμε δει ποτέ.

______________________________________________________________________________
Το όνομα Φίλαι προτάθηκε από μια δεκαπεντάχρονη, το 2004,  μαθήτρια, τη Serena Olga Vismara από το Μιλάνο. Τα χόμπι της ήταν να διαβάζει και να σερφάρει στο διαδίκτυο, από όπου πήρε την ιδέα της ονομασίας του προσεδαφιστή ως Φίλαι.
Φίλαι είναι ένα νησάκι (μήκους 460 μέτρων) στον ποταμό Νείλο (κοντά στο φράγμα του Ασσουάν), στον οποίο βρέθηκε το 1799 από Γάλλους στρατιώτες ένας οβελίσκος που είχε μια δίγλωσση επιγραφή (στα Ελληνικά και στα αρχαία ιερογλυφικά Αιγυπτιακά), συμπεριλαμβανομένων και των ονομάτων της Κλεοπάτρας και του Πτολεμαίου. Ο οβελίσκος μεταφέρθηκε αργότερα, το 1821, στο Kingston Lacy της Βρετανίας.
Οι επιγραφές στον οβελίσκο επέτρεψαν στο γάλλο ιστορικό Jean Champollion να αποκρυπτογραφήσει τα ιερογλυφικά της Rosetta, ξεκλειδώνοντας έτσι τα μυστικά του πολιτισμού της αρχαίας Αιγύπτου.
Ο συμβολισμός είναι προφανής. Ακριβώς όπως ο οβελίσκος Rosetta της νήσου Φίλαι έδωσε τα κλειδιά για τα μυστικά ενός αρχαίου πολιτισμού, έτσι και ο προσεδαφιστής Φίλαι και το διαστημικό όχημα Rosetta έχουν σαν στόχο να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια των παλαιότερων δομικών μονάδων του ηλιακού μας συστήματος – τους κομήτες.
Σημειωτέον ότι με το Ροζέτα ταξιδεύει και ένας δίσκος, που περιέχει τα πρώτα τρία κεφάλαια της Γέννησης, σε 1000 γλώσσες.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...