ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

0 Ναύπλιο: κάτι παλιό, κάτι κανούργιο



Κοσμοπολίτικη αύρα, κουκλίστικες γειτονιές, όμορφες παραλίες και η αίγλη άλλων εποχών να ανακατεύεται γλυκά με τις σύγχρονες υποδομές: το Ναύπλιο είναι all season προορισμός αλλά, ειδικά την άνοιξη, το ερωτεύεσαι όπως την πρώτη φορά.

Πηγή έμπνευσης για κάθε ταξιδιώτη και με τον αέρα της παλιάς εποχής, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στο βράχο της Ακροναυπλίας. Τα παλιά κτίσματα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής και τα νεοκλασικά σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές μαρτυρούν το λαμπερό παρελθόν της πόλης. Αρκεί να συγκρατήσετε κάποιες ονομασίες και να περιηγηθείτε στο Ναύπλιο περπατώντας στα σοκάκια και το ιστορικό κέντρο.


Συνδυάζοντας τον αστικό χαρακτήρα με το κοσμοπολίτικο ύφος, την ανεμελιά με το ρομαντισμό και την αίσθηση της γειτονιάς με την τουριστική ανάπτυξη, το Ναύπλιο με τις πεντακάθαρες παραλίες του είναι μια πόλη- απόλαυση όλες τις εποχές του χρόνου.


Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στην Καραθώνα

Το φρούριο του Παλαμηδίου
   
Πώς θα πάτε
Το Ναύπλιο είναι ένας κοντινός προορισμός, ιδανικός ακόμα και για μία μικρή απόδραση το Σαββατοκύριακο, αφού απέχει μόλις 144χλμ από την Αθήνα που σημαίνει μιάμιση με δύο ώρες οδήγηση στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου.


Παλαμήδι

Must do

• Ανεβείτε στο Παλαμήδι, το ενετικό κτίσμα που επί Τουρκοκρατίας υπήρξε και φυλακή με κελιά κράτησης, σε ένα από τα οποία είχε φυλακιστεί και ο Κολοκοτρώνης. Το κάστρο ενετικής εποχής βρίσκεται σε λόφο ύψους 216μ. και μπορείτε, αν νιώθετε πολύ fit, να ανεβείτε με τα πόδια τα 999 σκαλοπάτια ή να το προσεγγίσετε οδικώς από τον περιφερειακό δρόμο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η απίστευτη θέα στην πόλη και τον κόλπο της Αργολίδας θα σας αποζημιώσει. Εκεί θα δείτε και το καμένο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, όπου κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου γιορτάζεται η επέτειος της απελευθέρωσης του φρουρίου. Στους πρόποδες του Παλαμηδίου θα συναντήσετε την Πύλη της Ξηράς που υπήρξε η περίφημη είσοδος στην παλιά πόλη.


Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Σοκάκι στην Παλιά Πόλη

Ο γύρος της Αρβανιτιάς

• Δείτε από κοντά το Μπούρτζι. Αν κάτι απεικονίζεται σχεδόν σε όλες τις καρτ-ποστάλ που πουλάνε τα τουριστικά μαγαζιά στο Ναύπλιο, είναι αυτό. Σήμα κατατεθέν της πόλης, το μικρό φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων χτίστηκε από τους Ενετούς το 1471, αποτελείται από ένα ψηλό οκταγωνικό πύργο και απέχει γύρω στα 300μ. από τον λιμενοβραχίονα. Περιηγηθείτε στον υπαίθριο χώρο και αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και καμία ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

• Κατευθυνθείτε στην πλατεία Συντάγματος, την ιστορική πλατεία της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας. Ο κόσμος κατακλύζει το hot spot της πόλης όλη τη διάρκεια της μέρας και κυρίως το βράδυ. Αποτελεί σχεδόν πρότυπο πλατείας, στην οποία τα παιδιά απολαμβάνουν ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με μπάλες και ποδήλατα υπό τη διακριτική επίβλεψη των γονιών που κάθονται στα γύρω καφέ. Και φυσικά, όπως κάθε αξιοπρεπή πλατεία, έτσι και την πλατεία Συντάγματος κοσμούν ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος και μία εκκλησία.

• Κάντε τον γύρο της Αρβανιτιάς που αποτελεί must δραστηριότητα στο Ναύπλιο και ακολουθήστε την πλακόστρωτη παραλιακή.

• Περπατήστε στην πιο γραφική συνοικία του Ναυπλίου, τον Ψαρομαχαλά, με τους ντόπιους να σας καλημερίζουν από τα όμορφα παλιά σπίτια με τα γεράνια και τις βουκαμβίλιες. Χαζέψτε τα μικρά νεοκλασικά μπαλκονάκια και τα αρχοντικά με τα ξύλινα παραθυρόφυλλα και ακολουθήστε τα λιθόστρωτα δρομάκια που σίγουρα θα σας οδηγήσουν στην οδό Σταϊκοπούλου με τις πολλές ταβέρνες.

• Η γνωστή παραλιακή βόλτα στο μεγάλο δρόμο με τους φοίνικες συνοδεύεται από τους ήχους της μουσικής των καφέ και τον μπαρ που βρίσκονται στην σειρά και μαζεύουν κυρίως νεολαία. Εκεί θα συναντήσετε θεατρικά δρώμενα, happenings, ακόμα και live μουσική από γκρουπάκια.


Must see

Το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο κτίριο του 1713. Στους δύο ορόφους του φιλοξενούνται ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα από την Τίρυνθα, την Ναυπλία, την Ασίνη, τα Δενδρά και το Μπερμπάτι και μπορείτε να το επισκεφτείτε από Τρίτη έως Κυριακή, 8:30-15:00, πληρώνοντας μόνο 2€.

Το Λαογραφικό Μουσείο όπου θα πάρετε μια γεύση από την παράδοση του τόπου και θα δείτε από κοντά τοπικές ενδυμασίες, ενώ αριθμεί στις συλλογές του περίπου 27.000 αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με το λαϊκό και το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Η έκθεση «Ελληνικόν Άστυ: Ναύπλιον 1822-1922», παρουσιάζεται από το 2006 και μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά από τις 09.00-15.00 εκτός Τρίτης & 18.00-21.00 εκτός Κυριακής (είσοδος 2€).

Το Μουσείο Κομπολογιού που άνοιξε το 1998 περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή κομπολογιών κατασκευασμένα από κεχριμπάρι, έβενο, ελεφαντόδοντο, κοράλια κ.ά. Οι ώρες λειτουργίας του είναι 9:30 με 20:30 και έχει είσοδο 3€.

Αν ανήκετε στους λάτρεις της κλασικής μουσικής, το Μουσικό Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.


Κατάστημα ψιλικών

Εργαστήριο κομπολογιού

Αρχοντικό του Ναυπλίου

Η πλατεία Συντάγματος

Το Βουλευτικό αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του β’ μισού αιώνα στην πόλη και τον τόπο που λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων το 1928. Στο χώρο πραγματοποιούνται συχνά εκδηλώσεις, ενώ πιο δίπλα βρίσκεται το Θέατρο Τριανόν, που υπήρξε το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Αρρένων και αργότερα δημοτικός κινηματογράφος. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Το μικρό μνημείο προς τιμήν της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου, μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, που ήταν άλλοτε το σπίτι της. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία και οι κάτοικοι θέλησαν να τιμήσουν τη γυναίκα που πρωτοστάτησε στα επεισόδια για την έξωση του βασιλιά Όθωνα το 1862.

Αν ανηφορίσετε πιο πάνω, θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Άγιου Σπυρίδωνα, στον εξωτερικό τοίχο του οποίου θα δείτε τη σφαίρα με την οποία δολοφόνησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια, γεγονός που καθόρισε την πορεία του ελληνικού κράτους.

Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται το ποτοποιείο Καρώνη, μία οικογενειακή επιχείρηση που παράγει ούζο και λικέρ βύσσινο. Αξίζει να επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις, να ξεναγηθείτε στους χώρους απόσταξης και δοκιμάστε τα προϊόντα.

Το Πρώτο Λύκειο του Ναυπλίου στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων που σήμερα στεγάζει τη Νομαρχία και χτίστηκε στα μέσα του 1800 υπό τη βασιλεία του Όθωνα.

Πού θα φάτε

Τα περισσότερα εστιατόρια, ταβέρνες ουζερί και μεζεδοπωλεία βρίσκονται στην περίφημη (γι’ αυτό το λόγο) οδό Σταϊκοπούλου, στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας αλλά και στην πιο ήσυχη και γραφική οδό Όθωνος. Παντού θα γευτείτε καλό χοιρινό κρέας αλλά και ψαρομεζέδες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το περίφημο Κολοκοτρωνέικο, που είναι χοιρινό τηγανητό σβησμένο με κρασί.

• Στο Σαβούρα, στο λιμάνι του Ναυπλίου, θα γευτείτε φρέσκα ψάρια και τοπικές σπεσιαλιτέ και με την αστακομακαρονάδα να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή (Μπουμπουλίνας 79, Λιμάνι Ναυπλίου, τηλ. 27520 27704)

Ο Βασίλης (Σταϊκοπούλου 22-24, τηλ. 27520 25334) είναι μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες με παραδοσιακές γεύσεις.

Η Ταβέρνα του Στελάρα φημίζεται για τα νόστιμα μαγειρευτά της (Μπουμπουλίνας 73, τηλ. 27520 28818).

• Το εστιατόριο Ελλάς είναι ένα από τα παλιότερα εστιατόρια της Ελλάδας, αφού λειτουργεί από το 1860. Εκεί θα δοκιμάσετε νόστιμα πιάτα κρεατικών, τοπικούς μεζέδες, μαγειρευτά και άφθονο τοπικό κρασί.


Ο μεγάλος παραλιακός δρόμος

Ταβέρνα Ο Βασίλης

Εστιατόριο 1986 Κακαναράκης

Το εστιατόριο 1986 Κακαναράκης βρίσκεται σε ένα από τα γραφικότερα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και εκτός από καλό φαγητό έχει και ατελείωτο χάζι στην περατζάδα.

Στο εστιατόριο του Nafplia Palace θα πάτε για πιο γκουρμέ καταστάσεις και για να απολαύσετε την απίστευτη θέα στο Μπούρτζι και την πόλη.

Ο Κήπος (Εθνικής Αντιστάσεως 5, τηλ. 27520 22978) ανήκει στην κατηγορία μοντέρνα ταβέρνα, έχει μεσογειακή-ιταλική κουζίνα και το πιο σημαντικό είναι ότι διαθέτει ένα μεγάλο όμορφο κήπο.

Ο Αραπάκος (Μπουμπουλίνας 81, τηλ. 27520 27675) στην παραλία του Ναυπλίου στηρίζει το μενού του σε κλασικές ελληνικές γεύσεις

Στο Ελλάνιον (Εθνικής Αντιστάσεως 1, τηλ. 27520 25254), στην Πλατεία Φιλελλήνων, θα πάτε για φρέσκα ψάρια και κρεατικά.

Το μεζεδοπωλείο Επί Σκηνής (Λ. Αμαλίας 19Α, τηλ. 25720 21331) ξεχωρίζει για τη θεατρικότητα του χώρου και τη μαμαδίστικη κουζίνα του.

Πού θα διασκεδάσετε

 

Λάθος Bar

Τα σοκάκια στην Παλιά Πόλη

Circulo Cooperativa

Το Circulo Cooperativa είναι ένας all day χώρος με ethnic μουσικές, εκθέσεις και δανειστική βιβλιοθήκη.

Το Λάθος Bar βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία Συντάγματος και είναι ένα σουρεαλιστικό μπαρ-φάντασμα που άλλες φορές το βρίσκεις εύκολα και άλλες φορές απλά το προσπερνάς. Η διακόσμηση του στηρίζεται στην αρχή «δεν πετάμε τίποτα» για αυτό και εύκολα μπορεί να το μπερδέψει κανείς με παλαιοπωλείο, ενώ εκτός των άλλων την προσοχή σας θα τραβήξει ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης.

Στο bar-restaurant Cuore di Leone (Πλ. Φιλελλήνων 1) θα πιείτε ποτό σε lounge ατμόσφαιρα και θέα στη θάλασσα.

Αν όμως προτιμάτε κάτι πιο mainstream στη διασκέδαση, στην παραλιακή του Ναυπλίου υπάρχουν πολλά μπαρ αλλά και καφετέριες που το βράδυ μετατρέπονται σε μπαρ, ενώ λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης θα βρείτε και πολλά clubs με πιο γνωστό το Villa Mercedes (Πολυζωίδου & Φλέσσα 1) που λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο και φυσικά σε κάθε αργία.

Τι θα αγοράσετε

Η πόλη διαθέτει πολλά εμπορικά καταστήματα που ταιριάζουν άψογα στο κοσμοπολίτικο προφίλ της αλλά και πολλά παραδοσιακά ή με τουριστικά είδη και σουβενίρ. Στην παλιά πόλη επικρατούν τα μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης, αντίκες, κεραμικά, κοσμήματα, γκραβούρες και παραδοσιακές γεύσεις.

Επώνυμα ρούχα θα βρείτε στο κατάστημα Cabouros (Βας. Κων/νου 30) αλλά και στο πολύ σικ Stamatakis (Κωλέττη 3) που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο και λειτουργεί από το 1958.

Στο Maison de Celestine (Πλαπούτα 23) θα αγοράσετε διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα που θυμίζουν γαλλική επαρχία

Στο εργαστήριο βιτρό DE.CO (25ης Μαρτίου 27) θα ψωνίσετε χειροποίητες δημιουργίες της Εβελίνας Μουγιούκου.

Στο Ροή Χειροποιείν θα βρείτε χειροποίητα κοσμήματα διακοσμημένα με κρύσταλλα Swarovski, ημιπολύτιμες πέτρες Murano, γυάλινες χάντρες, ξύλα και έναν ιδιαίτερο συνδυασμό υλικών.
Το Ενώτιον είναι ένα πρωτότυπο μαγαζάκι με φιγούρες από θέατρο σκιών.

Στον Μελόκηπο θα βρείτε ότι περιμένετε από ένα κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων και ακόμα παραπάνω, αφού τα πολύχρωμα βαζάκια κρύβουν 40 διαφορετικές γεύσεις γλυκών κουταλιού.

Στο Κομπολογάδικο θα βρείτε κομπολόγια που σας ταξιδεύουν στο χρόνο, κατασκευασμένα από διάφορα υλικά και ημιπολύτιμους λίθους.

Στο Καρνάγιο (Σταϊκοπούλου 16) θα αγοράσετε αντικείμενα για το σπίτι με ξεχωριστό χαρακτήρα καθώς, χειροποίητα κοσμήματα ακόμα και παλιά ξύλινα παιχνίδια.

Insider's tips

Όποια περίοδο και να επισκεφτείτε το Ναύπλιο, είναι σίγουρο πως θα συναντήσετε τουρίστες από διάφορες χώρες του κόσμου, αφού η πόλη είναι δημοφιλής και εκτός συνόρων. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, στις πλατείες Δημαρχείου και Φιλελλήνων υπάρχουν δύο κιόσκια από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τον ψηφιακό ξεναγό και εκτός του ότι θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε μία ξένη πόλη θα αποκτήσετε και τις ιστορικές γνώσεις που σας έλειπαν.

Πριν αρχίσετε την ανάβαση στο Παλαμήδι, επιβάλλεται μια στάση στο φούρνο Αλεύρι & Ζάχαρη (Σιδ. Μεραρχίας 26) για πρωινό. Στο μοντέρνο φούρνο θα βρείτε μία τεράστια ποικιλία από σφολιάτες, μικρά σάντουιτς, μπριος και άλλες λιχουδιές που θα σας φτιάξουν τη μέρα.

Τη διάσημη gelateria Antica Gelateria Di Roma θα τη βρείτε στην πλατεία Συντάγματος σε ένα μικρό στενάκι απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας. Οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της Μαρτσέλο και Κλαούντια θα σας προσφέρουν αυθεντικό ιταλικό παγωτό που παρασκευάζουν με αγνά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις σισιλιάνικες συνταγές τους. Αν πάλι επιμένετε ελληνικά, δοκιμάστε το παραδοσιακό παγωτό του Κουστένη εμπλουτισμένο με πολλές και ασυνήθιστες γεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...