ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

0 Διαστημικό τηλεσκόπιο στα βάθη της Μεσογείου! Και η Πύλος υποψήφια για την εγκατάστασή του!


Την κατασκευή ενός τηλεσκοπίου διαστημικών παρατηρήσεων και την εγκατάστασή του στα βάθη της Μεσογείου, σχεδιάζει και χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το KM3Net το οποίο αναμένεται να κοστίσει 250 εκατ. ευρω και θα έχει ως "αποστολή" τον εντοπισμό στοιχείων για "βίαια" κοσμικά φαινόμενα, όπως τα γνωστά σουπερνόβα ή - γιατί όχι- τη Μεγάλη Έκρηξη.
  Ουσιαστικά θα είναι ένα τηλεσκόπιο του βυθού, που όμως "θα μας ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν" όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λι Τόμσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και μέλος της ομάδας δημιουργίας του τηλεσκοπίου, το οποίο θα αναζητάει πληροφορίες για διαστημικά φαινόμενα που δεν είναι εφικτό να εντοπιστούν με τα υπάρχοντα όργανα διαστημικής παρατήρησης γι αυτό και παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα.
  Το Τηλεσκόπιο Νετρίνων Κυβικού Χιλιομέτρου (Multi-Cubic Kilometre Neutrino Telescope) ή για συντομία KM3NeT, θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων κάτω από την θάλασσα και θα είναι μία εξαιρετικά μεγάλη εγκατάσταση, με την έκταση του να φτάνει στο ένα κυβικό χιλιόμετρο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα αποτελείται από περίπου 12 χιλιάδες αισθητήρες ο καθένας από τους οποίους θα έχει το μέγεθος μίας πλαστικής μπάλας θαλάσσης. Οι αισθητήρες θα τοποθετηθούν σε κάθετες σειρές και το συνολικό ύψος του τηλεσκοπίου θα ξεπερνάει τα 500 μέτρα (στην εικόνα η γραφική αναπαράστασή του, όπως την έχει κάνει το km3net.org)   Υποψήφιες για την εγκατάσταση του τηλεσκοπίου είναι τρεις περιοχές. Η μία βρίσκεται  στην Γαλλία, έξω από την Τουλόν, η άλλη στην Ιταλία, στα ανοικτά της Σικελίας και η τρίτη στην Ελλάδα, στον υποθαλάσσιο χώρο της Πύλου, όπου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο εντοπισμού νετρίνων, NESTOR.
  Το πρόβλημα με τα νετρίνα είναι πως ανιχνεύονται δύσκολα γιατί αλληλεπιδρούν ασθενώς με την ύλη ενώ την ίδια στιγμή κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός - αν και υπάρχουν και ενδείξεις ότι ίσως να κινούνται και πιο γρήγορα από το φως. Τα νετρίνα κυκλοφορούν στο Σύμπαν από την πρώτη στιγμή της γέννησής του και έτσι ο εντοπισμός και η μελέτη τους μπορεί να φωτίσει πτυχές της δημιουργίας του.


http://www.pyles.tv/News/epistimi-texnologia/KM3net.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...