ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

1 Τα είδη ζάχαρης και η διατροφική αξία τους.

Απαντώντας σε ερώτημα αναγνωστών θα αναφερθούμε στα είδη ζάχαρης και αν υπάρχει διαφορά στη διατροφική αξία τους. Η ζάχαρη στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από ζαχαρότευτλα. Το τεμαχισμένο ζαχαρότευτλο επεξεργάζεται ώστε να εξαχθεί ο φυσικός χυμός, το οποίο βράζεται μέχρι να πήξει και αρχίζουν να δημιουργούνται κρύσταλλοι σακχάρου πλούσιοι σε μελάσα. Η μελάσα είναι παραπροϊόν της επεξεργασίας του ζαχαρότευτλου που είναι ένας πηχτός χυμός με σκούρο καστανό χρώμα.
 
Λευκή Κρυσταλλική Ζάχαρη: Σε αυτή την κατηγορία αφού έχουν δημιουργηθεί οι κρύσταλλοι, επεξεργάζονται περισσότερο έτσι ώστε να αφαιρεθεί εντελώς η μελάσα και να μείνουν μόνο οι λευκοί κρύσταλλοι. Αυτή είναι η συνηθισμένη λευκή ζάχαρη.
 
Ακατέργαστη Ζάχαρη: Και αυτή η ζάχαρη είναι επεξεργασμένη συνήθως προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, απλά δεν περνάει το στάδιο επεξεργασίας όπου αφαιρείται η μελάσα και γι' αυτό έχει ένα καστανό χρώμα.
 
Μαύρη και Καστανή Ζάχαρη: Αυτή η κατηγορία είναι πιο μαλακή και συνήθως βρίσκεις 2 είδη: την μαύρη (πιο σκούρο καστανό χρώμα) και την καστανή ζάχαρη (πιο ανοιχτό καστανό χρώμα). Αυτή η ζάχαρη είναι βασικά η λευκή ζάχαρη στην οποία έχει προστεθεί μελάσα.

Διατροφική Αξία
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η ακατέργαστη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή και προωθείται έτσι ειδικά από καταστήματα υγιεινής διατροφής, δεν είναι. Η ακατέργαστη ζάχαρη...

μπορεί να έχει ίχνη κάποιων μετάλλων, αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν προσφέρουν κάποια ευεργετική ιδιότητα. Μία έρευνα έδειξε ότι η μαύρη ζάχαρη (όχι η ακατέργαστη) έχει κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες λόγω της μελάσας που της έχει προστεθεί, ωστόσο και πάλι θα πρέπει να καταναλώσεις αρκετή ποσότητα ζάχαρης: πάνω από 30 κουταλιές του γλυκού για να λάβεις κάποια σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών. Και οι 3 κατηγορίες αντιμετωπίζονται το ίδιο από τον οργανισμό.
 
Μια κουταλιά γλυκού έχει τις ίδιες θερμίδες και για τις 3 κατηγορίες, περίπου δηλαδή 16 θερμίδες, και για να δείξουμε πόσο μικρή είναι η ποσότητα μετάλλων στη ακατέργαστη ζάχαρη αναφέρουμε ότι μια κουταλιά γλυκού έχει 3 mg ασβέστιο και 0,03 mg σίδηρο που αντιστοιχεί σε 0,4% των ημερησίων αναγκών σε ασβέστιο και 0,2% των ημερησίων αναγκών σε σίδηρο αντίστοιχα. Με λίγα λόγια οι ποσότητες μετάλλων είναι ελάχιστες για να επηρεάσουν την υγεία.
 

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...