ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

0 Ο Νορβηγός που έφτασε στο νότιο πόλο πριν από 100 χρόνια

featured0001Η Ανταρκτική ανακαλύφθηκε γύρω στο 1820, οι αποστολές όμως για την εξερεύνηση της παγωμένης ηπείρου άρχισαν πολλές δεκαετίες αργότερα.΄Ηταν θέμα γοήτρου ποιος θα έφτανε πρώτος στο γεωγραφικό νότιο πόλο.

Μια νορβηγική πενταμελής ομάδα με επικεφαλής τον εξερευνητή των πόλων Roald Amundsen έφτασε πρώτη στο νοτιότερο άκρο της Γης. Οι πέντε άνδρες ξεκίνησαν από την ακτή με τέσσερα έλκηθρα που μετέφεραν τρόφιμα, σκηνές και άλλο αναγκαίο εξοπλισμό.

Τα έλκηθρα σέρνονταν από 52 σκυλιά, εκ των οποίων επέστρεψαν μόνο 16. Τα υπόλοιπα χρησίμευσαν για τη διατροφή ανθρώπων και σκύλων κατά τη διαδρομή. Η ομάδα κάλυψε 3.000 χιλιόμετρα προς και από το νότιο πόλο σε 99 μέρες. Οι συνηθισμένες πυξίδες δεν λειτουργούν τόσο καλά κοντά στο μαγνητικό πεδίο του νότιου πόλου και το καλοκαίρι ο ήλιος δεν δύει ποτέ στην Ανταρκτική, επομένως δεν μπορούσαν να χαράξουν πορεία ούτε με τη βοήθεια των άστρων.

Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να προσανατολιστούν στην αχανή λευκή έρημο. Μετρούσαν συνεχώς την απόσταση που είχαν διανύσει και χρησιμοποιούσαν εξάντα για να προσδιορίσουν το γεωγραφικό πλάτος με βάση τη θέση του ήλιου στον ουρανό.

Σήμερα με τη βοήθεια του GPS είναι πολύ εύκολο να προσανατολιστεί κανείς και να μετακινηθεί στο νότιο πόλο.
 http://www.scienceillustrated.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...