ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

0 Το υπερθέαμα της λίμνης της Καστοριάς



Το καραβάκι του Δήμου

Μαγική, ονειρική, ειδυλλιακή, μυστηριώδης, ανεξάντλητη … τα επίθετα δεν έχουν τέλος όταν προσπαθείς να περιγράψεις την Ορεστιάδα. Η ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας και μία από τις πιο όμορφες των Βαλκανίων θα σας γοητεύσει με χίλιους τρόπους, αλλάζοντας από τη μια στιγμή στην άλλη χρώματα, διάθεση και αντικατοπτρισμούς μπροστά στα μάτια σου. Και φυσικά θα μονοπωλήσει τις ώρες και τις μέρες σας στην Καστοριά.


Η βόλτα στη λίμνη είναι το πρώτο πράγμα που θέλεις και πρέπει να κάνεις φτάνοντας στην Καστοριά. Θα το κάνεις, βέβαια, με το πάσο σου, όσο νωχελικά χρειαστεί για να αποτυπώσεις τις ομορφιές του τοπίου στη «φωτογραφική μνήμη» του μυαλού σου. Ο «μικρός γύρος της λίμνης» - γιατί υπάρχει και ο μεγάλος με αυτοκίνητο – έχει μήκος κάτι παραπάνω από οχτώ χιλιόμετρα και γίνεται ιδανικά με τα πόδια.

Μπορεί να ακούγεται πολύ αυτό, αλλά είναι βέβαιο ότι ακόμη και δύο ώρες να σου πάρει για να διανύσεις τις λιθόστρωτες διαδρομές, δε θα το καταλάβεις καθόλου, χαζεύοντας τα νερά, τους πελεκάνους, τις πάπιες, τους γλάρους που πετάνε από πάνω τους, τον πράσινο λόφο που σηκώνεται επιβλητικό σε μ ία από τις όχθες της, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων. Η εικόνα τους καθώς κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους, όπως ονομάζουν τις βάρκες τους οι Καστοριανοί, ή τα μονόξυλα που είναι πιο μικρά και χρησιμοποιούνται για ψάρεμα στα ρηχά (στο νεολιθικό λημναίο οικισμό του Δισπηλιού μάλιστα ανακαλύφθηκε μια τέτοια βάρκα κατασκευασμένη από μονοκόμματο κορμό ξύλου) μπορεί να σε κρατήσει καθηλωμένο για ώρες.

Στη διαδρομή θα βρεις παραλίμνια πάρκα και κιόσκια ιδανικά για πικνίκ  και στο πλάτωμα μπροστά στη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, θα δεις τον 900 ετών πλάτανο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και δίπλα μικροπωλητές που πουλάνε καρύδια, όσπρια, τουρσιά και τσάι.

Μπορείς επίσης να επισκεφτείς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και να θαυμάσεις τη θέα της λίμνης από το ύψωμα ή, ακόμα, να πας στο Λιμναίο Οικισμό για να βγάλεις υπέροχες φωτογραφίες και να διδαχθείς ιστορία με τον πιο εύγλωττο τρόπο. Συμπέρασμα, μην εκπλαγείς καθόλου αν την επόμενη μέρα σού γεννηθεί η επιθυμία να το ξανακάνεις.

Η «πλωτή πολιτεία» της Καστοριάς

Lake's facts

  • Η λίμνη της Καστοριάς υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 10.000.000 έτη.
  • Από το 1974 έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000».
  • Η έκτασή της είναι 28 τετρ. χλμ., το μέγιστο βάθος της 9,5 μέτρα και βρίσκεται στα 630 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
  • Στην περιοχή υπάρχουν 9 ρέματα που καταλήγουν στη λίμνη της Καστοριάς. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το ρέμα του Ξηροπόταμου.
  • Εκτός από τα ρέματα και το νερό της βροχής, η λίμνη Ορεστιάδα τροφοδοτείται και από πολλές υπολίμνιες πηγές.
  • Η Ορεστιάδα παρουσιάζει σημαντικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, αφού αποτελεί υγρότοπο μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια αλλά και για τα αρπαχτικά πουλιά και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμασης.

Ο γύρος της λίμνης με τα χρώματα του φθινοπώρου
Δύο ψαράδες στο καστοριανό καράβι τους εν δράσει

Κύκνοι στην όχθη της λίμνης



  • Στα νερά της φιλοξενούνται πολλά είδη ψαριών, καθώς και περίπου 200 είδη αρπαχτικών και υδρόβιων πουλιών, πολλά απ’ αυτά σπάνια και απειλούμενα, προστατευόμενα από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία. Τα πλέον χαρακτηριστικά είναι οι λαγγόνες και οι αργυροπελεκάνοι, τέσσερα είδη ερωδιών, οι βουβόκυκνοι, οι αγριόπαπιες, οι νυχτοκόρακες, οι κορμοράνοι και πολλά παρυδάτια πουλιά. Εκτός από το μεγάλο αριθμό πουλιών που φιλοξενεί, είναι και η μοναδική λίμνη στην Ελλάδα όπου υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης. Επίσης, είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας. Τα είδη των ψαριών της λίμνης είναι ο κυπρίνος (γριβάδι), η πέρκα, το τσιρώνι, το γλήνι, ο γουλιανός, η τούρνα, η πλατίκα, το πρικί και η πεταλούδα
  • Δύο καραβάκια σου δίνουν τη δυνατότητα να θαυμάσεις τη λίμνη εν πλω: το ένα ξεκινάει από την Καστοριά και το άλλο από το Μαυροχώρ.
  • Για τους πιο δραστήριους, η λίμνη προσφέρεται για διάφορα σπορ, όπως κωπηλασία, ski, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα.

Σαν ταξίδι του μυαλού

Insiders tips

  • Ξεκίνησε την παραλιακή βόλτα σου από τη Λεωφόρο Κύκνων στην είσοδο της πόλης, με πρώτη στάση τον φούρνο Ίρις για να αγοράσεις μια νόστιμη, ζεστή τυρόπιτα και ψωμάκια που θα ταΐσεις τις χήνες χαζεύοντας τις αντανακλάσεις του βουνού στα νερά. Για καφέ με θέα, προτίμησε μια από τις πολλές καφετέριες, φτάνοντας στη Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  •  Γενικά, η Νότια Παραλία σφύζει από all day μαγαζιά, ανοιχτά από το πρωί για καφέ και κουβέντα σε χουχουλιάρικους καναπέδες υπό τους ήχους lounge μουσικής. Κατά μήκος της παραλιακής Μεγάλου Αλεξάνδρου υπάρχουν αναρίθμητες καφετέριες, στην κυριολεξία η μία μετά την άλλη, οι οποίες με το που δύει ο ήλιος αλλάζουν πρόσωπο και μετατρέπονται σε μπαράκια γεμάτα κέφι. Εδώ συχνάζουν όλες οι ηλικίες και όλα τα στιλ, αλλά με εξαίρεση το Αλέα rock café και το rock-jazz τσιπουράδικο του Ταξιδιάρη Γάτου που βρίσκεται λίγο παρακάτω, στην Ορεστιάδος, όλη η Νότια πλευρά ακούει mainstream μουσική.

  • Η Βόρεια Παραλία είναι πιο rock και εναλλακτική, με τρία ήσυχα μπαράκια στα Ψαράδικα. Η Σβούρα, το Αλλού Γιαλού και ο Βάτραχος είναι νεανικά στέκια με ψαγμένη διακόσμηση και μαζεύουν σαφώς πιο ιδιαίτερο κόσμο από αυτά του Νότου. Γεμίζουν σιγά-σιγά μετά τις 8 το απόγευμα και παίζουν χαμηλά ωραίες rock μελωδίες.
  •  Στη Βόρεια Παραλία βρίσκεται και ο Ναυτικός Όμιλος, ο πιο must χώρος της πόλης με την πιο ειδυλλιακή τοποθεσία. Χτισμένος σε μια ξύλινη προβλήτα πάνω στη λίμνη, είναι ανοιχτός από το πρωί για καφέ, ενώ στη συνέχεια λειτουργεί και σαν εστιατόριο αλλά και σαν bar-club. Η ιδανική ώρα, όμως, για εδώ είναι το απογευματάκι για να τσιμπήσεις κάτι ελαφρύ με ένα ποτήρι κρασί, βλέποντας τα φώτα της πόλης που ανάβουν το ένα μετά το άλλο να καθρεφτίζονται στα νερά.

Η λευκή γοητεία του χιονιού
http://www.thea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...