ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

0 Κάμπινγκ | Η εναλλακτική επιλογή για διακοπές


Εν μέσω οικονομικής κρίσης και λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού για θερινές διακοπές, το οργανωμένο κάμπινγκ ξεπροβάλλει όλο και περισσότερο ως μία έξυπνη και φθηνή λύση, για ξεκούραση μέσα στη φύση. Φαίνεται μάλιστα πως το κάμπινγκ κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές από το εσωτερικό, αλλά κυρίως το εξωτερικό, καθώς η ελληνική χλωρίδα είναι απαράμιλλου κάλλους και ο οργανωμένος χαρακτήρας των εγκαταστάσεων επιτρέπει ασφαλείς, φθηνές και ποιοτικές διακοπές ακόμα και για οικογένειες.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της πανελλήνιας ένωσης ιδιοκτητών επιχειρηματιών κάμπινγκ, η προσφορά οργανωμένης μορφής τουριστικών κατασκηνώσεων άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Σήμερα υπάρχουν 327 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, η δυναμικότητα των οποίων ανέρχεται σε 29.645 θέσεις σκηνών και τροχόσπιτων, 948 οικίσκων και 93.123 κλινών. Την πρωτιά, ως προς την γεωγραφική κατανομή, καταλαμβάνει η Μακεδονία (95 μονάδες), με δεύτερη την Πελοπόννησο (85 μονάδες), ενώ ακολουθούν οι Κυκλάδες, τα νησιά του Ιουνίου και η κεντρική Ελλάδα



Σήμερα στην Ελλάδα το 80% των κάμπινγκ είναι εποχικής λειτουργίας και μόνο το 20% λειτουργεί σε ετήσια βάση. Το 13% περίπου των ετήσιων διανυκτερεύσεων πραγματοποιούνται από Έλληνες και το 87% από αλλοδαπούς, κυρίως Ευρωπαίους. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, με έτος βάσης το 2008 και εύρος αναφοράς μέχρι και το 2010, το 27% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκαν από Γερμανούς, το 15% από Ιταλούς, το 14% από Έλληνες και το 12% από Γάλλους. Ακολουθούν οι Ολλανδοί, οι Άγγλοι, οι Πολωνοί, οι Τσέχοι, οι Ούγγροι και οι Ισπανοί (βλ. σχετικό πίνακα στο συνημμένο ).

Γενικότερα πάντως το κάμπινγκ θεωρείται φθηνός τρόπος διακοπών για τον Έλληνα και επιλέγεται κυρίως για τον λόγο αυτό, σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς για τους οποίους το κάμπινγκ είναι τρόπος διακοπών στον οποίο και επενδύουν σημαντικά ποσά. Ενδεικτικά, κατά την διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, το κόστος διανυκτέρευσης δύο ατόμων με αυτοκίνητο και ιδιόκτητη σκηνή κοστίζει, ανάλογα με την περιοχή, μεταξύ 18-25 ευρώ, ενώ όλα τα κάμπινγκ διαθέτουν αναρτημένο κατάλογο και εγκεκριμένες τιμές από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Για τους αλλοδαπούς επισκέπτες, αυτή η συνειδητή καταναλωτική προτίμηση μεταφράζεται σε αγορά αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, συρόμενων τροχόσπιτων με το κατάλληλο όχημα, τροχοσκηνών και σκηνών εξειδικευμένου εξοπλισμού, ενώ συνδυάζεται με την επιλογή μακρινών προορισμών και μεγάλης διάρκειας ταξιδιών που προϋποθέτουν αυξημένο οικονομικό προϋπολογισμό (μεταφορικά, διατροφή, αναψυχή, ταξιδιωτικές ασφαλιστικές καλύψεις κλπ ).

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για το οργανωμένο κάμπινγκ φαίνεται πως σταδιακά παρουσιάζει μία μικρή αυξητική τάση, της τάξης του 3%, την τελευταία διετία, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους. Παράλληλα το ενδιαφέρον των αλλοδαπών φαίνεται ελαφρώς μειωμένο, κυρίως λόγω απεργιών, αλλά και της αρνητικής δημοσιότητας που επιφέρει η κρίση και οι αντιδράσεις των πολιτών. Επιπλέον παράγοντες θεωρούνται το αυξημένο κόστος της βενζίνης και των διοδίων.
http://www.healthyliving.gr
http://www.kala-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...