ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

0 Λειψοί, η έκπληξη της άγονης γραμμής


 
Ανάμεσα σε Πάτμο και Λέρο, οι Λειψοί μπορεί να υπολείπονται σε μέγεθος, όμως η ανέγγιχτη φυσική ομορφιά τους σίγουρα θα σας μαγέψει, όπως η Καλυψώ ξελόγιασε εδώ το ναυαγό Οδυσσέα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το μικρό αρχιπέλαγος των Λειψών περιλαμβάνει 30 περίπου νησίδες και βραχονησίδες συνολικής έκτασης 23 τ.χλμ. και το μεγαλύτερο νησί, η Λειψός ή Λειψοί όπως έχει επικρατήσει να αναφέρεται, είναι μόλις 16 τ.χλμ. Όπως και στα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, η ανθρώπινη παρουσία στους Λειψούς είναι συνεχής από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα. Μάλιστα, η παράδοση θέλει τους Λειψούς να είναι η μυθική Ωγυγία, το νησί της νύμφης Καλυψούς που μάγεψε τον Οδυσσέα και τον κράτησε κοντά της για 10 χρόνια.
Στους Λειψούς δεν θα πάτε για κοσμική ζωή, παρόλο που η παρουσία των «σκαφάτων» είναι σταθερή κάθε καλοκαίρι, ούτε για ατελείωτο πάρτι μέχρι τις πρωινές ώρες. Θα πάτε για να ζήσετε την πλήρη αποτοξίνωση από τους ρυθμούς της πόλης (στο νησί απαγορεύονται τα αυτοκίνητα), για να κολυμπήσετε σε ήσυχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, για να καταλάβετε ποιά γεύση θα έπρεπε να έχουν τα φρέσκα ψάρια και τα λαχανικά, για να δοκιμάσετε τα φημισμένα κρασιά και τα τυριά και να γίνετε ένα με τους αυθεντικά φιλόξενους ντόπιους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλοί βορειοευρωπαίοι έχουν επιλέξει να χτίσουν τις εξοχικές τους κατοικίες στο ήσυχο καταφύγιο των Λειψών.


Χώρα

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη
Οι Λειψοί διατηρούν σταθερά ένα low-profile, όμως ανά τακτά χρονικά διαστήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όπως το 2002 με τη σύλληψη του φερόμενου ως αρχηγού της 17Ν  Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και το 2011 με την ανακοίνωση ότι θα αποτελέσουν το δεύτερο «πράσινο νησί», μετά τον Αι Στράτη που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του από ανανεώσιμες πηγές.
Θα περίμενε κανείς ότι πρόκειται για ακόμα ένα νησάκι της άγονης γραμμής, έρμαιο της μοίρας του. Στην πραγματικότητα, όμως, οι Λειψοί συνιστούν πρότυπο νησιού με οικολογική συνείδηση και εντυπωσιάζουν με το καλά οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης και βιολογικού καθαρισμού. Τα περισσότερα έργα που έχουν γίνει στο νησί τα τελευταία χρόνια αποτελούν πρωτοβουλίες του δήμου που εκμεταλλεύτηκε με επιτυχία τους κοινοτικούς πόρους και τα εμβάσματα μεταναστών στην Αυστραλία και κατάφερε να καταστήσει το νησί αυτάρκες και ανεξάρτητο από τις τάσεις στο χώρο του τουρισμού.

Κοίμηση της Θεοτόκου

Στην ενδοχώρα

Το πιο δημοφιλές μονοπάτι



Τα βασικά του νησιού

Χώρα: o μοναδικός οικισμός του νησιού είναι και το λιμάνι του. Χτισμένος στο βάθος ενός απάνεμου κόλπου υποδέχεται τους επισκέπτες με τα λευκά σπιτάκια του, εξαιρετικά δείγματα δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής, και τα ελικοειδή σοκάκια που οδηγούν στην κεντρική πάνω πλατεία. Εδώ, στο κέντρο της ζωής του νησιού, θα βρείτε το Δημαρχείο, δυο τρία παραδοσιακά καφενεία και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και Νικηφόρειο Εκκλησιαστικό Μουσείο: η εκκλησία που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι των Λειψών είναι του Αγίου Ιωάννη και μέσα θα δείτε τη θρυλική εικόνα του Ευαγγελιστή. Δίπλα της βρίσκεται το Νικηφόρειο Εκκλησιαστικό Μουσείο όπου εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν διάσπαρτα στο νησί, μεταξύ άλλων μαρμάρινα κιονόκρανα και επιγραφές, πολλές χριστιανικές εικόνες και αντικείμενα από την καθημερινή αγροτική ζωή των κατοίκων.

Photo: credit flickr.com  

Οι περισσότεροι ντόπιοι ασχολούνται με την αλιεία

Σφουγγάρια από τη γύρω περιοχή

Βιβλιοθήκη «Οδυσσέας Ελύτης: αν ο καθαρός αέρας σας ανοίξει την όρεξη για διάβασμα, μπορείτε να επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη «Οδυσσέας Ελύτης» που εγκαινιάστηκε το 1998 με πρωτοβουλία της UNESCO.

Παναγιά του Χάρου: το πιο αγαπημένο ξωκλήσι του νησιού, έχει κάθε χρόνο την τιμητική του στις 23 Αυγούστου. Η Παναγιά του Χάρου χτίστηκε από μοναχούς της Πάτμου σε βυζαντινό ρυθμό στα τέλη του 16ου αιώνα μ.Χ., με χαμηλό τρούλο και ακανόνιστα τόξα που της δίνουν μια ασυνήθιστη γοητεία. Ιερό κειμήλιο της εκκλησίας, και μοναδική περίπτωση στην ορθόδοξη αγιογραφία, είναι η εικόνα που παριστά την Παναγία να κρατά τον Χριστό στα χέρια της, όχι ως βρέφος αλλά επί του σταυρού. Γι' αυτό και ονομάστηκε «Παναγιά του Χάρου». Η παράδοση θέλει την εικόνα να είναι θαυματουργή.

Πεζοπορία: το μικρό μέγεθος του νησιού, το καθιστά ιδανικό για πεζοπορίες μικρής δυσκολίας. Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την Κάτω Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται στην παραλία Φοντάνα και καταλήγει στην Πάνω Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι πλακόστρωτη και επιβάλλεται να τη διασχίσετε έστω μια φορά.

Γιορτή του κρασιού: στις 10 Αυγούστου το νησί ευγνωμονεί το θεό Διόνυσο για τα αμπέλια που του χάρισε με ένα τριήμερο γλέντι στην πλατεία και στο λιμάνι της Χώρας. Μια αυθεντικά παροδοσιακή εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε.

Γαστρονομία: οι Λειψοί φημίζονται για το κρασί και τα τυριά τους, γι’ αυτό αναζητείστε τα στα μπακάλικα της Χώρας. Επίσης, ο φούρνος Κρυστάλλη με τις παραδοσιακές λειψιώτικες τυρόπιτες, τα ξηροτήγανα και τα κουλουράκια μπορεί άνετα να γίνει καθημερινή συνήθεια.

Στάση στο Ασπρονήσι με τα τουριστικά καραβάκια
Photo: credit flickr.com 

Χοχλακούρα

Λιεντού

Μονοδένδρι
Παραλίες
Η πιο κοντινή παραλία στον οικισμό των Λειψών είναι η Λιεντού και στην αμμουδιά της με τα αλμυρίκια θα φτάσετε με τα πόδια. Στις υπόλοιπες θα φτάσετε με ταξί, με το δημοτικό λεωφορείο ή και με τα πόδια. Ο Πλατύς Γιαλός στο βόρειο κομμάτι του νησιού είναι η πιο διαφημισμένη και είναι ιδανική για μικρά παιδιά, οι Καμάρες και η Χοχλακούρα εντυπωσιάζουν με τα βράχια τους, στο διπλανό Μονοδένδρι, με το ένα μόνο ένα δέντρο, συχνάζουν οι γυμνιστές, στην Παπαντριά, στο νότο του νησιού, μπορείτε να κολυμπήσετε μέχρι την απέναντι βραχονησίδα Λύρα και η αμμουδερή Κατσούδια απέχει 20 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι και φημίζεται για το ταβερνάκι της.

Κοντινές εκδρομές
Διακοπές στους Λειψούς δεν νοούνται χωρίς μια ξενάγηση στα μικρά νησάκια που βρίσκονται τριγύρω είτε έχετε δικό σας σκάφος, είτε όχι. Στα Ασπρονήσια, στους Αρκιούς, το Μαράθι και το Μακρονήσι θα κάνετε τις βουτιές που θα νοσταλγείτε τον επόμενο χειμώνα, ενώ στο τέλος της διαδρομής στο Μαράθι, θα φάτε φρέσκα ψάρια, που έχουν ακόμα τη γεύση της θάλασσας.
http://www.thea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...