ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

0 Ρικομέξ: 12 χρόνια και ακόμη να αποζημιωθούν συγγενείς θυμάτων..


http://img.protothema.gr/B7792B00497CF26E195E89B98938F58A.jpg
Εγκλωβισμένοι στα «γρανάζια» της Δικαιοσύνης βρίσκονται μέχρι σήμερα -12 ολόκληρα χρόνια μετά- συγγενείς θυμάτων της «Ρικομέξ», του....
εργοστασίου που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, κατά τον ισχυρό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, που είχε πλήξει την Αθήνα.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ριχτερ, άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.  Η Ρικομέξ, μόνο, έγινε ο τάφος 39 εργαζομένων στο εργοστάσιο. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που χάθηκαν στα συντρίμμια είχε ανέλθει στους 139.

Σήμερα, δέκα συγγενείς τριών θυμάτων της «Ρικομέξ» δεν μπορούν να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους είχαν επιδικασθεί σε δεύτερο βαθμό (από τα Εφετεία). Και αυτό, διότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, που δικαίωσε τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιδίκασε αποζημίωση, θα πρέπει να αναιρεθεί.

Την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου ζήτησε με αίτηση που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο η Εθνική Τράπεζα. Υποστήριξε ότι εσφαλμένα το Εφετείο, κατέταξε τους συγγενείς των θυμάτων σε προνομιακή θέση (τρίτη) στον πίνακα των δανειστών, προκειμένου μετά τον πλειστηριασμό δύο ακινήτων της «Ρικομεξ» να λάβουν τα χρήματά τους.

Με βάση τη σειρά αυτή, οι συγγενείς των θυμάτων θα έπρεπε, πριν από άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που επίσης διεκδικούσαν αποζημιώσεις, να λάβουν τα χρήματά τους.

Ανάμεσα στα άλλα πρόσωπα που διεκδικούσαν αποζημίωση είναι και η Εθνική Τράπεζα, η οποία, με βάση την απόφαση του Εφετείου, είχε μένει έξω από τον πίνακα των δανειστών.

Για το λόγο αυτό προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση. Η Τράπεζα επικαλέστηκε το Ν. 1545/1985 που αφορά στο εθνικό σύστημα προστασίας από την ανεργία και τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για το χρόνο γένεσης των απαιτήσεων των συγγενών των  θυμάτων της «Ρικομέξ». Ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει ότι η κατάταξη σε προνομιακή θέση στον πίνακα των δανειστών, θα πρέπει να γίνει δυο χρόνια μετά τον πρώτο πλειστηριασμό ακίνητης περιουσίας.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της Τράπεζας και έκρινε ότι το Εφετείο παραβίασε ευθέως το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτική Δικονομίας και το άρθρο 31 του  νόμου 1545/1985. Η παραβίαση έγκειται, σύμφωνα με τα μέλη της Ολομέλειας, στο γεγονός ότι το Εφετείο δέχθηκε ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων της «Ρικομέξ» είναι προνομιακές και ότι θα πρέπει να καταταγούν στην θέση στον πίνακα δανειστών. Η κατάταξη όμως αυτή -κατά τον Άρειο Πάγο- έγινε, «μολονότι προέκυψαν (σ.σ. οι αξιώσεις) πριν την τελευταία διετία από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού».

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να διαγραφούν από τον πίνακα δανειστών και να προστεθεί η Εθνική Τράπεζα.
Π/Θ 
http://www.eglimatikotita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...