ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

0 Το άλυτο μυστήριο του πλοίου Mary Celeste

Ένα από τα μυστήρια που δεν λύθηκαν ποτέ, είναι η ιστορία του πλοίου Mary Celeste, που το 1872 βρέθηκε να πλέει, δίχως το πλήρωμά του, στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, αν και ο καιρός ήταν πολύ καλός και το πλήρωμα αποτελούνταν από έμπειρους ναυτικούς.
Η ιστορία του Mary Celeste έχει απασχολήσει τους ανθρώπους για πάνω από 125 χρόνια και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της θαλάσσιας ιστορίας.Η ιστορίαΤο Νοέμβριο του 1872 το Mary Celeste σάλπαρε για την Ευρώπη, μεταφέροντας ένα φορτίο με οινόπνευμα, σανό και κάρβουνο.

Ο καπετάνιος Benjamin Briggs, συνοδευόταν από τη σύζυγό του, τη μικρή κόρη του και ένα πλήρωμα επτά ανδρών. Ο 7χρονος γιος της οικογένειας Briggs είχε μείνει με συγγενείς για να ολοκληρώσει το σχολείο του....


Στις 4 Δεκεμβρίου, το πλοίο βρέθηκε, δίχως πλήρωμα, αλλά σε άριστη κατάσταση, να πλέει 600 μίλια από το Γιβραλτάρ. Το μόνο που έλειπε ήταν το ημερολόγιό του, το ρολόι και όλοι οι επιβαίνοντες. Είχαν όλοι, απολύτως ανεξήγητα, εξαφανιστεί. Η μοίρα τους έχει γίνει αντικείμενο πολλών υποθέσεων. Οι θεωρίες σχετικά με την εξαφάνιση των ανθρώπων ποικίλουν. Ως αιτίες έχουν αναφερθεί αναθυμιάσεις από το οινόπνευμα, υποθαλάσσιοι σεισμοί, αλλά και εξωγήινες επαφές, UFO, θαλάσσια τέρατα και τα θρυλικά φαινόμενα γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων. Λέγεται ότι κατά την ανακάλυψή του υπήρχαν ακόμα μισοτελειωμένα γεύματα πάνω στο τραπέζι και ζεστό τσάι στα φλιτζάνια. Το Mary Celeste πολύ συχνά περιγράφεται ως το αρχέτυπο πλοίο – φάντασμα, αφού βρέθηκε ερειπωμένο, χωρίς λογική εξήγηση.

Μια “υπό αμφισβήτηση” μαρτυρία

Η ιστορία που είχε την πιο μεγάλη σε διάρκεια επίπτωση, εμφανίστηκε 12 χρόνια αργότερα. Το διάσημο περιοδικό της εποχής Cornhill Magazine δημοσίευσε ένα άρθρο που ως σήμερα έχει διαμορφώσει όλη την ατμόσφαιρα γύρω από το Mary Celeste. Υποτίθεται ότι γράφτηκε από ένα επιζόντα του ταξιδιού. Ο ‘συγγραφέας’ ισχυριζόταν ότι το πλοίο είχε δεχτεί επίθεση από ιθαγενείς που σκότωσαν το πλήρωμα και το πέταξαν στη θάλασσα και επέτρεψαν στον ίδιο να ζήσει γιατί κατείχε ένα ιερό φυλακτό.

Ο ανώνυμος συγγραφέας, επρόκειτο να γίνει ο πιο διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και δεν ήταν άλλος από τον Arthur Conan Doyle, (δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς) ο οποίος πήρε την ιστορία και την ‘εξέλιξε’ ώστε να γίνει η επικρατέστερη εκδοχή. Σε αυτόν ανήκουν και όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με το φαγητό και το τσάι στα τραπέζια.

Τα στοιχεία που βρέθηκαν στο πλοίο
Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στο πλοίο τη μέρα που βρέθηκε είχε ως εξής: όλα τα έγγραφα του Mary Celeste έλειπαν, εκτός από το ημερολόγιο του πλοιάρχου.

Η μπροστινή μπουκαπόρτα ήταν ανοιχτή, αν και η κεντρική ήταν κλειστή.

Το ρολόι του πλοίου δε λειτουργούσε και η πυξίδα ήταν χαλασμένη.

Ο εξάντας και το χρονόμετρο του πλοίου έλειπαν.

Η μοναδική σωσίβια λέμβος του Mary Celeste έλειπε επίσης.

Ένα σκοινί, βρέθηκε δεμένο πολύ σταθερά στο πλοίο από τη μία άκρη, ενώ η άλλη άκρη του βρισκόταν, ξεφτισμένη, μέσα στο νερό.

Τι έδειξε η επιστημονική έρευνα
Μετά από επιστημονικές έρευνες και πειράματα που έγιναν από ειδικούς, σχετικά με το φορτίο του πλοίου, συμπέραναναν ότι πιθανό να έγινε κάποια έκρηξη, παρόλο που τ’ετοια σημάδια δεν υπήρχαν, η οποία προκλήθηκε από την τριβή μεταξύ των 1700 βαρελιών οινοπνεύματος.

Τα πειράματα απέδειξαν ότι η καύση των αναθυμιάσεων του οινοπνεύματος, δεν δημιουργεί φωτιά, παρά μόνο μια μπλε φλόγα που δεν αφήνει πίσω της κανένα ίχνος, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν στο αμπάρι του πλοίου.

Προφανώς, μετά την έκρηξη, οι επιβαίνοντες πανικοβλήθηκαν και δίχως να καταλαβαίνουν τι είχε συμβεί, εγκατέλειψαν το πλοίο, μπαίνοντας στη σωσίβια βάρκα, δένοντάς την στο καράβι και υποθέτοντας ότι θα μπορούσαν αργότερα να ξανά ανέβουν. Μέσα στον πανικό τους, άφησαν τα πανιά ανοιχτά, κι έτσι όταν αργότερα ο καιρός χάλασε, το πλοίο έπλεε ανεξέλεγκτο και με μεγάλη ταχύτητα, παρασέρνοντάς τους, με αποτέλεσμα να βουλιάξει η βάρκα τους. Τα πτώματά τους και η βάρκα, δε βρέθηκαν ποτέ.

Το καταραμένο πλοίο
Το Mary Celeste θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καταραμένο. Κι αυτό γιατί δεν έχει αναφερθεί ως τώρα όλη του η ιστορία. 25 χρόνια πριν το αναλάβει ο πλοίαρχος Briggs, το όνομά του ήταν Amazon και στο παρθενικό του ταξίδι, ο τότε καπετάνιος του αρρώστησε και πέθανε μετά από δύο μέρες.

Στο δεύτερο ταξίδι, συγκρούστηκε με ένα άλλο πλοίο, το οποίο και βύθισε.

Μετά το περιστατικό της μυστηριώδους εγκατάλειψής του, ο τελευταίος του καπετάνιος προσπάθησε να το βυθίσει, ρίχνοντάς το πάνω στα βράχια, για να εισπράξει την αμοιβή της ασφάλειας. Όμως το Mary Celeste, ‘αρνήθηκε’ να βυθιστεί κι έτσι ο απατεώνας καπετάνιος πέθανε στη φυλακή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...