ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

0 Θεσπρωτία

Χειμώνα - Καλοκαίρι
Ο νομός είναι γεμάτος από υγρότοπους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα: Φαράγγι Αχέροντα, δέλτα Καλαμά, έλος Καλοδικείου, όρη Μουργκάνα, Παραμυθιάς και Σουλίου.
Βυζαντινά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια, εκκλησίες, το ιστορικό Σούλι, παραδοσιακοί οικισμοί συμπληρώνουν την εικόνα του νομού.

Μεγάλο φυσικό λιμάνι με αξιόλογη τουριστική και εμπορική κίνηση είναι η πόλη της Ηγουμενίτσας που αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ελλάδα από τη δυτική Ευρώπη. Επισκεφθείτε το δάσος πάνω από την πόλη, το χωριό Καστρί, το Δρέπανο μαγευτική περιοχή με εκτεταμένη αμμουδιά και λιμνοθάλασσα, πέρασμα αποδημητικών πουλιών, τη χερσόνησο της Λυγιάς, τον αξιόλογο υγρότοπο του παλαιού δέλτα του Καλαμά καθώς και τη νησίδα Πρασούδι. Μπορείτε να κολυμπήσετε στο Δρέπανο, στο Μακρυγιάλι και στο Πρασούδι.


Αξιόλογη τουριστική κίνηση έχει και ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός του Αρίλλα.

Στο γεωργικό χωριό Γαρδίκι μπορείτε να επισκεφθείτε την Ακρόπολη του Αγίου Δονάτου και το Ταφικό Ηρώο ελληνιστικής περιόδου στη θέση Μάρμαρα.

Δίπλα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, τα τρεχούμενα νερά και τα υπεραιωνόβια δέντρα της περιοχής Γλυκή θα σας εντυπωσιάσουν.

Επισκεφθείτε τη γέφυρα του ποταμού Αχέροντα, τις πηγές του Αχέροντα καθώς και τα στενά του, καθώς και τη Σκάλα της Τζαβέλαινας.


Όμορφη αμμουδερή παραλία έχει και το Καραβοστάσι που είναι παραθεριστικός οικισμός. Μπορείτε να επισκεφθείτε το αρδευτικό φράγμα του Καλαμά και το πέτρινο γεφύρι της Γκουμάνης στο χωριό Κεστρίνι καθώς και το καλντερίμι του Λαγκάρι στο ορεινό χωριό Κοκκινολιθάρι, τους νερόμυλους στο χωριό Δάφνη, το χωριό Βαβούρι κοντά στη Λιά, τη λίμνη με τα νούφαρα κοντά στο εύφορο χωριό Μαργαρίτι, την βρύση Μπανού, το μικρό φαράγγι κοντά στο χωριό Σπαθαραίοι, τον Μιναρέ κοντά στο χωριό Καταβόθρα και τον Ιππικό Όμιλο κοντά στο χωριό Μεσοβούνι.

Άλλο ένα εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής είναι η κωμόπολη της Παραμυθιάς. Επισκεφθείτε μεταξύ άλλων το κάστρο Ελευθεροχωρίου, το Ελατόδασος στον οικισμό Ελαταριά και τη λιμνούλα Προντάνη κοντά στο χωριό Αμπελιά.


Θα απολαύσετε τη διαδρομή Ελαία - Πηγαδούλια από το χωριό Παραπόταμος και στο χωριό Πέρδικα απέναντι από το μόνιμο εκκλησάκι βρίσκεται το γραφικό νησάκι της Αγίας Παρασκευής. Στην περιοχή Πλακωτή βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Καλαμά, προστατευόμενη περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς με αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα.

Επισκεφθείτε κοντά στη θέση Μπολιάνα και τη γέφυρα του Καλαμά.
Αξιόλογη τουριστική κίνηση παρουσιάζει το παραλιακό χωριό της Πλαταριάς.
Στο χωριό Προδρόμι υπάρχει πάρκο εκτροφής στρουθοκάμηλων.

Στο παραθαλάσσιο χωριό της Σαγιάδας επισκεφθείτε την Παλαιά Σαγιάδα, τον εγκαταλειμμένο σήμερα παραδοσιακό οικισμό Λιόψη, το δέλτα του Καλαμά προστατευόμενο υγρότοπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς και τη νησίδα Αγιολένη.


Το ιστορικό χωριό του Σουλίου βρίσκεται μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο.
Στην περιοχή μπορείτε να θαυμάσετε τα παραδοσιακά πηγάδια, την εκκλησία του Αγίου Δονάτου, τη γέφυρα του ποταμού Τσαγκαριώτικου, το Κάστρο της Κιάφας, τα γραφικά χωριά Τσαγγάρι, Αυλότοπος, Κουκουλιοί και Φροσύνη καθώς και τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου στο Τσαγγάρι και της Αγίας Κυριακής στον Αυλότοπο.

Παραθαλάσσιο τουριστικό κέντρο είναι και τα Σύβοτα.

Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε τον οικισμό του Βράχωνα.

Από τα Σύβοτα μπορείτε να επισκεφθείτε τα νησάκια Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος, Μεγάλο Μουρτεμένο και Μικρό Μουρτεμένο.

Στην περιοχή αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τη Νεροτριβή, τη βρύση "Ρήγω" και το πλατάνι που σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
 Όμορφο είναι επίσης το γεφύρι της Γκρίκας κοντά στο χωριό

Αμπελώνες.


Στο χωριό Φιλιάτες βρίσκεται το δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια, η μονή Γηρομερίου και τα όμορφα χωριά Πλαίσιο, Γλούστα και Σιδέρη καθώς και το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του ποταμού Καλπακιώτικου κοντά στο χωριό Ελαία.
Στη Χρυσαυγή με τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια μεταξύ άλλων μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας και το σπήλαιο - ασκητήριο του Αγίου Αρσενίου.

Αν επισκεφθείτε τη Θεσπρωτία αγοράστε τσίπουρο, τυροκομικά και λουκάνικα και δοκιμάστε λαχανόπιτα, αρνί σούβλας και κοντοσούβλι.


Παραλίες

Ηγουμενίτσα

Παραλία Δρεπάνου,4χλμ. απο την Ηγουμενίτσα (8.5 χλμ. ενιαία Παραλία με καφέ,club και ταβέρνες)

Πλαταριά
Κόκκινος Βράχος Καλάμι
Ναυτίλος

Σύβοτα:

Ζάβια
Είναι η πρώτη παραλία που συναντάμε κάνοντας την διαδρομή Σύβοτα - Πέρδικα.

Ζέρη
Μικρή απάνεμη παραλία, ιδιαίτερα γραφική. Βρίσκεται αριστερά του χωριού των Συβότων κοντά στο δρόμο για Ηγουμενίτσα και είναι ιδανική για οικογένειες καθώς έχει ρηχά και πεντακάθαρα νερά.

Γαλλικός Μώλος
Μια μικρή παραλία με χαρακτηριστικό βότσαλο και καθαρά νέρα.

Πισίνα
Από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής.  Βρίσκεται στο νησάκι Μαυρονόρος και μπορείτε να την επισκεφτείτε με καΐκι οπού σας γίνει μια ξενάγηση σε όλα τα νησάκια των Συβότων που έχουν όμορφες παραλίες και σπηλιές. Μια φυσική πισίνα που σας προκαλεί να την εξερευνήσετε

Μπέλλα Βράκα
Αμμώδης Παραλία, βρίσκεται στα δεξιά του  χωριού των Συβότων απέναντι από το νησάκι του  Αγίου Νικολάου. Για να την επισκεφτείς υπάρχει πρόσβαση και με τα πόδια καθώς υπάρχει μέσα στη θάλασσα αμμουδιά που επιτρέπει στον επισκέπτη ναπεράσει με τα πόδια περπατώντας στο νερό και ενώνει τα Σύβοτα με το νησάκι Μουρτεμένο.

Μέγα Άμμος & Μικρή Μέγα Άμμος
Δύο Παραλίες με βότσαλα η μια ακριβώς δίπλα από την άλλη  Η Μέγα Άμμος είναι οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η Μικρή Άμμος είναι προσβάσιμη από ένα μικρό κατηφορικό δρομάκι που ξεκινά παράλληλα με τον κεντρικό.


Πέρδικα

Καραβοστάσι
Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από το χωριό της Πέρδικας (1χμ από Αρίλλα). Βαθειά σχετικά νερά, άσπρη χοντρή άμμος.

Σκάλωμα (παραλία Αρίλλα)
Ψιλή, σκούρα άμμος και πολύ ρηχά νερά. Ιδανική για μικρά παιδιά και για πολύ παιχνίδι μέσα στο νερό.

Αγία Παρασκευή
Η γραφικότερη παραλία της Πέρδικας με το νησάκι μπροστά που το φτάνει κανείς εύκολα και με κολύμπι. Ελαφρά βαθειά νερά, χοντρή άμμος.

Καμίνι - Αγκάλη
Μόλις βγείτε από τον κεντρικό δρόμο προς Σύβοτα για την Αγ. Παρασκευή, θα περάσετε από το «Καμίνι» και την «Αγκάλη». Δύο μικρές πανέμορφες και ήσυχες παραλίες.

Σοφάς
Ήσυχη παραλία ο Σοφάς, με χοντρή άμμο ή βότσαλα.
Είναι η πιο κοντινή στο χωριό παραλία, η πρώτη που θα συναντήσετε στο δρόμο για Σύβοτα.

Μέγα Ντράφι
Είναι τρεις παραλίες από τις οποίες μόνο στη μεγαλύτερη μπορείτε να φτάσετε με όχημα. Για τη δεύτερη θα χρειαστεί να κατεβείτε απότομο και δύσβατο μονοπάτι, ή, όπως και την τρίτη -τη μικρότερη- (που δεν θα τη δείτε από το δρόμο), με σκάφος. Υπέροχη αμμουδιά και σχετικά βαθειά καθαρά νερά.

Πράπα Μάλι.
Βρίσκεται πίσω από το Δυμόκαστρο (όπως το βλέπουμε από το Καραβοστάσι), έχει ψιλή άμμο και νερά πολύ ρηχά.Άμμος είναι προσβάσιμη από ένα μικρό κατηφορικό δρομάκι που ξεκινά παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο.

Σαγιάδα
Kεραμίδι

Αρχαιολογικοί Χώροι
Ελέα

Ελέα

Ο πρώτος οχυρωμένος οικισμός, ιδρύθηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και αποτέλεσε την πρώτη έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών. Η πρώτη πόλη, που έκοψε νόμισμα με την επιγραφή «ΕΛΕAΙ[ΩΝ]», των πολιτών της Ελέας ή «ΕΛΕΑΤΑΝ» του φύλου των Ελεατών. Bρίσκεται στο Δήμο Σουλίου.

Φανοτή-Ντόλιανη
Φανοτή-Ντόλιανη

Oχυρωμένος οικισμός με διαχρονική κατοίκηση από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι και την Οθωμανική περίοδο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα πλούσια ερείπια από την τελευταία φάση κατοίκησης του χώρου. Βρίσκεται κοντά στον Παραπόταμο. Γίτανα

Γίτανα

Ιδρύθηκαν γύρω στο 336-330 π.Χ. και διαδέχθηκαν την Ελέα ως έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών. Δίπλα στις όχθες του Καλαμά, που την περιβάλλει, δεσπόζει το θέατρο της πόλης. Βρίσκεται κοντά στο φράγμα του Καλαμά.

Δυμόκαστρο
Δυμόκαστρο

Οχυρωμένος οικισμός, χτισμένος σε λόφο πάνω από την παραλία Καραβοστάσι. Ιδρύθηκε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Βρίσκεται κοντά στην Πέρδικα.

Πύργος Ραγίου
Πύργος Ραγίου

Στρατιωτικό οχυρό του 5ου αι. π.Χ. με διαρκή χρήση μέχρι και την Οθωμανική περίοδο. Έκθεση με φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα, γκραβούρες και poster φιλοξενείται στον αναστηλωμένο Πύργο του Αγά. Βρίσκεται στον κάμπο Ραγίου- Κεστρίνης.
http://www.tampouloukia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...