ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

0 Αυτή είναι η Συρία που δεν ξέρουμε, ένα σταυροδρόμι Πολιτισμών

Χωρίς αμφιβολία η Συρία αποτελεί σταυροδρόμι Πολιτισμών, οι οποίοι άνθισαν κατά την διάρκεια των περασμένων χρόνων και χωνευτήρι διαφορετικών τρόπων σκέψης για περισσότερο από 10.000 χρόνια. Ένα κέντρο του ανθρώπινου πολιτισμού. Σουμέριοι, Αμορίτες, Χιτίτες, Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Κανανίτες, Φοίνικες, Αραμαίοι, Πέρσες, Έλληνες, Ναβαταίοι, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες. Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, κάστρα, ακροπόλεις και νεκροπόλεις διηγούνται την ένδοξη Ιστορία αρχαίων Εθνών. 

Η Συρία ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα συνάντησης όλων των μεγάλων πολιτισμών της Μεσογείου και της κεντρικής Ασίας. Το κέντρο όπου αναμείχθηκαν σε ένα εξαιρετικό χαρμάνι οι διαφορετικοί πολιτισμοί της Ανατολής με την Δύση. Ο περιηγητής το βλέπει σε κάθε του βήμα. Παρακολουθεί την μίξη και την ανάπτυξη όλων αυτών των πολιτισμών είτε στα Μουσεία, είτε στους αρχαιολογικούς χώρους, είτε στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, που με την ζεστασιά τους και το χαμόγελό τους αγκαλιάζουν τον "ξένο".


Η μαγευτική Συρία
Βρέχονται οι ακτές της από την Μεσόγειο και εκτείνεται μέχρι τον Τίγρη, ενώ σαν αρτηρία διατρέχει το σώματης ο Ευφράτης. Ένα Πανόραμα φυσικών χρωμάτων και εικόνων: ακτές, βουνά, δάση, λόφοι, ποτάμια, λίμνες, κοιλάδες, πεδιάδες και λιβάδια. Κλίμα μεσογειακό στα παράλια της και ξηρό στο εσωτερικό της που επιτρέπει την ύπαρξη και την ανάπτυξη πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Γη κατάλληλη για την άνθιση του ανθρώπινου πολιτισμού, από την περίοδο ακόμα της γέννησής του.
Τα μουσεία της και οι θησαυροί της είναι η ίδια η ανάγνωση μιας εγκυκλοπαίδειας που μιλά για τον ανθρώπινο πολιτισμό και την εξέλιξή του.

Τα περισσότερα από 30 κύρια Μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα περιέχουν έναν απίστευτο όγκο αρχαιολογικών και καλλιτεχνικών θησαυρών, δείγματα της τόσο πλούσιας Ιστορίας της. Μουσεία, αρχαιολογικοί τόποι, παλάτια, κάστρα και θρησκευτικά κέντρα με τους ναούς τους αποτελούν το περίπλοκο δίχτυ μιας βαριάς πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.
Εδώ περιπλέκονται τα πρωτόγοναπέτρινα εργαλεία, με τις διάφορες ανακαλύψεις και εφευρέσεις της αρχαίας εποχής. Τα χειρόγραφα και οι μορφές σε ψηφιδωτά των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων με τα ισλαμικά αραβουργήματα. Τα ογκώδη ρωμαϊκά, βυζαντινά, αραβικά και δυτικοευρωπαϊκά οχυρωματικά έργα και κάστρα με τα περίτεχνα αραβικά παλάτια και τα κομψά τζαμιά με χριστιανικούς ναούς και μοναστήρια. Οι αρχαίες και οι σύγχρονες πολύβουες πόλεις.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες στη Συρία χαρακτηρίζονται από μια μεγάλη
ποικιλομορφία. Μουσικές συναυλίες και φεστιβάλ χορού πραγματοποιούνται στα αρχαία αλλά και σύγχρονα θέατρά της. Οι εκδηλώσεις εκτείνονται από τον χώρο των εκθέσεων και το Φεστιβάλ κινηματογράφου μέχρι το Φεστιβάλ του "δρόμου του μεταξιού". Μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις όπως Ιππικοί αγώνες, κολύμβηση, ποδόσφαιρο κλπ λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Συρία

Η Συρία (αραβικά: سوريا ‎ή από το 2005, سورية ) είναι μια χώρα της Μέσης Ανατολής που εκτείνεται μεταξύτου Ευφράτη ποταμού, της Αραβικής ερήμου και της Μεσόγειου θάλασσας. Η έκτασή της είναι 185.180 km² και έχει πληθυσμό 19.747.586. Πρωτεύουσά της είναι η Δαμασκός. Συνορεύει στα Βόρεια με την Τουρκία, στα Ανατολικά με το Ιράκ, στα Νότια με την Ιορδανία, στα Νοτιοδυτικά με το Ισραήλ και το Λίβανο και στα Βορειοδυτικά βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ιστορία

Η Συρία, που υπήρξε χώρα κάτω από τη γαλλική κυριαρχία, έγινε ανεξάρτητη το 1947.
Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την "Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία", από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Μαζί με το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Σαουδική Αραβία αποτελεί τη Μέση Ανατολή.
Πρωτεύουσα: Δαμασκός
Έκταση: 185.180 km²
Πληθυσμός: 19.747.586 (εκτ. 2008, 54η)
Επίσημη γλώσσα: Αραβική
Εθνικός ύμνος: Homat el Diyar (Φρουροί της Πατρίδας)
Internet: TLD .sy

Γεωγραφία
Μορφολογία
Προς την πλευρά της Μεσόγειου και αμέσως μετά την παραλία, αρχίζουν τα όρη των Ανσαριτών (1.500 μ.), που νοτιότερα συνεχίζονται ως το Λίβανο (3.097 μ.). Τα παραπάνω όρη διαρρέονται από μικρούς παραποτάμους που ποτίζουν τα δάση και τους αγρούς.
Ανατολικά εκτείνεται η οροσειρά Αντιλίβανος με ψηλότερη κορυφή 2.814 μ. στο όρος Ερμών. Ανάμεσα στα όρη των Ανσαριτών, στο Λίβανο και τον Αντιλίβανο, απλώνεται η λεγόμενη "Συριακή Τάφρος" ή "Κοίλη Συρία". Στο τμήμα της Τάφρου που διέρχεται από τη χώρα σχηματίζεται η γόνιμη επιμήκης πεδιάδα Γκαμπ.

Άλλο σημαντικό όρος της Συρίας είναι επίσης το Τζεμπέλ - εντ - Ντρουζ (όρος των Δρούσων), προς τα νοτιανατολικά του όρους Ερμών. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1.749 μ. και η οροσειρά συνεχίζεται μέσα στο έδαφος της Ιορδανίας.
Το όρος των Δρούσων είναι ηφαιστειογενές με πολλούς κρατήρες.

Κλίμα
Στα παράλια της χώρας το κλίμα είναι μεσογειακό, αλλά με πολύ θερμά και ξηρά καλοκαίρια. Πάντως το κλίμα στα παράλια είναι ευνοϊκότερο για τη διαβίωση των ανθρώπων και την ανάπτυξη της γεωργίας.
Στο εσωτερικό της χώρας το κλίμα γίνεται στεπώδες και ερημικό. Στη Μεγάλη Έρημο της Συρίας, όταν κατά την άνοιξη βρέξει, σκεπάζονται οι εκτάσεις της από διάφορα φυτά.

Ποταμοί
Ο μεγαλύτερος από όλους τους ποταμούς της Συρίας είναι ο Ευφράτης. Πηγάζει από το οροπέδιο της Αρμενίας, διέρχεται από τη Συρία, δεχόμενος πολλούς παραποτάμους και στη συνέχεια εισέρχεται στο Ιράκ.

Κατά την περίοδο της αύξησης του νερού, ολόκληρο το τμήμα του ποταμού, που διέρχεται από τη Συρία είναι πλωτό. Όταν όμως μειώνονται τα νερά του, μόνο στις εκβολές του μπορούν να εισέλθουν ταποταμόπλοια.

Άλλος μεγάλος ποταμός της χώρας είναι ο Τίγρης, που διέρχεται από το βορειανατολικό άκρο της. Ο πιο σημαντικός ποταμός της Συρίας, από οικονομική άποψη, είναι ο Ορόντης, που πηγάζει μεταξύ Λιβάνου και Αντιλίβανου και δημιουργείται από την τήξη των χιονιών των δύο αυτών οροσειρών. Είναι ο μόνος ποταμός που προχωρεί από νότο προς βορρά και διέρχεται από τη γόνιμη περιοχή της δυτικής Συρίας, επιδρώντας θετικά στην οικονομική ζωή της χώρας. Για την καλύτερη άρδευση της περιοχής, έχουν καταρτιστεί σχέδια που ρυθμίζουν τα νερά του.

Σημαντικός επίσης είναι και ο μικρός ποταμός Χρυσορόας, που δημιουργείται από τα νερά του Αντιλίβανου και ποτίζει ολόκληρη την περιοχή της Δαμασκού.
Άλλοι σημαντικοί ποταμοί είναι: ο Κουβέικ που στις δύο όχθες του υπάρχει ανεπτυγμένη καλλιέργεια και ο Ιερομύαξ.

Δημογραφία
Η ανάπτυξη του πληθυσμού (1961-2003) από στοιχεία του FAOSTAT (πληθυσμός σε χιλιάδες).
Ο πληθυσμός της χώρας είναι 19.043.000 (96η στον κόσμο). Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της Συρίας είναι 2.34% (εκτίμηση 2005). Ο ρυθμός γεννήσεων είναι 28.29 γεννήσεις ανά 1000 άτομα του πληθυσμού και ο ρυθμός θανάτου είναι 4.88 θάνατοι ανά 1000 άτομα πληθυσμού (εκτίμηση 2005).

Πόλεις
Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Δαμασκός (1.223.253 κ). Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Αντιλίβανου, σε ύψος 700 μ. Έχει περίφημα μνημεία αραβικής τεχνοτροπίας. Άλλες πόλεις είναι: Χαλέπιο (1.400.000 κατ.), κόμβος συγκοινωνιών, η παλιότερη πόλη της Συρίας και εμπορικό κέντρο. Χάμα (190.000 κατ.) και Χομς (410.000 κατ.) που βρίσκονται σε γεωργική περιοχή και η Λαττάκεια (ή Λαοδίκεια 230.000 κατ.), το κυριότερο λιμάνι της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...