ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

0 Πόσο μπορείς να αντέξεις σε ένα μπλε σπίτι;

perierga.gr - Το πείραμα του "μπλε σπιτιού"!Ο ιδιόμορφος Αυστριακός αρχιτέκτονας Peter Kaschnig αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα παράξενο ψυχολογικό πείραμα με σκοπό να καταδείξει ότι η μονοχρωμία σε έναν χώρο επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων και λειτουργεί ανασταλτικά όσον αφορά στην παραμονή τους για αρκετό χρόνο στο εσωτερικό του.


Το project ονομάστηκε «Hausblau» («Μπλε Σπίτι») και πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της Βιέννης, όπου ο Peter έβαψε ένα ολόκληρο σπίτι σε έντονη μπλε απόχρωση: από τους τοίχους και την οροφή μέχρι τους καναπέδες, το τζάκι και τις γλάστρες, το νεροχύτη της κουζίνας, το χαρτί τουαλέτας αλλά και τα φωτιστικά!


perierga.gr - Το πείραμα του "μπλε σπιτιού"!
Στη συνέχεια προσκάλεσε τον κόσμο να μείνει μέσα στο σπίτι τέσσερις ημέρες, καταγράφοντας κάθε στιγμή τις αντιδράσεις τους όπως αυτές προέκυπταν από τον τρόπο που βίωνε ο καθένας τη φοβερή δύναμη του χρώματος.
perierga.gr - Το πείραμα του "μπλε σπιτιού"!
Από τους 400 και πλέον επισκέπτες  μόνο δυο τρεις κατάφεραν να μείνουν μέσα, και μάλιστα όχι για περισσότερο από μερικά λεπτά, αν και οι πιο πολλοί ήταν εξ αρχής δεκτικοί στην παραμονή. Ο αρχιτέκτονας εξηγεί σχετικά:
perierga.gr - Το πείραμα του "μπλε σπιτιού"!
«Η αισθητική επίδραση του χρώματος υποχωρεί σταδιακά μετά από μισή ώρα. Ο προσανατολισμός παραμένει δύσκολος, επειδή το χρώμα ισοπεδώνει τις επιφάνειες και μειώνει εστιακά τα σημεία. Τα έπιπλα και τα αντικείμενα είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν με το έντονο μπλε να είναι πανταχού παρών…
perierga.gr - Το πείραμα του "μπλε σπιτιού"!
…Όπως ήταν αναμενόμενο, η ολιγόλεπτη και μόνο παραμονή των ανθρώπων στο μπλε σπίτι είχε μια εξαιρετικά ανησυχητική ψυχολογική επίδραση. Όταν οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί χώροι συγχωνευτούν λόγω χρώματος τότε τόσο η αντίληψη του χώρου όσο και η οπτική αντίληψη βρίσκονται σε υπερδιέγερση. Αυτό προκαλεί ανασφάλεια, επηρεάζει την όραση και καθιστά τον οργανισμό σε κατάσταση συναγερμού».
perierga.gr - Το πείραμα του "μπλε σπιτιού"!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Kaschnig δεν επέλεξε τυχαία το βαθύ μπλε. Λόγω των ιδιοτήτων του το χρώμα αυτό είναι εντελώς «καθαρό» και δεν δημιουργεί βάθος ούτε σκιές. «Είναι ένα χρώμα χωρίς… διαστάσεις», λέει ο ίδιος.
perierga.gr - Το πείραμα του "μπλε σπιτιού"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...