ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

0 Νυμφαίο | Ένας οικισμός υπόδειγμα



Ο ορεινός οικισμός του Νυμφαίου , που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ., έχει χαρακτηριστεί ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Τον συναντούμε σε απόσταση 57 χλμ. από τη Φλώρινα και συγκεκριμένα στις ανατολικές πλαγιές του Βιτσίου.

Το Νυμφαίο κατοικήθηκε γύρω στο 1385 από Βλάχους Οδίτες, λατινοφωνήσαντες αυτόχθονες Μακεδόνες, που για 1400 χρόνια είχαν αναλάβει τη φύλαξη της γειτονικής Εγνατίας Οδού και είχαν καταφύγει στα απρόσιτα βουνά μετά από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς.


Το 1630 περίπου ξεκίνησαν να ασχολούνται με την ασημουργία, με αποτέλεσμα το χωριό να αναδειχθεί σε ξακουστό κέντρο αργυροχρυσοχοΐας όλης της Μακεδονίας. Αρχικά, οι κάτοικοι που πρωτοεγκαταστάθηκαν στο χωριό τού έδωσαν το όνομα Νιβεάστα, για το οποίο υπάρχουν οι εξής τρεις ερμηνείες: α) «Νύφη», λόγω της ομορφιάς του τόπου, β) «αθέατη», επειδή βρισκόταν σε σημείο όπου η ορατότητά του δεν ήταν εύκολη, γ) «χιονάτη». Την τελική του ονομασία έλαβε το 1928. Δυστυχώς, όμως, μετά τη γερμανική κατοχή, όπως άλλωστε συνέβη και με πολλά χωριά της χώρας, άρχισε σταδιακά να ερημώνει.


Ο τόπος αυτός, όμως, άρχισε και πάλι να αναγεννάται κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90. Τότε, κάποιοι Νεβεσκιώτες, λοιπόν, φωτισμένοι άνθρωποι αποφάσισαν να δώσουν και παλι ζωή στο ερειπωμένο χωριό. Έτσι, ευαισθητοποιώντας και τους υπόλοιπους συντοπίτες τους βρήκαν χρηματοδότες και κατάφεραν να ανακατασκευάσουν τα παλιά αρχοντικά και να δημιουργήσουν πανέμορφους ζεστούς και φιλόξενους ξενώνες.
 
Σήμερα, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το Νυμφαίο προσφέρει αμφιθεατρική θέα προς τα καταπράσινα λιβάδια που απλώνονται μπροστά του, αλλά και τον υδάτινο όγκο της λίμνης Βεγορίτιδας. Είναι φωλιασμένο στα δάση οξιάς και μπορεί κανείς να θαυμάσει τα πετρόχτιστα σπίτια, όπως τα αρχοντικά των Μέρτζου, Μίσσιου, Μπουτάρη, περιδιαβαίνοντας τα λιθόστρωτα μονοπάτια.

Η πέτρινη πλατεία του χωριού μικρή μα και τόσο γραφική!!! Εδώ, η ελληνική σημαία κυματίζει καμαρωτή!!! Καθώς σεργιανίζετε, θα συναντήσετε τη Νίκειο Σχολή, η οποία σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο του Α.Π.Θ., καθώς και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία είχε καεί κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, θα σας εντυπωσιάσει. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, στο οποίο εκτίθενται διάφορα κοσμήματα, εκκλησιαστικά σκεύη, αρχειακό υλικό από το Μακεδονικό Αγώνα, φωτογραφίες προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, παραδοσιακές στολές και άλλα πολλά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε, βέβαια, το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου, καταβάλλοντας ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, που δραστηριοποιείται για τη διάσωση της καφέ αρκούδας.

Επομένως, δεν είναι τυχαίο που οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Unesco διεκδικεί το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.
Όπως κάθε τι που αξίζει στη ζωή, ένα ωραίο ταξίδι είναι έργο τέχνης, είναι δημιουργία. – Andre Suares

Απολαύστε το, λοιπόν!!!
Νικολέττα Μηνάογλου για το http://www.thinkfree.gr
http://www.kala-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...