ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

0 Μάλτα: όλη η Μεσόγειος σε ένα νησί

Επηρεασμένη από διάφορους πολιτισμούς, η Μάλτα διαθέτει πολλά «πρόσωπα», αλλά μία και μοναδική ταυτότητα που δημιουργήθηκε μέσα από μια πλούσια ιστορία και αντανακλάται στα μεγαλιθικά μνημεία, τις μεσαιωνικές πόλεις, αλλά και τα παραδοσιακά χωριά της, όπου οι κάτοικοι δεν χάνουν ευκαιρία να διασκεδάσουν με κάθε αφορμή.


Από τις βορειοαφρικανικές και τις αραβικές επιρροές της, μέχρι την εμπνευσμένη από τη Σικελία κουζίνα της, η Μάλτα είναι ένας μικρόκοσμος της Μεσογείου. Λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τόσο συμπυκνωμένη ιστορία, αρχιτεκτονική και τόσες όμορφες παραλίες, σε τόσο μικρή έκταση.
Αν και μικρή, η νησιωτική αυτή χώρα διαθέτει μεγάλη και πλούσια ιστορία, ενώ φαίνεται πως κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.). Η στρατηγική της θέση και τα λιμάνια της στη μέση της Μεσογείου, προσέλκυσαν ανά τα χρόνια Φοίνικες, Έλληνες, Ρωμαίους, Άραβες, Νορμανδούς, Σταυροφόρους, Γάλλους και τέλος τους Βρετανούς, με την αποικιακή περίοδο να διαρκεί μέχρι το 1964.


Δέχθηκε πολλές επιρροές στη μακρά ιστορία της, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία: Η Μάλτα δεν αποτελεί απλώς μια ρωμαϊκή κατάκτηση ή κατάλοιπο της βρετανικής αποικιοκρατίας. Αυτό το νησιωτικό έθνος, έχει ένα ιδιόμορφο χαρακτήρα που εντυπωσιάζει: Από τους προϊστορικούς ναούς και την μπαρόκ αρχιτεκτονική της πρωτεύουσας Βαλέτα, μέχρι την κουζίνα και τις γιορτές, αυτό το έθνος εκπέμπει μοναδική γοητεία.

Στο κέντρο της Μεσογείου
Η Μάλτα είναι ένα αρχιπέλαγος στην κεντρική Μεσόγειο, 93 χλμ. νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης ( http://bit.ly/K1F1FM ). Πρόκειται για τη μικρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο σε πληθυσμό (412.614 κάτοικοι σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009) όσο και σε έκταση (316 τετρ. χλμ.). Μόνο τα τρία μεγαλύτερα νησιά Μάλτα, Gozo και Comino κατοικούνται, ενώ τα μικρότερα νησιά, όπως τα Cominoto, Filfla και St. Paul's, δεν κατοικούνται.

Η «citta umilissima» (ταπεινότατη πόλη)
Η πρωτεύουσα Βαλέτα ( www.cityofvalletta.org ) αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που κτίστηκε με σχέδιο, αποτελώντας πρότυπο αρχιτεκτονικής με αρκετά μπαρόκ αρχιτεκτονικής κτήρια στα στενά δρομάκια της και με ένα πρότυπο αποχετευτικό σύστημα.

Στη Βαλέτα, διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ, παραστάσεις και συναυλίες, αλλά και εκδηλώσεις στο δρόμο. Το Εθνικό, Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης φιλοξενεί μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή προϊστορικών αντικειμένων, ενώ το Πολεμικό Μουσείο στο κάστρο St. Elmo φιλοξενεί κοστούμια εποχής. Στην πρωτεύουσα αξίζει επίσης να δείτε το εντυπωσιακό παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, όπου σήμερα στεγάζονται η κατοικία του προέδρου της Μάλτας και το Κοινοβούλιο και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη με την περίτεχνη διακόσμηση σε μπαρόκ στυλ.

Κάντε μια βόλτα στους διάσημους κήπους Baraka, μέσα στα επιβλητικά τείχη της πρωτεύουσας, απ’ όπου θα απολαύσετε μια μοναδική θέα τη πόλης και του λιμανιού της. Όλα τα μονοπάτια του πάρκου, είναι κατάφυτα με λουλούδια και θάμνους, ενώ υπάρχουν επίσης πολλά γλυπτά που απεικονίζουν ήρωες και παραστάσεις της μαλτέζικης ιστορίας.

Tο παλάτι Casa Rocca Piccola αποτελεί ένα ακόμη από τα γνωστότερα αξιοθέατα της Βαλέτα και σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία της πασίγνωστης οικογένειας ευγενών de Piros, ενώ το θέατρο Manoel, θεωρείται ένα από τα πιο παλιά διατηρημένα κλειστά θέατρα στην Ευρώπη.

Μdina: η «σιωπηλή πόλη»
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας, η Μdina, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και χαρακτηρίζεται τόσο από μπαρόκ, όσο και από αραβική αρχιτεκτονική, ενώ η μαγική της ατμόσφαιρα δεν έχει αλλοιωθεί από τα πλήθη τουριστών που συρρέουν εκεί.

Στη Μdina διάλεξαν να κτίσουν τις κατοικίες τους οι Ιππότες και σήμερα τα κτίσματα αυτά αποτελούν το ομορφότερο κομμάτι του νησιού. Ο κεντρικός δρόμος της πόλης είναι ο Τriq Villegaignon, που οδηγεί στην πλατεία Τas-Sur, εκεί όπου καταλήγει και το τείχος της πόλης. Απολαύστε την εντυπωσιακή θέα και το μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό της Μόστα και επισκεφτείτε το Ρalazzo de Vilhena, τη θερινή κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου.

Άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε
Η Μάλτα διαθέτει πολύ καλό συγκοινωνιακό δίκτυο, τόσο από τη στεριά, όσο και από τη θάλασσα, με πλοία που οδηγούν σε αρκετές πόλεις, στα μικρότερα νησάκια και σε αμμώδεις παραλίες. Η μεγαλύτερη και πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού είναι η Mellieha, στο βόρειο τμήμα του, με έντονη νυχτερινή ζωή και πολλά ξενοδοχεία.

Από τις νεότερες πόλεις της Μάλτας, η Sliema, παλιότερα ήταν ένα χωριουδάκι ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα μοντέρνο και τουριστικό παραθαλάσσιο αστικό κέντρο με μια μεγάλη παραλιακή οδό και ακριβά ξενοδοχεία.

Στο δεύτερο φυσικό λιμάνι της Μάλτας, το μικρό ψαροχώρι Marsaxlokk, στα νοτιοανατολικά του νησιού, θα βρείτε πολλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και θα δείτε αραγμένες τις χαρακτηριστικές, χρωματιστές βάρκες «Luzzu». Tα ζωγραφισμένα «μάτια» στις βάρκες, πιστεύεται ότι προστατεύουν τις βάρκες από τους κινδύνους.

Η πόλη Ραμπάτ στα δυτικά της ξεχωρίζει για τα σπίτια με τις κουκλίστικες προσόψεις, τα οποία προστατεύουν τα αγάλματα των αγίων στις γωνιές. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Παύλου που κτίστηκε το 1675, με τις κατακόμβες της Αγίας Αγκαθα, του 3ου αιώνα μ.Χ.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Τέλος, επισκεφτείτε την πόλη Vittoriosa (Birgu), τον πρώτο τόπο των Ιπποτών της Μάλτας, στα 1530, με τα πανέμορφα κτήρια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και το ενδιαφέρον ναυτικό μουσείο της.

Το γραφικό Gozo και το μικροσκοπικό Comino
Η απόσταση που χωρίζει το Gozo -το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μάλτας- από το λιμάνι της Cirkewwa, δεν είναι μεγαλύτερη από μισή ώρα, φαίνεται όμως πως η ζωή εδώ είναι διαφορετική. Εδώ βρίσκεται η Ggantija (The Giant’s Tower), ο μεγαλύτερος προϊστορικός ναός της ανθρωπότητας, αλλά και η σπηλιά της Καλυψούς, ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της Φύσης πάνω από το θαλάσσιο κόλπο της Ramla όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η νύμφη Καλυψώ έζησε επτά χρόνια με τον αγαπημένο της Οδυσσέα.
Το νησάκι Comino –ανάμεσα στη Μάλτα και το Gozo- είναι γνωστό για την ηρεμία και την απομόνωση που προσφέρει και έχει μόνιμο πληθυσμό λιγότερους από 10 κατοίκους! Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και οι ακτές και οι θάλασσές του αποτελούν παράδεισο για τους windsurfers, τους δύτες και τους περιπατητές. Το καλύτερο ίσως σημείο του νησιού, είναι το Blue Lagoon, ένα απάνεμο λιμανάκι με γαλαζοπράσινη θάλασσα και άσπρη άμμο, που θυμίζει πολύ… Μαλδίβες. Το Comino έχει αποτελέσει συχνά σκηνικό για ταινίες, όπως οι: Troy, The Count Of Monte Cristo και Swept Away.

Μαλτέζικη κουζίνα
Όπως και ολόκληρο το νησί, η κουζίνα της Μάλτας έχει επηρεαστεί από διάφορους πολιτισμούς που πέρασαν από το νησί, αποτελώντας ένα ενδιαφέρον μίγμα σικελικής, μαυριτανικής και τοπικής προέλευσης.

Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία ψαριών, αλλά και κρεατικών. Δοκιμάστε fenek, κουνέλι με σπαγγέτι σιγοψημένο σε κρασί, ψαρόσουπα, lampuki (δελφινόψαρο) καθώς και το νόστιμο κατσικίσιο τυρί. Περίοπτη θέση στο μαλτέζικο τραπέζι έχουν και τα λαχανικά εποχής.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το τοπικό λικέρ Bajtra, που φτιάχνεται από εκχύλισμα φραγκόσυκου.

Πώς να πάτε:
Η Μάλτα βρίσκεται λίγες ώρες αεροπορικώς από τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αir Μalta, ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, προσφέρει απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Βαλέτα σε περίπου μιάμιση ώρα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μάλτα, θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.visitmalta.com .

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...