ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

0 Giuseppe Arcimboldo-η εκπληκτική τέχνη του

Ο Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο ή Αρτσιμπόλντι (1527-1593) ήταν Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης.
Εκπρόσωπος του ιταλικού
μανιερισμού, θεωρείται ένας από τους πλέον ασυνήθεις καλλιτέχνες της αναγέννησης, γνωστός κυρίως για τις γκροτέσκ συνθέσεις του που απεικονίζουν φρούτα, λουλούδια, πουλιά, λαχανικά, ζώα, εργαλεία, και άλλα αντικείμενα, στη μορφή προσωπογραφίας. 
 
Ανάμεσα στα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μανιερισμού στη ζωγραφική είναι η πολυπλοκότητα στη σύνθεση, η επιτήδευση στην απόδοση της ανθρώπινης έκφρασης καθώς και η κατάργηση των αρμονικών αναλογιών της Αναγέννησης, πολλές φορές μέσω της επιμήκυνσης των ανθρώπινων χαρακτηριστικών ή με τη χρήση εξεζητημένων στάσεων. Σε αντίθεση με τα αναγεννησιακά ιδεώδη, τα οποία αναζητούσαν την ρεαλιστική απεικόνιση των φυσικών αναλογιών, οι εκφραστές του μανιερισμού απεικονίζουν υπερβολικά παραμορφωμένες φιγούρες προκειμένου να καλλιεργηθεί μία συναισθηματική ένταση. Οι μανιεριστές είχαν σκοπό να δείχνουν τη στενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Τα τέσσερα στοιχεία-Αέρας
Φωτογραφία Griensteidl
Τα συμβατικά
έργα του Αρτσιμπόλντο με παραδοσιακά, θρησκευτικά θέματα ξεχάστηκαν. Όμως, τα πορτραίτα του, ανθρώπινα κεφάλια που αποτελούνταν από λαχανικά, φρούτα, φυτά, ρίζες δέντρων θαυμάζονταν πολύ από τους σύγχρονούς του και ακόμα και σήμερα ασκούν ιδιαίτερη γοητεία.
Τα τέσσερα στοιχεία-Φωτιά
Φωτογραφία Griensteidl
Από μακριά δείχνουν σαν κανονικά
ανθρώπινα πορτραίτα. Από κοντά όμως φαίνονται τα διαφορετικά αντικείμενα, των οποίων η σύνθεση σχηματίζει τα ανατομικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Όλα δημιούργημα της φαντασίας του. Τα αντικείμενα ποτέ δεν είναι τυχαία. Πάντα σχετίζονται με το κάθε χαρακτηριστικό.
Τα τέσσερα στοιχεία-Γη
Φωτογραφία Griensteidl
Τα
έργα του δεν έδειχναν μόνο τον άνθρωπο και τη φύση, αλλά και τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ τους. Ο Αρτσιμπόλντο προσπάθησε να δείξει την εκτίμησή του για τη φύση. 
Τα τέσσερα στοιχεία-Νερό
Φωτογραφία Griensteidl
Στην
"Άνοιξη" το ανθρώπινο πρόσωπο αποτελούνταν μόνο από ανοιξιάτικα λουλούδια και φυτά. Από το καπέλο έως το λαιμό, κάθε τμήμα του πορτραίτου, ακόμα και τα χείλη και η μύτη, αποτελείτο από λουλούδια, ενώ το σώμα αποκλειστικά από φυτά. 
Άνοιξη
Φωτογραφία Griensteidl
Στον
"Χειμώνα" ο άνθρωπος αποτελείται κυρίως από ρίζες δέντρων. Φύλλα από αειθαλή δέντρα και κλαδιά άλλων δέντρων έγιναν μαλλιά, ενώ άχυρα έγιναν η φορεσιά του ανθρώπου.
Χειμώνας
Φωτογραφία Griensteidl
Τον 20ό αιώνα, το έργο του εκτιμήθηκε από την ομάδα των υπερρεαλιστών και κυρίως από τον Σαλβαδόρ Νταλί. Ξεκίνησε να εργάζεται ως ζωγράφος στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου (1549-58). Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Πράγα, ως ένας από τους ευνοούμενους ζωγράφους της Αυλής των Αψβούργων (1562-87). Πέθανε στο Μιλάνο το 1593.
Καλοκαίρι
Φωτογραφία Griensteidl
Για τους κριτικούς
τέχνης αποτελεί θέμα συζήτησης, αν τα έργα του ήταν έργα φαντασίας ή έργα ενός διαταραγμένου μυαλού. Οι περισσότεροι πάντως υποστηρίζουν, ότι αν λάβουμε υπόψη την γοητεία που ασκούσαν τα παζλ, τα αινίγματα, και καθετί περίεργο στους ανθρώπους της Αναγέννησης, ο  Αρτσιμπόλντο  ήταν απλώς άλλος ένας θαυμαστής.
Φθινόπωρο
Φωτογραφία Griensteidl
Χλωρίδα
Φωτογραφία Mattes
Ο οπωροπώλης
Φωτογραφία 
 Fb78 
Ο οπωροπώλης (ανάποδα)
Φωτογραφία Fb78
Ο αυτοκράτορας Ροδόλφος Β' ζωγραφισμένος ως Vertumnus-ο θεός των εποχών, σύμφωνα με την ρωμαϊκή μυθολογία
http://aksioperierga.blogspot.com/
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...