ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

0 Κηπουρική for dummies: λαχανόκηπος στο μπαλκόνι


Σκεφτόμουν σήμερα να μαγειρέψω φρικασέ. Αλλά δεν είχα ούτε φρέσκο κρεμμυδάκι, ούτε φρέσκο μαρουλάκι. Μόνο άνηθο είχα, από την προηγούμενη υπερπαραγωγή. Τι κρίμα. Οι φτερούγες της παπίτσας έκλεισαν λυπημένες, και το ράμφος τσίμπησε λίγη νουτέλα για παρηγοριά.

Μα, για στάσου! Θέλεις να έχεις πάντα το μαρουλάκι σου και το κρεμμυδάκι σου στο μπαλκόνι σου; Μάλλόν ναι. Μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολο είναι; Όχι, ε. Δώσε βάση (στην πενιά).

Επισκέπτεσαι ένα φυτώριο ή κατάστημα με γεωργικά εφόδια. Όλοι έχουν αυτή την εποχή ακόμη χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια και από την άλλη εβδομάδα θα βρίσκεις και καλοκαιρινά. Σήμερα ήθελες να κάνεις φρικασέ, άρα θα διαλέξουμε χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια: μαρουλάκια και κρεμμυδάκια. Θα τα βρεις σε σειρές, το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε θήκες από φελιζόλ.

Παίρνεις όσα θέλεις. Το καθένα κοστίζει 10-20 λεπτά του ευρώ. Πάρε σίγουρα 10-20, για να έχεις μία ικανοποιητική σοδιά.


Ετοιμάζεις το χώρο όπου θα τα φυτέψεις: γλάστρα, ζαρντινιέρα. Εδώ έχουμε ένα πελώριο κουτί διαφανές, μέσα στο οποίο θα κάνουμε τον λαχανόκηπό μας. Αν κάνεις κάτι παρόμοιο σε κουτί χωρίς τρύπες, θυμήσου να στρώσεις μία στρώση χαλίκι κάτω κάτω, ώστε να στραγγίζει καλά το νερό και να μην σαπίσουν τα μαρούλια σου. Από πάνω άδειασε κανονικά το χώμα σου.


Πάτησέ το με τα χέρια σου για να είναι στρωμένο ομοιόμορφα. Αν φοράς ροζ τσοκαράκια τα μαρούλια θα γίνουν ακόμη πιο νόστιμα.


Παίρνεις το φελιζόλ με τα μωρά μαρουλάκια.


Το σπάζεις από μία μεριά, ώστε να εμφανιστούν οι ρίζες τους. Τζα!


Το βγάζεις με προσοχή τραβώντας το προς τα μπρος, ώστε να βγει ολόκληρο το φυτάκι μαζί με τις ρίζες και το λίγο χώμα τους.


Ανοίγεις μία τρυπούλα στο χώμα.

Βάζεις μέσα το φυτάκι σου, και πατάς απαλά το χώμα γύρω γύρω για να το αγκαλιάσει.

Γεμίζεις όλο το χώρο σου με τα φυτάκια σου, με τον ίδιο τρόπο. Σημείωση: στο συγκεκριμένο παράδειγμα η φύτευση έγινε  πυκνή για λόγους εντυπωσιασμού και για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Κανονικά, το κάθε φυτό πρέπει να απέχει από τα γύρω του περίπου 20εκ.

Στα ενδιάμεσα κενά, και σε σειρά το ένα με το άλλο, μπορείς να φυτέψεις κοκάρι. Δηλαδή, μικρό κρεμμυδάκι που θα μεγαλώσει και θα φτιάξει φρέσκο κρεμμυδάκι. Θα αργήσει περισσότερο από το μαρούλι να μεγαλώσει, άρα δεν τίθεται θέμα να στριμωχτούν.

Προσοχή, το φυτεύεις με το μακρόστενο μέρος προς τα πάνω. Να, όπως στη φωτογραφιούλα.


Επ, πού πας; Ποτίζεις πάραυτα. Για πρώτη φορά ρίξε αρκετό νερό. Από εδώ και πέρα ποτίζεις λίγο πριν στεγνώσει το χώμα και ανάλογα με τον ήλιο που βλέπει τα μαρούλια σου.



Και αφού μεγαλώσουν τα μαρούλια σου, θα μπορείς να φτιάξεις και να ευχαριστηθείς ένα φρικασέ με μοσχαράκι ή αρνάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...