Άρχισα να το ψάχνω πριν 7 χρόνια,όταν έπλενα τα μπιμπερό και τα πιατάκια του μικρού μου. Πλένοντας με ταεμπορικά υγρά σαπούνια για τα πιάτα φοβόμουνα ότι μένουν πάνω σε αυτάεπικίνδυνα κατάλοιπα. Ανακάλυψα λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιανα τα αποφύγω και να φτιάξω ένα εντελώς φυσικό, ακίνδυνο, ανακυκλώσιμο καιοικολογικό υγρό σαπούνι πιάτων. Αρχικά αγόρασα το γνωστό μας αρκάδι καιπειραματίστηκα με αυτό. Μαθαίνοντας αργότερα να φτιάχνω σαπούνια, τελειοποίησατο υγρό πιάτων και ορίστε η συνταγή:
50 γρ σαπούνι από ανακυκλώσιμο τηγανέλαιο (ή Αρκάδι)
220 γρ νερό
15 γρ λεμόνι
Βράζω το νερό και το κατεβάζω απότην φωτιά. Ρίχνω μέσα το σαπούνι, που προηγουμένως έχω τρίψει στον τρίφτη καιανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Μόλις κρυώσει ρίχνω το στημένο λεμόνι, ανακατεύωκαι το υγρό μας είναι έτοιμο. Προαιρετικά και αν έχετε, ρίχνεται μερικέςσταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ή τσαγιόδεντρου ή λεβάντας ή φασκόμηλου. Πολύ αφρό δεν κάνει, αλλά καθαρίζει τέλειαδιώχνοντας τα λίπη. Ειδικά η έκδοση με το ανακυκλωμένο τηγανέλαιο καθαρίζειπολύ καλύτερα.(η Χημεία το επιβεβαιώνει) και έχει και γλυκερίνη για να μην ταλαιπωρούνται τα χεράκια μας. Για νοικοκυρές και νοικοκυρέους πουεπιμένουν στον αφρό, υπάρχει παραλλαγή που κάνει μπόλικο αφρό. Χρησιμοποιείστεστο σαπούνι έλαιο καρύδας ή φοινικέλαιο ή καστορέλαιο (ειδικό στα ευαίσθηταχέρια), που όλα τους κάνουν περισσότερο αφρό και έχουν η αλήθεια μεγαλύτερεςκαθαριστικές ικανότητες. Όμως ένα υγρό από τέτοιο σαπούνι θα σας στοιχίσειαρκετά και είναι ασύμφορο. Επιπλέον και οικολογικοί λόγοι μας υπαγορεύουν τηνμη χρησιμοποίησή τους (ας μη συμβάλλουμεστην καταστροφή δασών προκειμένου να καλλιεργηθούν φοίνικες). Η καλύτερη λύσηλοιπόν με απλό αγνό σαπούνι και είναι κάτι που ο καθένας και η καθεμία μπορούννα φτιάξουν. Η δικιά μας έκδοση περιέχει σαπούνι από τηγανόλαδο ελαιόλαδου,χυμό λεμονιού, τσάι και αιθέριο έλαιο από μια μεγάλη γκάμα βοτάνων (ευκάλυπτο,δεντρολίβανο, λεμόνι, λεβάντα, τσαγιόδεντρο κλπ)
πηγή
πηγή
http://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου