ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

0 Tristan da Cunha: Το πιο απομονωμένο νησί του κόσμου

Δεν έχει αεροδρόμιο, δεν έχει ταξιδιωτικά πρακτορεία, δε θα βρείτε πακέτα διακοπών για εκεί, δεν έχει ξενοδοχεία, clubs, εστιατόρια και δεν έχει, επίσης, ούτε μία παραλία που να είναι 100% ασφαλής για κολύμπι. Παρόλα αυτά, το Tristan da Cunha αποτελεί ως τουριστικός προορισμός ένα όνειρο ζωής για πάρα πολλούς.

Δε το λένε «το πιο απομονωμένο νησί του κόσμου» για πλάκα: το Tristan da Cunha βρίσκεται στο Νότιο Ατλαντικό και απέχει 2.850χλμ. από το Κέιπ Τάουν (την πιο κοντινή σε αυτό μεγάλη πόλη) και 3.353χλμ. από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ ο κοντινότερος οικισμός απέχει 2.429χλμ. και είναι το νησί της Αγίας Ελένης (St. Helena Island), γνωστό ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα.
 

Στη σύγχρονη ιστορία, αν εξαιρέσουμε τη φήμη του μεταξύ των συλλεκτών γραμματοσήμων, το Tristan da Cunha βρέθηκε πρώτη φορά στο προσκήνιο το 1961, όταν από το ηφαίστειο του νησιού άρχισε να βγαίνει πυκνός καπνός και τα κοντινότερα πλοία ειδοποιήθηκαν να παρεκκλίνουν της πορείας τους προκειμένου να βοηθήσουν στην εκκένωσή του. Μόλις η ηρεμία επανήλθε, οι 300 κάτοικοι ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα την επιστροφή στην πατρίδα τους σνομπάροντας το μοντέρνο κόσμο.
Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με το επίσημο site ανέρχονται μόλις στους 262 (με 8 όλα κι όλα επώνυμα, από τα οποία το 8ο προστέθηκε το 1986 όταν μια Τριστανή παντρεύτηκε έναν σκοτσέζο που αποφάσισε να ζήσει μαζί της στο νησί) και συμβιώνουν ειρηνικά σαν μία μονιασμένη κοινότητα κοινοκτημοσύνης. Η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά και το νόμισμα είναι η βρετανική λίρα, μιας και το Tristan da Cunha αποτελεί βρετανική αποικία και οι κάτοικοι του θεωρούνται Βρετανοί υπήκοοι. Μάλιστα, ο μοναδικός οικισμός του νησιού αποκαλείται «το Εδιμβούργο των 7 Θαλασσών».
 

Το να φτάσει κανείς εκεί αποτελεί μία περιπέτεια από μόνη της και χρειάζεται καλό σχεδιασμό (ίσως χρειαστεί να έχετε προγραμματίσει την κάθε σας κίνηση ένα χρόνο πριν την αναχώρησή σας), καθώς και ισχυρή θέληση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκινούν το ταξίδι τους χωρίς να έχουν κάνει την προαπαιτούμενη έρευνα και δεν καταφέρνουν ποτέ να πατήσουν το πόδι τους.
 

Πρώτα απ’ όλα, για να σας επιτραπεί η είσοδος στην περιοχή θα πρέπει να έχετε πάρει την έγκριση του υπεύθυνου συμβουλίου. Σοβαρά. Πρέπει να στείλετε ένα e-mail στην Secretary to the Administrator με τα ονόματα σας, το σκοπό και τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Αναλόγως των απαντήσεών σας μπορεί να ακολουθήσουν περαιτέρω ερωτήσεις. Επιπροσθέτως, το e-mail θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ένα αντίτυπο του ποινικού σας μητρώου. Το συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο σε όποιον θεωρηθεί ανεπιθύμητος.
 

Όταν (και εφόσον) περάσετε το τεστ των υπευθύνων, το ταξίδι μπορεί να αποδειχτεί πολύ απαιτητικό. Υπό νορμάλ συνθήκες, υπάρχουν 10 προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων από το Κέιπ Τάουν, εκ των οποίων τα 9 εκτελούνται από ένα φορτηγό και δύο αλιευτικά σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν μόλις 12 επιβάτες. Το μοναδικό δρομολόγιο με κανονικό πλοίο και δυνατότητα μεταφοράς 30 επιβατών πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο και, όπως καταλαβαίνετε, είναι περιζήτητο. Περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια μπορείτε να δείτε online, όμως να έχετε υπόψη σας πως αυτά μπορούν να αλλάξουν εντελώς από τη μία μέρα στην άλλη.
 

Όταν τελικά φτάσετε στον προορισμό σας προκύπτει το θέμα της διαμονής. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ξενοδοχεία στο Tristan da Cunha δεν υπάρχουν. Οι επισκέπτες μπορούν να διαμείνουν στο ξενώνα του σπιτιού κάποιας τοπικής οικογένειας, αρκεί φυσικά να έχουν κάνει τη σχετικά κράτηση. Σοβαρά. Η τιμή για αυτούς τους ξενώνες κυμαίνονται από 12€ μέχρι 24€ και χωρίζονται σε catered και self-catering.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...