Μιλήσαμε για το τι μπορεί να φάει ένα βρέφος τον πρώτο χρόνο, συμπτωματικά όμως χθες δημοσιεύτηκε μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham η οποία έδειξε ότι κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού τα βρέφη που τους δόθηκαν στέρεες τροφές να φάνε με τα δάχτυλα τους (finger foods) είχαν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε πιο υγιεινά και να έχουν κατάλληλο βάρος σε σχέση με βρέφη που τα ταΐζουν με κρέμες.
Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο απογαλακτισμός που καθοδηγείται από το βρέφος μπορεί να προστατεύσει από την παχυσαρκία αργότερα.
Η έρευνα περιλάμβανε 155 παιδιά ηλικίας μεταξύ 20 μηνών και 6,5 ετών, οι γονείς των οποίων συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τον τρόπο απογαλακτισμού των παιδιών τους και τις προτιμήσεις τροφίμων.
Ενενήντα δύο από τα παιδιά τράφηκαν με τα δάχτυλα (finger foods) δηλαδή η ομάδα που καθοδηγήθηκε από το βρέφος, και 63 παιδιά τράφηκαν με κρέμες και πολτοποιημένα τρόφιμα κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού. Σημαντικές διαφορές στις...
προτιμήσεις για τα τρόφιμα βρέθηκαν για μία μόνο ομάδα τροφίμων: Τα παιδιά που έτρωγαν με τα δάχτυλα προτιμούσαν περισσότερο υδατάνθρακες ενώ τα παιδιά που τράφηκαν με κρέμες προτιμούσαν τις γλυκιές γεύσεις.
Περισσότερα από τα παιδιά που τράφηκαν με κρέμες με το κουτάλι ήταν υπέρβαρα η παχύσαρκα σε σχέση με αυτά που έτρωγαν με τα δάχτυλα τους τα οποία έτειναν να έχουν κατάλληλο βάρος για το ύψος τους, την ηλικία και το φύλο.
Οι διαφορές αυτές ήταν ανεξάρτητες από το βάρος κατά τη γέννηση, το βάρος των γονιών, ή κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.
Αν και η έρευνα είναι μικρή, ένα πράγμα που δείχνει είναι ότι δεν πρέπει να αναζητάμε την εύκολη λύση: δηλαδή να ταΐζουμε ένα παιδί κρέμες με το κουτάλι γιατί ξεμπερδεύουμε πιο γρήγορα η γιατί έτσι δεν λερώνονται, ενώ το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Μην μπουκώνουμε λοιπόν τα παιδιά χωρίς να τα αφήνουμε να επιλέγουν από μόνα τους πόσο θέλουν να φάνε, και να μην αγνοούμε τα μηνύματα πείνας η κορεσμού.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal Open
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου