ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

0 Μαυροπετρίτης - Το γεράκι του Αιγαίου

Το ντοκιμαντέρ «Μαυροπετρίτης, το γεράκι του Αιγαίου» μιλά για το γνωστό στην Ελλάδα ως βαρβάκι.
Η Γραμβούσα, η Ντία, οι Διονυσάδες και άλλες βραχονησίδες της Κρήτης αποτελούν βασικούς τόπους φιλοξενίας και αναπαραγωγής του προστατευόμενου «Μαυροπετρίτη». 


Το ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, καταγράφει τους τόπους αναπαραγωγής του γερακιού και ταξιδεύει εκτός από την Κρήτη στις ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου, στα Αντικύθηρα, τις Βόρειες Σποράδες, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. 

Η μεγάλη του πληθυσμιακή συγκέντρωση στον ελλαδικό χώρο, εφόσον εδώ αναπαράγονται τα 3/4 του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, το καθιστά ως το σημαντικότερο είδος πουλιών που φιλοξενεί η Ελλάδα, το οποίο προστατεύεται τόσο από την ελληνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η επίσημη ονομασία του μάλιστα είναι «το Γεράκι της Ελεονόρας», προς τιμήν μιας Σαρδηνής πριγκίπισσας που πρώτη με διάταγμα επέβαλε την προστασία των γερακιών το 14ο αιώνα.


Πηγή εικόνας
Το 1987 το 70% της παραγωγής σταφυλιών στην Κρήτη καταστράφηκε εξαιτίας ενός εντόμου της ευδεμίδας. Το έντομο αντιμετωπίστηκε με εκτεταμένους ψεκασμούς, αλλά την ίδια περίοδο μεγάλος αριθμός γερακιών και άλλων πουλιών βρέθηκε δηλητηριασμένος σημαίνοντας συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή εικόνας
Εκτός από την εκτεταμένη χρήση χημικών στη γεωργία, άλλοι κίνδυνοι που απειλούν το μαυροπετρίτη είναι η μεταφορά ζώων στις νησίδες για βόσκηση -αυθαίρετη επέμβαση σε ευαίσθητα οικοσυστήματα με καταστροφικές συνέπειες- ενώ η παρατεταμένη όχληση από σκάφη αναψυχής ή το θόρυβο των επισκεπτών μπορεί να αποβεί επίσης μοιραία, καθώς τα ενήλικα πτηνά αναγκάζονται να πετάξουν μακριά από τη φωλιά τους αφήνοντας εκτεθειμένα τα αυγά ή τους νεοσσούς.

Πηγή εικόνας
Το πρόγραμμα Life που ξεκίνησε το 2003 για την προστασία του μαυροπετρίτη στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Πηγή εικόνας
Σκοπός του προγράμματος ήταν η διασφάλιση της καλής κατάστασης διατήρησης του μαυροπετρίτη στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, όπου το είδος αναπαράγεται, μέσα από τη διαχείριση συντονισμένων δράσεων διατήρησης και προστασίας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Καλτζής
Σενάριο-Σπικάζ: Ευγενία Μαραγκού
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, Κώστας Παπακωνσταντίνου
Οπερατέρ: Μιχάλης Παρασκευόπουλους
Βοηθός Οπερατέρ: Τάσος Μπουρδέκας
Μοντάζ: Πέτρος Σκλάβος
Μουσική-Μιξάζ: Βαγγέλης Σπανακάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Γρηγόρης Τσενές
Επιστημονικός Σύμβουλος: Τάσος Δημαλέξης

Σύνδεσμοι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...