ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

0 Καρπενήσι: ένα από τα ομορφότερα και πιο υγιεινά μέρη της Ελλάδας

Πόλη ιστορική και με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, το Καρπενήσι μας περιμένει «ντυμένο» στα γιορτινά του, προσφέροντας δυνατότητες για χαλάρωση, αλλά και πολλές δραστηριότητες στη σκιά του όρους Βελούχι.

Στο κέντρο του Νομού Ευρυτανίας, στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Βελούχι και σε υψόμετρο 960 μέτρα, βρίσκεται το Καρπενήσι ( http://bit.ly/w0lBmP ), μια πόλη 6.600 περίπου κατοίκων, μέσα στα έλατα, σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που βρίσκεται στην εύφορη κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού.


Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 έγιναν εδώ πολλές ιστορικές μάχες, ενώ στην άγρια φύση όπου έπνεε ο αέρας της ελευθερίας, έστησαν τα λημέρια τους ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης και ο Βελουχιώτης. Στην Αντίσταση κατά των Γερμανών, στο Καρπενήσι πραγματοποιήθηκε μια από τις πρώτες συσκέψεις οργάνωσης της αντίστασης από τον Άρη Βελουχιώτη και τα γύρω βουνά έγιναν λημέρια των ανταρτών.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων και εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής: αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες και παλιά σχολεία. Επίσης, στην πόλη λειτουργεί σήμερα το «Μουσείο Καρπενησίου», που είναι αφιερωμένο στους Αλέξανδρο και Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Δημοφιλής τουριστικός προορισμός
Εδώ και αρκετά χρόνια, το Καρπενήσι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, τόσο χειμερινών, όσο και καλοκαιρινών διακοπών, με αναπτυσσόμενες τουριστικές υποδομές και δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες και χαλάρωση, αλλά και με ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή.
Η πρόσβαση στο Καρπενήσι είναι εύκολη, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, ενώ για το χειμώνα, σημαντικό λόγο μιας απόδρασης στην περιοχή, αποτελεί το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου, 12 χλμ. έξω από την πόλη.

Στο Καρπενήσι, θα κάτσετε φυσικά στην κεντρική πλατεία της πόλης, με το μεγάλο πλάτανο και τη βρύση και θα γευτείτε τα εκλεκτά εδέσματα στις γύρω ταβέρνες. Δοκιμάστε κοντοσούβλι και κοκορέτσι, λουκάνικα, τοπικά κρέατα, προσούτο, τσαλαφούτι (από πρόβειο γάλα) καθώς και τις τοπικές, νόστιμες πίτες, πέστροφα και κοκκινιστά μανιτάρια.

Επίσης, στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης, υψώνεται ένας καταπράσινος λόφος, με το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, από όπου μπορείτε να απολαύσετε εντυπωσιακή θέα προς την πόλη και το Βελούχι.
Η υποδοχή των Χριστουγέννων και του Νέου Χρόνου στο Καρπενήσι, γίνεται με τις «Γιορτές Χειμώνα». Η έναρξη γίνεται 15 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολουθούν διάφορες εκδηλώσεις μέχρι τις πρώτες μέρες του νέου έτους, με οργανωτές το Δήμο και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Το Καρπενήσι προσκαλεί τους επισκέπτες να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα και να συμμετέχουν σε εορταστικά διαδραστικά δρώμενα.

Φυσικές ομορφιές
Από το όρος Τυμφρηστός ή Βελούχι, πηγάζει ο ποταμός Καρπενησιώτης, ο οποίος σμίγει στα Διπόταμα του Προυσού με τον Κρικελλιώτη και καταλήγουν μαζί στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών (57χλμ. από το Καρπενήσι), της μεγαλύτερης στην Ελλάδα, που εντάχθηκε αρμονικά σε ένα πανέμορφο τοπίο. Εκεί βρίσκεται και το μοναδικό γεφύρι του Μανώλη, με ύψος 22 μέτρα, ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο που ποτέ δεν παρουσιάζει την ίδια εικόνα στον επισκέπτη, καθώς ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης, πότε βυθίζεται σχεδόν ολόκληρο και χάνεται και πότε αναδύεται στην επιφάνεια!

Φωτογραφία: www.evrytania.gr
Ένα από τα πλέον ξακουστά αξιοθέατα της Ευρυτανίας, είναι το φαράγγι «πανταβρέχει», κοντά στο χωριό Ρόσκα, που όμως η πρόσβαση σε αυτό είναι από μέτρια το καλοκαίρι, μέχρι αδύνατη το χειμώνα. Δεν είναι κλασικό φαράγγι με την αυστηρή έννοια του όρου αλλά το στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, που ρέει ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι. Εκεί, το ποτάμι στενεύει πολύ σχηματίζοντας στενό φαράγγι μήκους 100 περίπου μέτρων, με τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Το νερό δημιουργεί λίμνες που για να τις προσπελάσει κανείς χρειάζεται να βραχεί ως την μέση, ενώ η φύση είναι οργιώδης σε μία από τις «αγριότερες» και συνάμα καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης.

Έξω από το χωριό Προυσός, στη γέφυρα της Καστανιάς, βρίσκεται ένα ακόμη φαράγγι, αυτό της Μαύρης Σπηλιάς. Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει μια όμορφη πέτρινη βρύση και στη διαδρομή τρεις μικροί καταρράκτες, ένα ξύλινο γεφυράκι και αμέσως μετά ένας καταρράκτης περίπου 10μ. που σχηματίζει μια φυσική πισίνα.

Τα ποτάμια, τα βουνά και τα φαράγγια της περιοχής, προσφέρονται για πεζοπορία, ορειβατικές διαδρομές και άλλου είδους δραστηριότητες, όπως rafting, kayak, mountain bike, ιππασία, 4X4, μέσα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες.

Με αφετηρία το Καρπενήσι
Έχοντας ως ορμητήριο σας το Καρπενήσι, μπορείτε να επισκεφτείτε πολλά όμορφα χωριά και τοποθεσίες με ενδιαφέρον.
Φωτογραφία: www.evrytania.gr
Όπως προαναφέραμε, σε απόσταση 12χλμ. και σε υψόμετρο 1840 μέτρα, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου ( www.velouxi-ski.gr/ski/index.php ), με επτά αναβατήρες, δώδεκα πίστες και σχολή σκι.

Επίσης, σε κοντινή απόσταση από το Καρπενήσι, βρίσκονται παραδοσιακά χωριά, βυθισμένα σε πυκνά δάση. Τα πιο σημαντικά είναι οι Κορυσχάδες, ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Ευρυτανίας, το Βουτύρο, το Μικρό Χωριό, το Μεγάλο Χωριό, ο Γαύρος, τα Φιδάκια, η Αγία Βλάχερνα κ.ά. H διαδρομή που ξεκινάει από το Kαρπενήσι και φτάνει ως τον Προυσό είναι η πλέον γνωστή και καλύπτει το σύνολο του τουριστικού «άξονα» της Ευρυτανίας.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας, αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ευρυτανίας. Βρίσκεται σε απόσταση 31χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου και οφείλει το όνομά της στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η Μονή είναι χτισμένη σε μια δυσπρόσιτη περιοχή, σε έναν απότομο βράχο στις απολήξεις των μεγάλων βουνών Καλιακούδας και Χελιδώνας και ιδρύθηκε περίπου το 12ο αι. Το τοπίο είναι μοναδικό και προσφέρει κλήμα ηρεμίας και κατάνυξης στους πιστούς που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Φωτογραφία: www.evrytania.gr
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: www.karpenissi.gr και www.evrytania.gr .
Πώς θα πάτε
Οδικώς το Καρπενήσι απέχει 290 χλμ. από την Αθήνα και 380 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω Λαμίας σε περίπου 4 ώρες από την Αθήνα και λίγο περισσότερο από τη Θεσσαλονίκη.

Πού θα μείνετε
Για τη διαμονή σας στο Καρπενήσι και τη γύρω περιοχή, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: http://bit.ly/ukoMQY .

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

 http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...