ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

0 Καριμπού-το μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι τους

Ο τάρανδος, γνωστός ως καριμπού στη Βόρεια Αμερική, είναι ελάφι που κατοικεί σε αρκτικές περιοχές. Περίπου ένα εκατομμύριο καριμπού ζουν στην Αλάσκα και άλλοι τόσοι στον Καναδά. Υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια στην Ευρασία, ημι-εξημερωμένοι.


Το καριμπού είναι το μοναδικό είδος ελαφιού, που και το αρσενικό και το θηλυκό έχουν κέρατα. Το όνομα "καριμπού" προέρχεται από την λέξη "xalibu" των Ινδιάνων Micmac, που περιγράφει τη συνήθειά τους να σκάβουν μέσα στο χιόνι για φαγητό.
Έχουν προσαρμοστεί ώστε να μπορούν να επιβιώνουν στις δύσκολες συνθήκες ζωής του χειμώνα. Μάλιστα, η προσαρμογή τους είναι τόσο μεγάλη ώστε να ονομάζονται "chionophiles", δηλαδή "τα ζώα που αγαπούν το χιόνι".
Φωτογραφία gary's images
Έχουν πολύ έντονη την αίσθηση της όσφρησης, που τα προειδοποιεί για ενδεχόμενο κίνδυνο και τα βοηθάει να βρουν την τροφή, που είναι κάτω από το χιόνι. 
Κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια καριμπού της Βόρειας Αμερικής ξεκινούν ένα μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι διασχίζοντας την τούνδρα.  Στην αναζήτησή τους για τροφή και καταφύγιο και για να αποφύγουν τους λύκους, μπορούν να ταξιδεύουν μέχρι 5.000 χιλιόμετρα το χρόνο και καλύπτουν 1.000.000 τετρ. χλμ.  
Φωτογραφία  canburak
Συνήθως ταξιδεύουν περίπου 19-55 χλμ. την ημέρα, ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορούν να τρέχουν με ταχύτητα 60-80 χλμ. την ώρα.
Τα καριμπού μεταναστεύουν σε μεγάλα κοπάδια. Κατά την εαρινή μετανάστευση μικρότερα κοπάδια συγκεντρώνονται σχηματίζοντας έτσι μεγαλύτερα κοπάδια, που αποτελούνται από 50.000 έως 500.000 ζώα. Κατά την διάρκεια της φθινοπωρινής μετανάστευσης τα κοπάδια είναι μικρότερα και οι τάρανδοι αρχίζουν να ζευγαρώνουν.
Φωτογραφία  Torissen
 Οι μεγάλες οπλές του βοηθούν το ζώο να κινείται στο χιόνι και στις περιοχές της τούνδρας. Επίσης το βοηθούν να κολυμπά.  Ένας τάρανδος μπορεί να κολυμπήσει εύκολα και γρήγορα, συνήθως 6,5 χλμ. την ώρα. Αν υπάρχει ανάγκη μπορεί να κολυμπήσει και 10 χλμ. την ώρα. Τα κοπάδια που μεταναστεύουν δεν θα διστάσουν να κολυμπήσουν σε μεγάλες λίμνες ή ποτάμια.
Φωτογραφία  canburak
Τα αρσενικά συνήθως αποκόπτονται από την ομάδα και γίνονται μοναχικά, ενώ το υπόλοιπο κοπάδι αποτελείται βασικά από τα θηλυκά. 
Τα μικρά τους, λίγες μόνο ώρες αφού γεννηθούν, πριν καλά καλά μάθουν να περπατούν, καλούνται να ακολουθήσουν τους γονείς τους σ' αυτό το γιγάντιο ταξίδι. Η πρώτη γεύση από τη ζωή τους μπορεί να είναι και η τελευταία. Σχεδόν τα μισά από τα νεογέννητα μικρά πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής τους. Αποτελούν εύκολο θήραμα για τους λύκους, τις γκρίζες αρκούδες και τους χρυσαετούς, ενώ πολλά πεθαίνουν από πνιγμό, πνευμονία ή εγκατάλειψη.
Φωτογραφία  givinner
Αυτό το απίστευτο μεταναστευτικό ταξίδι είναι το μεγαλύτερο, που πραγματοποιείται από οποιοδήποτε χερσαίο θηλαστικό στον κόσμο. Ένα θαύμα του κόσμου των ζώων και μια εμπειρία, που κάθε λάτρης της φύσης θα ήθελε να δει.
Φωτογραφία  savannah
Πηγές  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...