ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

0 Η ιστορική Bυτίνα - αρχόντισσα της ορεινής Πελοποννήσου

Το κλίμα της, οι φυσικές ομορφιές, η γραφικότητα και η προνομιακή της θέση, κάνουν την Βυτίνα ιδανικό προορισμό για χαλάρωμα, αλλά και για δραστηριότητες και εκδρομές, όλες τις εποχές του χρόνου.

Στην «καρδιά» της ορεινής Πελοποννήσου, η Βυτίνα ( http://bit.ly/uk4WZG ) βρίσκεται σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο, σε μια κατάφυτη περιοχή με πεύκα, έλατα και καστανιές. Αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα αξιολογότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου και της Ελλάδας. Παλιότερα μάλιστα, όταν το βουνό ήταν το «φάρμακο της φυματίωσης», η κωμόπολη κατακλυζόταν από κόσμο υψηλού οικονομικού επιπέδου κατά τους θερινούς μήνες. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα δύο ερειπωμένα Σανατόρια, το ένα στην πλαγιά του Μαινάλου και το άλλο κοντά στα Μαγούλιανα.

Σήμερα, η Βυτίνα συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ορεινό προορισμό της χώρας, όχι βέβαια, για τον ίδιο λόγο, αλλά για το ειδυλλιακό, καταπράσινο περιβάλλον της και τις ομορφιές της. Αν και οι κάτοικοί της είναι περίπου 1.000, η Βυτίνα έχει την τιμητική της τις γιορτές και τις αργίες, όταν οι επισκέπτες την κατακλύζουν για να χαλαρώσουν, είτε για να επισκεφτούν το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, το οποίο απέχει μόλις 12 χλμ..

Διάσπαρτα στο γραφικό χωριό, ξεπροβάλλουν διώροφα, πέτρινα σπιτάκια με κατακόκκινες κεραμοσκεπές, ενώ η μυρωδιά καμένου ξύλου από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες κυριαρχεί στον αέρα. Κοντά στην κεντρική πλατεία, βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Βυτίνας με το αξιόλογο ιστορικό υλικό της όπως και το πετρόκτιστο «Ελληνικό Σχολείο» της, ένα ιστορικό κτήριο. Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται πολλά παλαιά και ενδιαφέροντα αντικείμενα από τα οποία εύκολα καταλαβαίνει κανείς τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής, αλλά και τον πολιτισμό της.
Φωτογραφία: www.dimosvitinas.gr
Άλλα αξιοθέατα είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα που δεσπόζει στη πλατεία της κωμόπολης και οικοδομήθηκε το 1846 με κύριο υλικό μαύρο μάρμαρο από τη γύρω περιοχή, αλλά και οι δύο παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι που βρίσκονται κοντά στη κεντρική πλατεία, ενώ αυτό που χαρίζει στη πόλη ιδιαίτερη ομορφιά είναι ο δενδροσκέπαστος δρόμος που ξεκινά σχεδόν από την πλατεία και καταλήγει στον εθνικό δρόμο Τριπόλεως Βυτίνας.

Κουζίνα, τοπικά προϊόντα και αρκαδική φιλοξενία
Στη Βυτίνα και στη γύρω περιοχή θα βρείτε ανακαινισμένα ωραία ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες, καλά εστιατόρια και ταβέρνες με άριστης ποιότητας φαγητό, αλλά και όμορφα καφέ. Στις σπεσιαλιτέ της περιοχής συγκαταλέγεται ο κρασάτος κόκορας, το αγριογούρουνο, οι χορτόπιτες και φυσικά το παστό χοιρινό.
Φωτογραφία: www.dimosvitinas.gr
Επίσης μπορείτε να ψωνίσετε από μαγαζιά παραδοσιακής τέχνης και τοπικών προϊόντων, μέλι από κωνοφόρα δένδρα, μυρωδάτη ρίγανη, βότανα, χυλοπίτες και τραχανά, κρέας, τυρί, μήλα και φρέσκα καρύδια, ντόπιας παραγωγής κ.λ.π. Παλιότερα, σημαντική θέση στην τοπική παραγωγή και οικονομία κατείχαν επίσης η ξυλοτεχνία και η υφαντουργία που ανθούσαν στην ευρύτερη περιοχή.

Κοντινές εκδρομές
Σε κοντινή απόσταση από τη Βυτίνα μπορείτε να επισκεφθείτε τη Δημητσάνα, το φαράγγι του Λούσιου, τη Στεμνίτσα και τα Λαγκάδια, ενώ ανηφορίζοντας τις πλαγιές του Μαινάλου, θα φτάσετε στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μέτρα, στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο. Αποτελεί το πιο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο στην Αθήνα και διαθέτει τέσσερις επίγειους αναβατήρες και οκτώ πίστες όλων των επιπέδων.

Φωτογραφία: www.dimosvitinas.gr
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Βυτίνα, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σφυρίδας, χτισμένο σε μια βραχώδη τοποθεσία και με καταπληκτική θέα.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.arcadia.gr και www.dimosvitinas.gr .

Πώς θα πάτε:
Ακολουθήστε την εθνική οδό Αθήνας- Τρίπολης και μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου βγείτε στην έξοδο προς Λεβίδι-Βυτίνα. Η Βυτίνα απέχει από την Τρίπολη 43 χλμ. και από την Αθήνα 200 χλμ.
Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr
 http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...