ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

0 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ -Βίντεο

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Πάντοτε θα πρέπει κάποιος να είναι σε ετοιμότητα», γράφουν οι οδηγίες της ΔΕΗ, «σε περίπτωση διακοπής ρεύματος». Και σίγουρα, ιδίως στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε, δεν εννοούν τους ακτιβιστές και εθελοντές ηλεκτρολόγους, τους οποίους ακόμα και «Ρομπέν της ΔΕΗ» έχουν κάποιοι αποκαλέσει, που ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επανασυνδέσουν το κομμένο ρεύμα σε σπίτια και νοικοκυριά, επειδή δεν πληρώθηκε το χαράτσι για την ακίνητη περιουσία.


Παρ' όλο που η κουβέντα μαζί τους έφτασε μέχρι και στον Προμηθέα, την προμηθεϊκή τιμωρία δεν τη φοβούνται. «Δεν είναι όμως μόνο το φως» όπως λένε. «Η ζωή και η διαβίωσή μας εξαρτάται από το ηλεκτρικό. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που λέει η καρδιά μας, αυτό που λέει η λογική μας» λένε.


Την αρχή έκανε η Βέροια και συγκεκριμένα η Κίνηση «Πολίτες της Βέροιας». «Ναι, κινδυνεύουμε με διώξεις» λέει ο Νίκος Ασλάνογλου από την Κίνηση. «Μπορεί όμως να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο, αλλά και οπουδήποτε αλλού, χωρίς να υπάρχει κάποιο διακύβευμα; Με σταυροπόδι, φραπέ και κουβέντα δεν αλλάζει τίποτα». Το έγκλημά τους είναι ότι επανασυνδέουν το ρεύμα σε οικογένειες και πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ.


«Παραβλέψαμε νομικά και νομικίστικα ζητήματα, βγήκαμε επώνυμα και κάναμε ό,τι κάναμε. Ναι, οι εγκληματίες είμαστε εμείς. Να η φάτσα μας. Βάζουμε και αυτοκόλλητο στα ρολόγια που επανασυνδέουμε για να γνωστοποιεί ότι εμείς το κάναμε». 

Συνεχίζοντας, «εντάξει να διαμαρτυρηθούμε, εντάξει να φωνάξουμε, εντάξει οι πορείες, τα συλλαλητήρια, εντάξει και οι Αγανακτισμένοι. Από κει και πέρα, όμως, στην πράξη τι κάνουμε; Τελειώνει η διαμαρτυρία και πάμε για καφέ; Εδώ ο κόσμος καίγεται. Η αλληλεγγύη είναι το μόνο που θα μας κρατήσει όρθιους. Ο πολίτης έχει φτάσει να νιώθει μόνος και κυνηγημένος μέσα στην ίδια του τη χώρα».

«Δεν πά' να κόβουν...»


Μόνοι τους σίγουρα δεν νιώθουν οι δημότες σε ολοένα και περισσότερους δήμους που προσφέρουν στήριξη, ακόμα και νομική, σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι. Ο πρώτος δήμος στο δημοτικό ντόμινο που ακολούθησε ήταν η Νέα Ιωνία. Μετά, Ελληνικού Αργυρούπολης, Σαρωνικού, Περιστερίου, Ιλίου, Κορυδαλλού, Λάρισας, Αγ. Ι. Ρέντη, Αμαρουσίου κ.ά. «Χαρήκαμε, όταν ένα πρωί είδαμε παντού στη Νέα Ιωνία να έχουν αναρτηθεί, με πρωτοβουλία του δήμου, πανό που έγραφαν: "Η Νέα Ιωνία Δεν Πληρώνει Χαράτσια"».


Ο κ. Βαγγέλης, ηλεκτρολόγος επιγραφοποιός στην Νέα Ιωνία, κοντά στα 50, είναι ένας από τους αρκετούς εθελοντές που όταν θα χτυπήσει το τηλέφωνο, «ό,τι ώρα και να 'ναι» θα τρέξει να επανασυνδέσει το ρεύμα. «Σίγουρα είναι και η αλληλεγγύη απέναντι στον ταλαίπωρο που του έχουν κόψει το ρεύμα. Γνωρίζω ηλικιωμένη που παίρνει σύνταξη 320 ευρώ και της ήρθε να πληρώσει χαράτσι, μέσω ΔΕΗ, 360 ευρώ. Είναι απάνθρωπο. Για να είμαι όμως ειλικρινής, περισσότερο είναι η τσαντίλα. Εχω εξαγριωθεί με όλα αυτά που γίνονται. Να σου λένε "ή πληρώνεις ή σου κόβουμε το ρεύμα". Μόλις έμαθα ότι ο κόσμος θα αντιδράσει, κατ' ευθείαν πήγα και ρώτησα τι γίνεται, δήλωσα συμμετοχή, έδωσα τον αριθμό του κινητού μου, με γράψανε. Αμα τώρα συμβεί το παραμικρό, θα με καλέσουν και εγώ θα τρέξω να βοηθήσω» λέει.


«Θα αφήσω τη δουλειά μου, ακόμα και τον ύπνο μου και θα πάω. Ξέρω και άλλους που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Εχουμε εργαλεία και ψηλές σκάλες εάν το κόψουν από την κολόνα. Η ΔΕΗ βέβαια θα το καταλάβει όταν θα πάει να ξανακάνει καταμέτρηση. Θα το κόψουν ξανά, θα το συνδέσουμε και εμείς ξανά». Εφημερίδες από τον Καναδά και κανάλια από Γαλλία και Βέλγιο βρέθηκαν στη Νέα Ιωνία για να μεταδώσουν το «αντάρτικο», τόσο του δήμου όσο και των εθελοντών. Τέλος, μέχρι και στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων Νέας Ιωνίας και Αγ. Παρασκευής σηκώθηκε πανό που έγραφε: «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα». «Πάλι καλά που δεν διέκοψε ο διαιτητής το παιχνίδι» λέει ο κ. Βαγγέλης.


Κινδυνεύουν με σκοτάδι


Το παράδειγμα της Νέας Ιωνίας και τις πρακτικές της Κίνησης «Πολίτες της Βέροιας» φαίνεται πως υιοθετούν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι δήμοι, καθώς και Κινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα. «Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης», όπως καταγγέλλει από εκεί ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, καθώς «χιλιάδες σπίτια κινδυνεύουν να βυθιστούν στο σκοτάδι». Παρ' όλο που κάποιοι τους θέλουν να δίνουν μέχρι και μαθήματα επανασύνδεσης του ρεύματος, οι ίδιοι προσπαθούν να οργανώσουν σε επίπεδο γειτονιάς τους πολίτες με γνώμονα «τι να κάνουν όταν τους κόψουν το ηλεκτρικό». Θεωρώντας δεδομένο ότι χιλιάδες σπίτια δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι, λένε πως έρχεται κόσμος στο Σύλλογο και ρωτάει τι να κάνει, ηλεκτρολογικά, όταν θα κοπεί. Επιπλέον, «έχουν έρθει ηλεκτρολόγοι και μας ρωτάνε πώς μπορούν να βοηθήσουν». Στις μέχρι τώρα συνελεύσεις πάντως, σε διάφορες γειτονιές, ο κόσμος μαθαίνει πώς να επανασυνδέει το ρεύμα από μόνος του. Οπως επίσης ενημερώνουν, σε πολλές περιπτώσεις, εκεί που το καλοκαίρι έκαναν τις συνελεύσεις τους οι Αγανακτισμένοι, τώρα γεννιούνται Κινήματα κατά του τέλους ακίνητης περιουσίας. *

Οδηγίες στο YouTube


Το διαδίκτυο, πάλι, έχει ξεχειλίσει από οδηγίες και τρόπους αντιμετώπισης του χαρατσιού. Από τους πιο «νομότυπους», όπως πληρωμή μέσω ΑΤΜ μόνο για το ρεύμα που καταναλώθηκε, μέχρι τους πλέον ακτιβιστικούς. «Ξεβιδώνουμε τη βίδα, βγάζουμε το κουτί (χελώνα)» κ.λπ.

Δείτε το βίντεο


πηγη

http://www.katohika.gr/2011/11/blog-post_7355.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...