ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

0 Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς. Είναι το μεγαλύτερο από τα δύο σημαντικά απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι το απολιθωμένο δασικό εθνικό πάρκο στην Αριζόνα). Απλώνεται στη νοτιοδυτική περιοχή της Λέσβου, έχει έκταση 150.000 στρέμματα και περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δέντρων.
Έχει υποδειχθεί ως προστατευμένο φυσικό μνημείο.
Φωτογραφία  treeblog
Η περιοχή, που εσωκλείεται από τα χωριά Ερεσός, Άντισσα και Σίγρι, έχει πολλούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται και σε άλλα μέρη του νησιού, όπως στα χωριά Μόλυβος, Πολύχνιτος, Πλωμάρι και Άκρασι.
Φωτογραφία  treeblog
Ο σχηματισμός του σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια περίπου, κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα.
Φωτογραφία  treeblog
Το υλικό απολίθωσης είναι οπάλιος (μοναδικό απολιθωμένο δάσος από αυτό το υλικό παγκοσμίως), ενώ τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι, οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού κ.λ.π. είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση.
Φωτογραφία  treeblog
Τα χρώματα των δέντρων λαμπερά, απίστευτα ζωντανά, ξεχωρίζουν από τα σταχτιά και τα γκρίζα των ηφαιστειακών πετρωμάτων, που τα περιβάλλουν. Αμέτρητες οι αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του καστανού, του πράσινου αλλά και του μαύρου.
Ο πλούτος και η ποικιλία των φυτών του απολιθωμένου δάσους είναι ένα από τα στοιχεία της μοναδικότητας του μνημείου. Πεύκη, σεκόγια, πλάτανος, δρυς, οξυά, φοίνικας, κυπαρίσσι, σφένδαμος, κανελόδεντρο, λεύκη, δάφνη και άλλα.
Στο δάσος υπάρχουν όρθιοι κορμοί σεκόγιας που το ύψος τους φτάνει τα 5 μέτρα.
Φωτογραφία  Δημ. Παπαδόπουλος
Το νησί της Λέσβου βραβεύτηκε το 2009 για την "Προστατευμένη Περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους", ως νικητής προορισμός του ευρωπαϊκού προγράμματος "Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας".
Το 2004 εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ
Φωτογραφία Rutger2
Πηγές  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...