ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

3 ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πρόκληση ανάπτυξης ο γεωτουρισμός

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, ο Ψηλορείτης, τα Μετέωρα και πολλές άλλες τοποθεσίες της χώρας μας μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αν υπάρξουν σωστή οργάνωση και υποδομές
d0bb90b5ad5687d15ab15bc10db48be9 ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΜΕΤΕΩΡΑ
Σπήλαια, φαράγγια, απολιθωμένες μορφές, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί που μαρτυρούν μυθικές στιγμές από την Ιστορία της Γης. Χιλιάδες επισκέπτες ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να θαυμάσουν τα σπάνια γεωλογικά μνημεία που καλλιτέχνησε η φύση, να αναπτύξουν δραστηριότητες στο περιβάλλον τους και να ενισχύσουν παράλληλα την οικονομία των τοπικών κοινωνιών. Ο γεωτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που, παρότι στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, έχει εισαχθεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πλέον συνιστά μια νέα πρόκληση τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα μας, οι οποία παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης, αφού χαρακτηρίζεται από πανέμορφες τοποθεσίες και γεωλογικά «θαύματα». Αυτό που απαιτείται είναι η σωστή οργάνωση, η εγκατάσταση κατάλληλων υποδομών, η θέσπιση φορέων διαχείρισης και η συστηματική ενασχόληση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, η περιοχή του Ψηλορείτη, ο Βουραϊκός ποταμός στον Χελμό και ο δρυμός Βίκου – Αώου συνιστούν επισήμως γεωπάρκα, ενταγμένα στο δίκτυο των ευρωπαϊκών πάρκων όπως έχουν καταγραφεί από την UNESCO. «Στο πάρκο του Ψηλορείτη αλλά και στο απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης υπάρχει έντυπο υλικό που ενισχύει τους περιηγητές, έχουν τοποθετηθεί επεξηγηματικές πινακίδες, εργάζεται ενημερωμένο προσωπικό και έχουν χαραχθεί πεζοπορικά και ποδηλατικά μονοπάτια, στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να κινηθεί χωρίς πρόβλημα.
Παράλληλα, λειτουργούν βοηθητικές υποδομές», εξηγεί ο κ. Σπύρος Σταρίδας, μελετητής γεωλογικών και περιβαλλοντικών εφαρμογών στην Κρήτη. «Αλλωστε για να ενταχθεί μια περιοχή στο δίκτυο των ευρωπαϊκών γεωπάρκων (www.europeangeoparks.org) θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς το γεωλογικό της ενδιαφέρον, ως προς την έκτασή της και την οργάνωση που την περιβάλλει.
af952db9ff8decad4d53c9c2ae15114d ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Οταν εντάσσεται, κερδίζει παγκόσμια προβολή και οικονομικό όφελος τόσο άμεσο από τη λειτουργία των γεωπάρκων, όσο και έμμεσο από επιχειρήσεις που είναι δυνατό να εγκατασταθούν στο εσωτερικό τους. Η αξιολόγηση των πάρκων γίνεται σταθερά κάθε 4 χρόνια», συνεχίζει. Ανας κρίσιμος παράγοντας, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι ότι τα γεωθαύματα προωθούν την ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές που δεν είναι δημοφιλείς. Πρόκειται κατά βάση για αγροτικές, δασικές εκτάσεις και ορεινά σημεία.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα ιδρύθηκε το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων (http://www.hellenicge-oparks.gr/), το οποίο μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανάδειξης των γεωτόπων Ελλάδας.
8c160724f77e7e7924d35c840ba43719 ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΧΕΛΜΟΣ
Το «Εθνος» παρουσιάζει τα τέσσερα αναγνωρισμένα γεωπάρκα της χώρας που μπορούν με την απαραίτητη ενίσχυση να μετατραπούν σε σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και μερικές από τις δεκάδες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος στην επικράτεια που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή.
Πλεονέκτημα
Γεωλογικά πλούσια η Ελλάδα
Συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα κράτη του εξωτερικού έχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα μας στον τομέα του γεωτουρισμού, καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό τοποθεσιών που διακρίνονται για τη γεωλογική τους αξία. «Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πλούσια χώρα σε γεωλογία λόγω της γεωγραφικής της θέσης», εξηγεί ο κ. Σταρίδας.
58076fbd0f50cacc4f8e514025de4fe1 ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΒΙΚΟΣ – ΑΩΟΣ
«Το γεγονός ότι βρίσκεται στο σημείο συνάντησης δύο λιθοσφαιρικών πλακών, με την πλάκα της Αφρικής να υποβυθίζεται κάτω από την ευρασιατική, σημαίνει ότι η γεωλογία της Ελλάδας είναι ενεργή και πολύ πλούσια. Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο θεωρείται ότι το κλίμα και τα πετρώματα της Ελλάδας είναι τέτοια που δεν ευνοούν μια εξαιρετικά εκτεταμένη βλάστηση με αποτέλεσμα η γεωλογία στην Ελλάδα να είναι ορατή, να την βλέπεις μπροστά σου.
Σε αυτό συμβάλλει και το ότι στη χώρα μας συναντώνται μεγάλες οροσειρές με μικρή βλάστηση. Οπως έχει επισημάνει ένας Γερμανός αξιολογητής, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δεν είναι γεωλογικά ενεργές, εκεί βλέπεις παλαιές γεωμορφές όχι όμως και καινούργιες όπως εδώ, ενώ λόγω τού εκεί κλίματος η γεωλογία δεν είναι ορατή».
65ea90d3da3fa59b679df46b0b11eb07 ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΑΜΑΡΙΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον γεωτουρισμό επισημαίνουν την επιπλέον δυνατότητα που διαθέτει η Ελλάδα για τη δημιουργία γεωμυθολογικών διαδρομών με την αξιοποίηση γεωλογικών φαινομένων ή τόπων γεωλογικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με κάποιο μυθικό πρόσωπο ή ήρωα.
ΧΕΛΜΟΣ
Βράχοι 250 εκατ. ετών
f6a741c4774e4e10c665c3d6a31792d4 ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΕΣΚΑΤΗ
Οι παλαιότεροι βράχοι του έχουν ηλικία 250 εκατομμύρια χρονών. Το γεωπάρκο Βουραϊκού – Χελμού καλύπτει έκταση 5.654 τ.χλμ. και περιλαμβάνει τον Χελμό και τέσσερις ποταμούς που ξεκινούν από αυτόν. Η επίδραση του τρεχούμενου νερού και άλλα γεωλογικά φαινόμενα μας έδωσαν πολλές και ποικίλες γεωμορφές στην περιοχή. Το μεγαλοπρεπές φαράγγι του Βουραϊκού μήκους 20 χιλιομέτρων, την όμορφη σπηλιά των Λιμνών από την οποία κανείς μαθαίνει ότι οι λίμνες δεν βρίσκονται μόνο στην επιφάνεια της γης, τα δροσερά νερά του ποταμού Αροάνιου, τα μυθικά ύδατα της Στυγός και πολλά άλλα. Μεταξύ άλλων παρέχεται η δυνατότητα για πεζοπορία δίπλα από τις ράγες του σιδηροδρόμου που πρωτολειτούργησε το 1896, για παραδοσιακό φαγητό στο χωριό Ζαχλωρού, επίσκεψη στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, δραστηριότητες για παιδιά και ενημερωτική επίσκεψη στο μουσείο του Γεωπάρκου.
ΒΙΚΟΣ – ΑΩΟΣ
Ο δρυμός των μεγάλων και απότομων κορυφών
90ac04c0b8ac0a12c19547984097a9af ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΛΕΣΒΟΣ
Ονομάζεται και «Δρυμός των μεγάλων κορυφών», λόγω των απότομων και υψηλών κορυφών του, με υψηλότερη αυτήν της Γκαμίλας (2.497μ.). Το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου περιλαμβάνει την οροσειρά της Τύμφης, τη χαράδρα του Βίκου και του Βοϊδομάτη, τη χαράδρα του Αώου, το όρος Τραπεζίτσα, την περιοχή της ένωσης των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη, Σαρανταπόρου, τα όρη Σμόλικας και Κλέφτης καθώς επίσης και τις ιαματικές πηγές Καβασίλων και Αμαράντου. Εκτός από τη μοναδική πανίδα της περιοχής με τα ενδιαιτήματά της να αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις στην ελληνική επικράτεια, ο Δρυμός περιλαμβάνει ένα σπάνιο σύνολο γλυπτικών συνόλων, διαμορφωμένα στο ασβεστολιθικό υπόβαθρο της Ιόνιας γεωτεκτονικής ενότητας.
ΣΑΜΑΡΙΑ
Το φαράγγι
Το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης μήκους 18 χιλιομέτρων. Η άγρια και βαραθρώδης διαμόρφωσή του ευνοούν την εγκατάσταση του κρητικού αίγαγρου, ο οποίος ζει μόνο στην περιοχή μαζί με σπάνια είδη πουλιών και βοτάνων.
3a37e3b7e7a7c7bd57821fd002bba325 ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Το ηφαίστειο
Είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο και προσελκύει ούτως ή άλλως χιλιάδες επισκέπτες. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια καλύτερης αξιοποίησής του, προκειμένου το ηφαίστειο που εξερράγη πριν από 3.500 χρόνια -αλλάζοντας τα δεδομένα της εποχής- να θεσμοθετηθεί επισήμως ως γεωπάρκο.
ΔΕΣΚΑΤΗ
Τα πετρώματα
Η μελέτη τους ξετυλίγει το συναρπαστικό παραμύθι της γένεσης του κόσμου. Σχηματίστηκαν πριν από 700 εκατομμύρια χρόνια -στη γένεση της Ευρώπης και της Αφρικής- και αποτελούνται από το αρχαίο υλικό που σχημάτιζε τον πρώτο μανδύα της Γης. Είναι τα παλαιότερα πετρώματα που εντοπίζονται στον ελλαδικό χώρο και προσελκύουν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού στη μελέτη τους βασίστηκε η θεωρία των τεκτονικών πλακών.
ΛΕΣΒΟΣ
Το απολιθωμένο δάσος
Είναι ένα φυσικό «έγγραφο», στο οποίο καταγράφεται η γεωλογική Ιστορία του Βορείου Αιγαίου των τελευταίων 20 εκατομμυρίων ετών. Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί το απολιθωμένο δάσος με πετρωμένους κορμούς δέντρων εκατομμυρίων ετών. Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι από τη σπανιότητα, τη μοναδικότητα και την επιστημονική αξία του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την ομορφιά του τοπίου, να ενημερωθούν για τη γεωλογική Ιστορία της Λέσβου, να γνωρίσουν την ποικιλία των οικοσυστημάτων, να συναντήσουν αξιόλογα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρόχρονη παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή.
ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ
Συντηρεί τα μυστικά της ζωής
Εδώ έχουν συντηρηθεί για εκατοντάδες αιώνες τα μυστικά της ζωής και της φύσης. Το υψηλότερο βουνό της Κρήτης αναδύθηκε από τον βυθό της θάλασσας πριν από εκατομμύρια χρόνια. Εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων συναντώνται αποκλειστικά εδώ, διαφορετικοί τύποι μεσογειακών βράχων μπλέκονται μεταξύ τους, θεαματικές παραλίες. Κοράλλια, απολιθώματα, εντυπωσιακές πτυχές, διαβρωμένα πετρώματα, σπηλιές, βαθιά φαράγγια, ασβεστόλιθοι και υπολείμματα του αρχαίου ωκεανού Τηθύς. Αθλητισμός, πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει κανείς στο γεωπάρκο του Ψηλορείτη μαζί με παρατήρηση πτηνών, ζώων και φυτών.
ΜΕΤΕΩΡΑ
Μια περιοχή ιδιαίτερης γεωλογικής αξίας που έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για Ελληνες και ξένους επιστήμονες. Κατά πάσα πιθανότητα οφείλουν την ύπαρξή τους σε ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν στη θαλάσσια έκταση, η οποία κάλυπτε τη Θεσσαλία
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
http://www.ethnos.gr/
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/

3 σχόλια:

  1. Η Ελλαδα μας ειναι το το ακριβοτερο κοσμημα της γης.Ειναι το σημειο αναφορας ολων οσων εχουν εξανθρωπιστει(δυτικοι κ.α.)και εχουν στραφει τωρα εναντιον της.Θα τους ξεπερνα παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχουμε πολύ ωραια μερη..συνδυάζουμε ολα τα γούστα απο βουνο ποταμι και θαλασσα....για παράδειγμα στην κρήτη μπορείς να πάς άνοιξη για σκι και για θαλασσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα είναι το ίδιο όμορφη όπως πάντα, αυτή που άλλαξαν δραματικά είμαστε εμείς οι Έλληνες.
    Και μάλιστα αλλάξαμε ξαφνικά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

    Καταφέραμε να μείνουμε σταθεροί ενώ είχαν περάσει τόσοι κατακτητές διαφορετικών εθνοτήτων από εδώ, και αλλάξαμε τόσο εύκολα μέσω μιας ψεύτικης ''ανάπτυξης'' σε οικονομικό επίπεδο, η οποία έφερε τη λεγόμενη προοδευτική τάξη ανθρώπων στη χώρα, μια τάξη που έγινε μόδα. Και να' μαστε τώρα εδώ, κοντά στο τέλος. Χωρίς να θέλω να αποφύγω και τις δικές μας ευθύνες ως λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...