ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

2 ΒΑΙ - ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ



Στις ανατολικές ακτές της Κρήτης η διάσημη παραλία του Βάι με τους φοίνικες και τη χρυσή αμμουδιά αποδεικνύει πως οι παραλίες στην Ελλάδα εκτός από γαλάζια νερά διαθέτουν και εξωτική ομορφιά.

Φυσικό αξιοθέατο και διαθέτοντας υψηλό δείκτη τροπικότητας, το Βάι ή αλλιώς Φοινικόδασος βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Λασιθίου στο ακρωτήριο Σίδερο. Διαθέτοντας το μεγαλύτερο και διασημότερο αυτοφυές φοινικόδασος στην Ευρώπη η πολυφωτογραφημένη παραλία έχει γίνει διάσημη ανά τον κόσμο. Τα 5.000 περίπου φοινικόδεντρα καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 250 στρεμμάτων, ενώ η παραλία με την ανοιχτόχρωμη χρυσή άμμο και τα βότσαλα στο βόρειο άκρο της .....
είναι πλήρως οργανωμένη με ξαπλώστρες, ψάθινες ομπρέλες και ξύλινα μονοπατάκια που οδηγούν στη θάλασσα. Το Βάι έχει κηρυχθεί αισθητικό δάσος και βιότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα όπου φυτρώνει το είδος Phoenix Theophrasti ή αλλιώς Φοίνικας του Θεόφραστου που είναι μοναδικό στον κόσμο. Επίσης, πολλά αποδημητικά πουλιά σταματούν στην περιοχή στο ταξίδι τους προς και από την Αφρική. Το ξηρό και θερμό κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια των δέντρων και σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές και τα κείμενα του Πλίνιου οι φοίνικες υπήρχαν στην Κρήτη από την αρχαιότητα.

Όπως καθετί όμορφο περιβάλλεται από μύθους, έτσι και για το Φοινικόδασος οι διηγήσεις λένε πως δημιουργήθηκε από Άραβες πειρατές που έφαγαν χουρμάδες που είχαν φέρει μαζί τους και πέταξαν τα κουκούτσια στο χώμα, ενώ μία άλλη ιστορία αναφέρει ότι το δάσος δημιουργήθηκε από Φοίνικες ναυτικούς που αποίκισαν την περιοχή αυτή. Το σίγουρο είναι πως στη νεότερη ιστορία, και συγκεκριμένα τη δεκαετία του 70, υπήρξε προορισμός των χίπις οι οποίοι συγκεντρώθηκαν εκεί και μέχρι τις αρχές του 1980 κατασκήνωναν στην παραλία απολαμβάνοντας το μαγευτικό τοπίο. Εξαιτίας της ρύπανσης που προκλήθηκε από την παραμονή τους εκεί το κράτος κήρυξε την ευρύτερη περιοχή προστατευόμενη με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Palm Beach της Ελλάδας δεν είναι ακόμη μία όμορφη παραλία της χώρας μας αλλά ένας επίγειος παράδεισος με μεγάλο οικοτουριστικό ενδιαφέρον.


Πώς θα φτάσετε: θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 24χλμ. ανατολικά από τη Σητεία και 6χλμ. από το Παλαίκαστρο για να φτάσετε στο Βάι. Πίσω από το δάσος υπάρχει ένα παρκινγκ όπου μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας.

Τι να δείτε: επισκεφτείτε την αρχαία πόλη Ίτανο ή Ερημούπολη, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο Βάι και δείτε από κοντά ευρήματα από τη Μινωική και Ελληνιστική περιόδο. Επίσης, σε μια κοντινή αλλά απομονωμένη περιοχή βρίσκεται και η μονή Τοπλού, η οποία θυμίζει κάστρο και οι αγιογραφίες στους τοίχους της μαρτυρούν ότι υπάρχει εκεί από τον 14ο αιώνα.

Tips: προτιμήστε τη φυσική σκιά των φοινίκων και απλώστε την πετσέτα σας από κάτω απολαμβάνοντας το μοναδικό τοπίο. Στο πλάι της παραλίας και ανάμεσα στους φοίνικες υπάρχει εστιατόριο και καφετέρια, τουαλέτες και εξωτερικά ντους, ενώ εδώ θα μπορέσετε να τεστάρετε τις ικανότητές και στα θαλάσσια σπορ όπως τζετ σκι, wakeboard κ.ά.
Photos: credit visualphotos.com













 



http://www.thea.gr

2 σχόλια:

  1. ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΑΝ ''Βάι - Άγιος Νικόλαος Κρήτης''ΕΝΩ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 80 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ;Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΟΣ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ.ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΒΑΙ ΤΩΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΔΙΦΗΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.ΒΑΙ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ .XIPO7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε ευχαριστώ για την πληροφορία και ναι όντως ετσι οπως τα λές είναι...μαλιστα θα αλλάξω και τον τιτλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...