Η Leanne είχε επιληψία και έπαθε επιληπτική κρίση στο λουτρό. Η Gemma την τράβηξε από τη μπανιέρα, κάλεσε το κέντρο άμεσης βοήθειας και η ζωή της αδελφής της σώθηκε. "Είχα ένα άξαφνο αίσθημα να πάω να την κοιτάξω. Ήταν σα μια φωνή να.... μου έλεγε ότι με χρειαζόταν η αδελφή μου," είπε αργότερα η Gemma στους δημοσιογράφους. ";Βρισκόταν κάτω από το νερό. Στην αρχή σκέφτηκα πως έλουζε τα μαλλιά της ή ότι μου έκανε πλάκα, αλλά όταν τράβηξα το κεφάλι της έξω είδα πως είχε γίνει μπλε. Κατάλαβα πως είχε πάθει κρίση." Εάν η Gemma δεν είχε αναγκαστεί από το αίσθημα αυτό να τρέξει για να βρει την αδελφή της, σχεδόν σίγουρα η Leanne θα είχε πνιγεί.
Η συγκεκριμένη ιστορία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2009 (στο Mirror-uk) και αποτελεί μια από τις ανέκδοτες αναφορές για την ψυχική σύνδεση που λέγεται πως υπάρχει μεταξύ διδύμων και ιδιαίτερα μεταξύ των ομοζυγωτικών διδύμων.
Οι αδελφές Houghton είναι διζυγωτικά δίδυμα, αλλά σύμφωνα με τη μητέρα τους είναι αδιαχώριστες και μοιράζονται έναν ασυνήθιστο δεσμό. Μια έρευνα που έγινε από την Δρ. Lynne Cherkas, γενετική αναλύτρια στο τμήμα έρευνας διδύμων του King's College στο Λονδίνο, έδειξε ότι ένα στα πέντε ομοζυγωτικά δίδυμα ανέφεραν πως είχαν βιώσει κάποια μορφή τηλεπαθητικής επικοινωνίας, ενώ στα διζυγωτικά δίδυμα η συχνότητα ήταν ένα στα δέκα.
Αν και η τηλεπαθητική σύνδεση μεταξύ διδύμων δεν είναι κάτι το καθολικό, όπως άλλωστε αποκαλύπτει η έρευνα της Δρ. Cherkas, είναι αρκετά συχνή για να εξυπηρετήσει ως καλή ένδειξη για την πιθανότητα της πραγματικότητας της τηλεπάθειας μεταξύ των ανθρώπων και έχει αποτελέσει μια καλή μεθοδολογική πορεία για ερευνητές που ασχολούνται με το αντικείμενο.
Ο Guy Lyon Playfair έχει ερευνήσει εκτεταμένα το πεδίο της τηλεπάθειας μεταξύ διδύμων και μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι δημοσιευμένο στο βιβλίο του 'Τηλεπάθεια Διδύμων: η Ψυχική Σύνδεση' (Twin Telepathy: The Psychic Connection). Σε άρθρο του είχε σχολιάσει ότι το συμβάν με τις αδελφές Houghton σαφώς δεν είναι το πρώτο συμβάν όπου η τηλεπάθεια μεταξύ διδύμων έσωσε μια ζωή.
Γνωρίζω τουλάχιστον ακόμα τρία παραδείγματα, ένα από τα οποία το ερεύνησα εγώ ο ίδιος, αναφέρει. Αυτό σημαίνει πως η επιστημονική κοινότητα θα έπρεπε να εκδηλώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο θέμα αυτό απ' όσο δείχνει μέχρι στιγμής.
Ιστορίες για τηλεπάθεια και ψυχική σύνδεση μεταξύ διδύμων
Πολλές από τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τη τηλεπάθεια μεταξύ διδύμων προέρχονται από ανέκδοτες ιστορίες που έχουν αναφερθεί από διδύμους. Στη συνέχεια παρατίθενται κάποιες τέτοιες ιστορίες:
Δυο αδέλφια δίδυμα είχαν διαφορετικά πεδία ενδιαφερόντων: ο ένας έπαιζε ποδόσφαιρο και ο άλλος έκανε μαθήματα κιθάρας. Μετά από μερικούς μήνες ωστόσο, ο αδελφός που έπαιζε ποδόσφαιρο ανακάλυψε πως μπορούσε να παίξει κιθάρα σχεδόν τόσο καλά όσο ο αδελφός του, χωρίς να έχει κάνει ποτέ του μάθημα. Και τα δυο αδέλφια δεν αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους όταν ασχολούνταν με τις δραστηριότητές τους αυτές. Σύμφωνα με κάποια άλλη ιστορία, ενώ ψώνιζε ένας άντρας στο Τέξας αναγκάστηκε να καθίσει γιατί τον έπιασε ένας έντονος πόνος στο στήθος του. Αργότερα έμαθε ότι ο δίδυμος αδελφός του στη Νέα Υόρκη είχε πάθει καρδιακή προσβολή ακριβώς την ίδια στιγμή. Τέλος, μια νεαρή κοπέλα είχε ένα ατύχημα με το ποδήλατό της και έσπασε τον αστράγαλό της. Η αδελφή της ανέπτυξε οίδημα ακριβώς στο ίδιο σημείο, ενώ δεν είχε τραυματίσει τον αστράγαλό της.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, το ένα από τα δύο δίδυμα αδέλφια γνώριζε κάτι που συνέβη στο άλλο, αν και ήταν αδύνατο να το έχει μάθει με κάποιον άλλο τρόπο:
Η Paula Wombwell, καθηγήτρια και μητέρα ομοζυγωτικών διδύμων, αναφέρει ένα ανεξήγητο συμβάν που έγινε όταν οι κόρες της ήταν περίπου τεσσάρων ετών. Η μια από τις δύο αδελφές, η Heather, ήταν με τη μητέρα της στη σχολική τάξη ενώ η άλλη δίδυμη αδελφή, η Catherine, ήταν στο γυμναστήριο σε άλλον όροφο. Ξαφνικά, η Paula άκουσε την Catherine να κλαίει από τον κάτω όροφο και η Heather της δήλωσε πως αυτό έγινε επειδή ένα συγκεκριμένο άτομο έπεσε πάνω της με ένα πατίνι. Δεν υπήρχε τρόπος να είχε δει η Heather τι είχε συμβεί. Όταν η Paula ρώτησε την κόρη της γιατί έκλαιγε, επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε πέσει πάνω της με το πατίνι.
Στην ιστοσελίδα Twin Connections που εξυμνεί τον μυστηριώδη δεσμό μεταξύ των διδύμων και που συλλέγει ιστορίες από δίδυμα αδέλφια, δημοσιεύτηκε η παρακάτω εμπειρία: Είμαι μητέρα δύο ομοζυγωτικών διδύμων αγοριών, γράφει η Aiya. Ο Gabriel και ο Ethan μόλις φέτος έγιναν πέντε χρονών και πάνε στο νηπιαγωγείο. Η ιστορία που αναφέρω συνέβη όταν ήταν τεσσάρων. Η μητέρα μου ήθελε να περάσει λίγο χρόνο μαζί τους αλλά δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα και με τους δυο μαζί. Αποφασίσαμε να αφήσουμε τον Gabriel να την επισκεφτεί για τρεις μέρες και μετά θα πήγαινε για τρεις μέρες ο Ethan. Ταξίδευα στο αυτοκίνητο με τον Ethan για να κάνουμε την αλλαγή, εκείνος καθόταν στη θέση του όσο πιο ήσυχα μπορούσε και κοιτούσε έξω από το παράθυρο όταν μου είπε ξαφνικά, 'Μαμά, πες τον Gabriel να φορέσει τα ρούχα του.' Τον κοίταξα και του είπα πως ο Gabriel ήταν με τη γιαγιά και πως δεν ήταν εκεί. Μου απάντησε, 'απλά πες το μαμά. Πρέπει να βάλει τα ρούχα του.' Έτσι, τηλεφώνησα στη μητέρα μου από περιέργεια και τη ρώτησα εάν δυσκολευόταν να βάλει τον Gabriel να ντυθεί και μου απάντησε πως όντως αυτό συνέβη, μάλωναν με τον Gabriel γιατί έκανε κρύο και ήθελε να μείνει με τις πιζάμες του.
Έχουν υπάρξει ακόμα ιστορίες με διδύμους, που σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκονταν σε μακρινές αποστάσεις μεταξύ τους, στις οποίες έκαναν όμοιες επιλογές χωρίς να υπάρχει κάτι κοινό που να τις συνδέει, εκτός ίσως από το ότι ήταν δίδυμα αδέλφια. Μήπως όμως αυτό οφείλεται στη γενετική τους ομοιότητα; Ή υπάρχει πραγματικά μια ψυχική σύνδεση που ξεπερνάει την απόσταση;
Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι φυσικά σκεπτικοί στο να δεχτούν τέτοιες ανέκδοτες ιστορίες ως στοιχεία για τηλεπαθητική επικοινωνία. Ακούμε τέτοιες ιστορίες να συμβαίνουν μεταξύ ομοζυγωτικών διδύμων πιο συχνά απ' όσο συμβαίνει με διζυγωτικά δίδυμα, αλλά αυτό δεν είναι τηλεπάθεια, δηλώνει η Δρ. Nancy Segal, καθηγήτρια ψυχολογίας και διευθύντρια του Κέντρο Μελετών Διδύμων (Twins Study Center) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Συνήθως πρόκειται περί συμπτώσεων που συμβαίνουν όταν δύο άνθρωποι είναι τόσο όμοιοι. Έχει να κάνει με τη φύση και την ανατροφή, την ίδια κληρονομικότητα, το ίδιο περιβάλλον. Τα ομοζυγωτικά δίδυμα προέρχονται από το ίδιο ωάριο και τείνουν να έχουν τα ίδια γενικά νοητικά μοτίβα, διανοητικά επίπεδα, προτιμήσεις και δυσαρέσκειες.
Πειράματα
Ο Guy Lyon Playfair παράλληλα με την έρευνα που δημοσιεύει στο βιβλίο του, έκανε πειράματα για να ελέγξει την ψυχική σύνδεση μεταξύ διδύμων. Παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα αποτελέσματά του:
Για το σκοπό μια τηλεοπτικής εκπομπής που έγινε το 2003 ο Playfair σχεδίασε ένα τεστ για τους μικρούς διδύμους αδελφούς Richard και Damien Powles. Ο Richard τοποθετήθηκε σε έναν ηχητικά μονωμένο θάλαμο με έναν κουβά που είχε παγωμένο νερό ενώ ο Damien βρισκόταν σε κάποια απόσταση μέσα σε ένα άλλο στούντιο συνδεδεμένος με μια συσκευή που μετρούσε την αναπνοή και την αντίδραση των μυών και του δέρματός του. Όταν ο Richard βύθιζε το χέρι του μέσα στο παγωμένο νερό και του κοβόταν η ανάσα από το κρύο υπήρχε μια αντίστοιχη ένδειξη στη συσκευή που μετρούσε την αναπνοή του Damien. Κατά τη διάρκεια του ίδιου πειράματος, ζητήθηκε στον Richard να ανοίξει ένα χαρτονένιο κουτί για να βρει μια ευχάριστη έκπληξη. Αντί γι' αυτό, πετάχτηκε ένα πλαστικό φίδι που του προκάλεσε στιγμιαίο τρόμο. Την ίδια ακριβώς στιγμή η συσκευή κατέγραψε μια αναπήδηση στο σφυγμό του Damien σα να είχε κι αυτός μια τρομαχτική εμπειρία.
Σε παρόμοιο πείραμα που έγινε στη τηλεόραση το 1997, δύο έφηβες, η Elaine και η Evelyn Dove είχαν διαχωριστεί με τον ίδιο τρόπο. Η Elaine ήταν στον ηχητικώς μονωμένο θάλαμο ενώ η Evelyn είχε απομονωθεί σε ένα άλλο δωμάτιο με έναν πολύγραφο. Ενώ η Elaine καθόταν χαλαρή ξαφνικά ο θάλαμος εξεράγη με ακίνδυνο τρόπο προκαλώντας σπίθες, αναλαμπές και χρωματιστό καπνό. Ο πολύγραφος κατέγραψε την αντίδραση της Evelyn την ίδια ακριβώς στιγμή που ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Ο Playfair βέβαια, παραδέχεται ότι τα συγκεκριμένα πειράματα δεν έχουν γίνει σύμφωνα με αυστηρά επιστημονικά πρωτόκολλα, αλλά δεν είναι εύκολο να ερμηνευθούν τα αποτελέσματά τους. Και όπως δηλώνει, υπήρχε συγκεκριμένος λόγος που χρησιμοποίησε παγωμένο νερό και το στοιχείο της έκπληξης στα πειράματα αυτά. Πιστεύει πως σημαντικό στοιχείο για την τηλεπαθητική επικοινωνία είναι η φυσική και συναισθηματική αντίδραση που μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει κίνδυνος και ανάγκη, κάτι που ισχύει και για άλλους στενούς δεσμούς όπως με το δεσμό μιας μητέρας με το παιδί της, ενός σκυλιού με το αφεντικό του, αλλά περισσότερο από όλα, μεταξύ διδύμων.
Είναι πάντως φανερό, πως παρά την έκπληξη και τον θαυμασμό που μπορούν να δημιουργούν οι ιστορίες με ψυχική σύνδεση μεταξύ διδύμων, είναι πολλές και οι ερμηνείες που μπορεί κανείς να επικαλεστεί πριν προστρέξει στην επιλογή της τηλεπάθειας. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, τα γεγονότα φαίνονται ότι είναι ιδιαίτερα πειστικά για μια τέτοια περίπτωση, έτσι το σωστότερο που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να σχεδιαστούν κατάλληλα έγκυρα επιστημονικά πειράματα.
Πηγή: perierga.gr
http://www.planitikos.com/
Kapote eixa dei se ena ntokimanter,mia apisteuth istoria duo didumwn oi opoies eixan megalwsei se diaforetika merh kai agnoousan thn upar3ei h mia ths allhs.Kapoia mera se megalh hlikia pia anakalupsan h mia gia thn allh kai apofasisan na gnwristoun.Otan brethhkan kai antalaxan ta dwra pou eixe parei h mia sthn allh, emeinan me to stoma anoixto giati xwris na exoun sunantithei kai xwris na to 3eroun kuriws..gia kapoio ane3hghto logo,eixan agorasei kai oi duo to idio dwro!!!!ara kati dunato uparxei!!!..
ΑπάντησηΔιαγραφή