ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

0 Μερικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και οι επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου!!!

Μερικά από τα φαρμακευτικά φυτά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες  στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε καμία περίπτωση τα φυτά αυτά δεν αντικαθιστούν τον γιατρό και δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση τους.

Φασκομηλιά.
Ιδιότητες: Χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές. Με απόσταξη λαμβάνεται αιθέριο έλαιο το οποίο περιέχει χημικές ενώσεις (θουγιόνη, κινεόλη, καμφορά κ.α.)
Χρησιμοποιείται σαν ζεστό ρόφημα και κάνει καλό στο κρυολόγημα, τον πυρετό, κατευνάζει το έντονο άγχος και έχει αντιιδρωτικές δράσεις. Δρα επίσης σαν σπασμολυτικό, τονωτικό, ευστόμαχο, διουρητικό κι έχει ευεργετική επίδραση σε παθήσεις στομάχου, ήπατος, νεφρών κ.α. Αν χρησιμοποιηθεί σαν γαργάρα είναι αποτελεσματικό για το ξέπλυμα της στοματικής κοιλότητας και σε άλλες ασθένειες του στόματος αλλά και του αναπνευστικού συστήματος. Εξωτερικά χρησιμεύει για την επούλωση πληγών.
Προσοχή: η θουγιόνη σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξική γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση.






Μυρτιά.
Ιδιότητες: τα φύλλα της συγκομίζονται την άνοιξη και εκχύλισμα από αυτά χρησιμοποιείται εξωτερικά για θεραπεία πληγών και ελκών, ενώ εσωτερικά για τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Το ισχυρά αντισηπτικό έλαιο των φύλλων της χρησιμοποιείται για την θεραπεία προσβολών του αναπνευστικού συστήματος.






Μοσχοκάρφι.
Ιδιότητες: Οι αποξηραμένοι οφθαλμοί του (μοσχοκάρφια) έχουν δυνατή πικάντικη οσμή, το αιθέριο έλαιο τους έχει ισχυρή αντισηπτική δράση.
Γενικότερα χρησιμοποιείται από παλιά σαν γιατρικό κατά του πονόδοντου.






Ευκάλυπτος.
Ιδιότητες: το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου περιέχει μια δραστική ουσία (κινεόλη)
Με ισχυρή αντισπασμωδική και αντισηπτική δράση ειδικά στο αναπνευστικό σύστημα.
Εισπνοές ατμού από τα βρασμένα φύλλα ευκαλύπτου συνιστούνται κατά του κρυολογήματος, της καταρροής και της βρογχίτιδας.





Αψιθιά.
Ιδιότητες: το ρόφημα αψιθιάς ενισχύει την όρεξη και διορθώνει την δυσπεψία λόγω της έκκρισης γαστρικών υγρών και χολής. Καταπολεμά ακόμα τα παρασιτικά σκουλήκια στα έντερα.
Προσοχή: κατάχρηση προκαλεί προβλήματα στα νεφρά και το νευρικό σύστημα, πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους.










Κανέλα.
Ιδιότητες: ο εσωτερικός φλοιός του δέντρου είναι πλούσιος σε τανίνες και κινναμωμική αλδεΰδη.  Δρα ως αντισηπτικό και χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές για πεπτικές διαταραχές και προβλήματα νεφρών.





Δάφνη.
Ιδιότητες: το αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από την απόσταξη των φύλλων έχει απολυμαντική και αντισηπτική δράση. Μπορεί επίσης να δράση ως αντιρρευματικό και παρασιτοκτόνο.







Καλέντουλα.
Ιδιότητες: εσωτερικά σαν ρόφημα για γυναικολογικές χρήσεις (μείωση πόνων περιόδου κ.α.) και για φλεγμονές του οισοφάγου.
Εξωτερικά με μορφή λαδιού ή κρέμας για επούλωση μικρών πληγών, για μυκητιάσεις, φλεγμονές, ερεθισμούς του δέρματος και για ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων.










Βαλσαμόχορτο.
Το βαλσαμέλαιο που προέρχεται έπειτα από μια διαδικασία είναι αποτελεσματικό για επούλωση πληγών και θεραπεία εγκαυμάτων καθώς στην νευραλγία.
Εσωτερικά το έγχυμα του φυτού χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της νευρικής έντασης και της κατάθλιψης.
Προσοχή: μπορεί να προκληθεί φωτοευαισθησία από την εσωτερική χρήση.  



Χαμομήλι.
Ιδιότητες: σαν ρόφημα για το κρυολόγημα, τον πυρετό, την αϋπνία καθώς και για παθήσεις στομάχου και των εντέρων.
Θεωρείται επίσης ευκοίλιο, ηρεμιστικό, ελαφρά υπνωτικό και χαλαρωτικό.
Εξωτερικά χρησιμοποιείται σαν κομπρέσα για τις φλογώσεις του δέρματος και γενικότερα για τον καθαρισμό ευαίσθητων περιοχών του σώματος (κολπικές πλύσεις, πλύσιμο κουρασμένων ματιών.)



Πηγή: Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά Μ.Αβραμάκης- Θ. Βραχνάκης ΤΕΙ Ηρακλείου, σχολή τεχνολογίας γεωπονίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...