ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

0 Βακτήρια καταβρόχθισαν το μεθάνιο στον Κόλπο του Μεξικού

OilSpill-Mexico



















Τα βακτήρια απορρόφησαν το σύνολο σχεδόν του μεθανίου που απελευθερώθηκε στον Κόλπο του Μεξικού από την πετρελαιοπηγή της BP, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές. Περίπου 200.000 τόνοι μεθανίου που απελευθερώθηκαν από την πετρελαιοπηγή μετά την έκρηξη και την καταστροφή της εξέδρας της BP βυθίστηκαν σε μεγάλο βάθος. Σχεδόν ολόκληρη η ποσότητα του αερίου αυτού, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, απορροφήθηκε από τα βακτήρια, δήλωσε χθες ο ερευνητής Ντέιβιντ Βαλεντάιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα. Τα βακτήρια απορρόφησαν το μεθάνιο πριν ανέβει προς την επιφάνεια και απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, αλλά η διαδικασία συνέβαλε στην....
απώλεια περίπου ενός εκατομμυρίου τόννων διαλυμένου στη θάλασσα οξυγόνου σε περιοχές που βρίσκονται νοτιο-δυτικά της πετρελαιοπηγής.


Αυτό δίνει την εντύπωση μεγάλης απώλειας οξυγόνου, όμως επειδή απλώθηκε σε μεγάλη περιοχή αποφεύχθηκε η δημιουργία της απειλητικής για τη διατηρήρηση της ζωής κατάστασης, της υποξίας, διευκρίνισε ο ερευνητής, η μελέτη του οποίου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Το τι συμβαίνει στο μεθάνιο αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα, διότι το αέριο αυτό είναι 20 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα στον εγκλωβισμό της θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Όπως και το διοξείδιο του άνθρακα, η έκλυση μεθανίου προέρχεται τόσο από φυσικές όσο και ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι η πετρελαϊκή βιομηχανία.

Για διάστημα δύο μηνών μετά την καταστροφή της εξέδρας άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, στις 20 Απριλίου 2010, δεν είχε ανιχνευθεί μεθάνιο εντός και πέριξ της πετρελαιοπηγής, οδηγώντας ορισμένους επιστήμονες να εικάσουν ότι ήταν πιθανόν να είχε παραμείνει στη θάλασσα και να απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα.

Το ατύχημα της BP προσέφερε ένα τυχαίο πείραμα που έδειξε ότι ορισμένα βακτήρια που καταναλώνουν αποκλειστικά μεθάνιο πολλαπλασιάσθηκαν ταχύτατα, καθώς το αέριο που απελευθερωνόταν από την πετρελαιοπηγή απλωνόταν μέσω των υποθαλασσίων ρευμάτων. Η κατανάλωση του μεθανίου από τα βακτήρια έφθασε στο υψηλότερο σημείο της, πιθανότατα στο τέλος του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τον ερευνητή.
Άλλοι οργανισμοί ασχολήθηκαν με άλλους υδρογονάνθρακες, ανάμεσά τους το αιθάνιο και το προπάνιο που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της σοβαρότερης οικολογικής καταστροφής στην αμερικανική ιστορία. Τα βακτήρια που τρέφονται με μεθάνιο ήταν τα τελευταία στο γεύμα των υδρογονανθράκων και προηγούμενες παρατηρήσεις είχαν προκαλέσει στους επιστήμονες το ερώτημα εάν μπορούν να επιτελέσουν το έργο.
«Με βάση τις παρατηρήσεις μας σχετικά με τον αργό ρυθμό κατανάλωσης του μεθανίου, δεν πιστεύαμε ότι ο πληθυσμός των βακτηρίων θα ήταν στο ύψος των περιστάσεων...νομίζαμε ότι θα ήταν πολύ αργός», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βαλεντάιν.
Το γεγονός ότι τα βακτήρια κατανάλωσαν μία τόσο μεγάλη ποσότητα μεθανίου μπορεί να σημαίνει ότι τα βακτήρια απορροφούν και άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου στους ωκεανούς.
Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...