ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

0 Ρεύμα από γεωθερμικά πεδία

gew-thumb-large
Ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή ηλεκτρισμού στη χώρα μας από γεωθερμικά πεδία, με πρώτα αυτά στον Εβρο, στον Νέστο, στη Σαμοθράκη και στη νότια Χίο.
Ηδη την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την έρευνα και την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, που θα εντοπισθούν στις παραπάνω περιοχές, με την εγκατάσταση εκεί γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ανακοίνωσε χθες η Επί του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.
Η υπουργός είπε πως με την απόφασή της αυτή «καταδεικνύεται η υψηλή προτεραιότητα που δίνει το ΥΠΕΚΑ στην αξιοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής μορφής πράσινης....

ενέργειας, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και ελπιδοφόρο πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων».
Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει πως στις τέσσερις προσφερόμενες προς έρευνα – μίσθωση περιοχές, όπου σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ύπαρξης πλούσιων γεωθερμικών πεδίων, θα επενδυθούν σε πρώτη φάση 40-50 εκατ. ευρώ. Εφόσον, όπως αναμένεται, τα αποτελέσματα των ερευνών αποβούν θετικά, η αξία της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει συνολικά σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Βιώσιμη θεωρείται η αξιοποίηση ενός γεωθερμικού ρευστού, όταν πραγματοποιείται πολλαπλή χρήση του, δηλαδή ηλεκτροπαραγωγή και θερμικές χρήσεις (τηλεθέρμανση, αφαλάτωση, θερμοκήπια κ. ά. ), κάτι που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τα πεδία της χώρας μας.
Εξάλλου το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την έναρξη την προσεχή Παρασκευή ανοικτής διαβούλευσης για το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός χρυσός» στη Χαλκιδική. Το υπουργείο ανακοίνωσε σχετικά ότι για τα μεταλλεία Χαλκιδικής:
Από τον Μάιο 2010 μελετά ήδη τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής από τη μεταλλευτική δραστηριότητα μέσω αυτοψιών και ελέγχων των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αξιολόγησης μελετών και ερευνών που έχουν εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και άλλους επιστημονικούς φορείς, με την παράλληλη συνδρομή των απόψεων που εξέφρασαν φορείς της περιοχής, εκπρόσωποι των ΟΤΑ και εν γένει η κοινωνία των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΚΑ γνωστοποίησε ότι η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου θα είναι δυνατή, μόνον εφόσον διασφαλισθούν τουλάχιστον τα ακόλουθα:
* Υψηλή προστασία του περιβάλλοντος με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
* Αποκατάσταση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής ζημιάς.
* Συνεισφορά της επένδυσης σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής με τόνωση υφιστάμενων δραστηριοτήτων και τη δημιουργία νέων, όπως τουρισμός, πολιτισμός, εκπαίδευση, τεχνολογία και επιστήμη».
Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ για το εθνος


http://kala-nea.gr/?p=10097#ixzz16VLdZjX1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...