ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

0 Η εγκληματικότητα στο διαδίκτυο: Αύξηση 70% στη Γερμανία


Η εγκληματικότητα στο διαδίκτυο: Αύξηση 70% στη Γερμανία


Η εγκληματικότητα στο διαδίκτυο αυξάνεται ραγδαία. Αυτή είναι η διαπίστωση της Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικής Οικονομίας, Τηλεπικοινωνιών και Νέων Μέσων, αλλά και της Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος στη Γερμανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο οργνισμοί παρουσίασαν τα πορίσματα σχετικής μελέτης του ερευνητικού Ινστιτούτου Forsa, που διενεργήθηκε κατ' εντολή τους.
Σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης του ερευνητικού Ινστιτούτου Forsa ένας στους ..... δύο Γερμανούς διεκπεραιώνει πια τις τραπεζικές του συναλλαγές μέσω ίντερνετ από το σπίτι ή τη δουλειά του. Ο κίνδυνος υποκλοπής των κωδικών, αλλά και ευαίσθητων δεδομένων αυξάνεται επομένως καθημερινά. Γύρω στις 5.000 περιπτώσεις ηλεκτρονικών εγκλημάτων κατέγραψαν φέτος στη Γερμανία η Ομοσπονδία Ηλεκτρονικής Οικονομίας, Τηλεπικοινωνιών και Νέων Μέσων (BiΤKom) και η Υπηρεσία Διώξεως του Εγκλήματος (BKA). Πρόκειται για αύξηση 70% σε σχέση με πέρσι. Το ύψος της μέσης οικονομικής ζημίας ανέρχεται στα 3.500 ευρώ, ενώ η συνολική ετήσια ζημία θα αγγίξει τα 17 εκατομμύρια.
Παρά τις απειλητικές διαστάσεις του προβλήματος ο Ντίτερ Κεμπφ, υπεύθυνος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικής Οικονομίας, Τηλεπικοινωνιών και Νέων Μέσων, δεν συνιστά αποχή από την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, διότι όπως υποστηρίζει «ο φόβος ότι θα πέσεις θύμα απάτης στο ίντερνετ είναι μεγαλύτερος από ότι οι πραγματικές περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος.» Επιπλέον τονίζει ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επιθέσεις με κλασικά προγράμματα ιών, τις οποίες οι χρήστες έχουν καταθέσει αναλυτικά στις υπηρεσίες μας.»
Χαρακτηριστικό του φόβου για την ηλεκτρονική εγκληματικότητα είναι το γεγονός ότι το 40% των χρηστών του διαδικτύου αποστέλλουν σημαντικά έγγραφα συμβατικά με το ταχυδρομείο και όχι μέσω διαδικτύου.
Πιο ευάλωτα τα κοινωνικά και επαγγελματικά δίκτυα


Ο Γιοργκ Τσίερκε, πρόεδρος της Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος (BKA) εκτιμά ότι τα ηλεκτρονικά, κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook ή τα επαγγελματικά όπως το Xing γίνονται συχνότερα στόχος εγκληματικής δραστηριότητας από ότι οι προσωπικοί κομπιούτερ στο σπίτι. Η τεχνολογία των Smartphone με τις πολυάριθμες εφαρμογές (τα γνωστά Apps) διευκολύνουν τις online απάτες.

Εξάλλου η Υπηρεσία Διώξεως του Εγκλήματος (BKA) εκτιμά ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει την αποθήκευση δεδομένων, επειδή παραβιάζεται το απόρρητο της ιδιωτικής σφαίρας, προκάλεσε πισωγύρισμα στις έρευνες για εγκληματική δραστηριότητα στο ίντερνετ. Τόσο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διώξεως, όσο και οι υπηρεσίες διώξεως στα 16 κρατίδια έχασαν με την απόφαση αυτή τη δυνατότητα επεξεργασίας πολύτιμου υλικού για την πάταξη της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας.
Ο κ. Τσίερκε, επικεφαλής της Υπηρεσίας υπογραμμίζει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν απέρριψε την αποθήκευση αυτή καθ’ εαυτή, αλλά τον τρόπο με τον οποίο ο τότε νόμος όριζε να γίνεται. Και επιμένει ότι υπάρχουν αντιφάσεις και προκαταλήψεις έναντι του διαδικτύου, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν: «Εάν π.χ. το θύμα μιας απάτης ξέρει τον αριθμό κυκλοφορίας ενός ύποπτου αυτοκινήτου, επιτρέπεται να ρωτήσουμε στην αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία το όνομα του ιδιοκτήτη. Έτσι και στην ηλεκτρονική εγκληματικότητα μπορούμε κατά κανόνα να αποκτήσουμε IP διευθύνσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να βρούμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτή τη διεύθυνση.»
Προς το παρόν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν φαίνεται να είναι έτοιμος για τη θέσπιση ενός νόμου για την αποθήκευση ή μάλλον για την επεξεργασία ηλεκτρονικών δεδομένων, επειδή και σε αυτό το ζήτημα τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση έχουν διαφορετικές απόψεις.
Marcel Fürstenau / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ.Σύνταξης:Στέφανος Γεωργακόπουλος


http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...