ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

2 Τα ζωγραφισμένα μοναστήρια της Μπουκοβίνα

Η Μπουκοβίνα είναι μια ιστορική περιοχή της Ρουμανίας. Το όνομά της σημαίνει "Γη της οξιάς". Βρίσκεται στη βορειοανατολική Ρουμανία, ανάμεσα στους λόφους της βόρειας Μολδαβίας. Εδώ βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς θρησκευτικής τέχνης, παγκοσμίως. Πρόκειται για τα "Ζωγραφισμένα Μοναστήρια της Μπουκοβίνα". Οκτώ ορθόδοξες εκκλησίες μοναδικές στην Ευρώπη, οι οποίες χτίστηκαν από τα τέλη του 15ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα και αποτελούν αριστουργήματα εμπνευσμένα από τη βυζαντινή τέχνη.

Οι εξωτερικοί τοίχοι τους είναι διακοσμημένοι με περίτεχνες τοιχογραφίες, με πορτρέτα αγίων και προφητών, σκηνές από τη ζωή του Ιησού,  εικόνες των αγγέλων και των δαιμόνων, του ουρανού και της κόλασης. Οι τοιχογραφίες δεν είναι απλές διακοσμήσεις τοίχων.  Αναπαριστούν ολοκληρωμένους κύκλους θρησκευτικών θεμάτων και σκοπός της δημιουργίας τους ήταν  να κάνουν γνωστή στους χωρικούς την ιστορία της Βίβλου και τη ζωή σημαντικών αγίων της Ορθοδοξίας, απλώς με τη χρήση της εικόνας.

 Η εξαιρετική σύνθεσή τους, η κομψότητα των χαρακτήρων και η αρμονία των χρωμάτων συνδυάζονται τέλεια με τη γύρω περιοχή και το περιβάλλον. Είναι αυθεντικές, δεδομένου ότι έχουν υποστεί την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και καλά διατηρημένες. Οι εκκλησίες αυτές, λόγω της μοναδικότητας και της καλλιτεχνικής τους αξίας, έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Ουνέσκο με τα πολιτιστικά μνημεία.

Η Εκκλησία του Αγίου Τιμίου Σταυρού, στο Patrauti,  χτίστηκε το 1487 από τον Στέφανο τον Μεγάλο. Λεηλατήθηκε το 1653 και το 1684 και αναστηλώθηκε από τον πρίγκιπα Νικόλαο Μαυροκορδάτο στις αρχές του 18ου αιώνα. Είναι μια μικρή τρίκλιτη εκκλησία, η οποία στο εσωτερικό της έχει μια μνημειώδη τοιχογραφία, που αναπαριστά τον Κύκλο των Παθών.
Φωτογραφία  prese
Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού Patrauti ζωγραφίστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 15ου αιώνα. Δεν έχουν αποκατασταθεί, είναι σκοτεινές και καλύπτονται από την κάπνα των κεριών. Αυτό που είναι ορατό όμως, σε αυτές τις τοιχογραφίες, κυριαρχείται από ένα χρυσό φως. 
Φωτογραφία Wayne W G
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μονή Voroneţ είναι ίσως η πιο διάσημη εκκλησία στη Ρουμανία. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα φωτεινά και έντονα χρώματα των εξωτερικών της τοιχογραφιών. Οι τοίχοι και η καμάρα του εξωνάρθηκα καλύπτονται από τις 365 σκηνές του Ημερολογίου των Αγίων. Οι εξωτερικές τοιχογραφίες απεικονίζουν παραδοσιακές σκηνές και την περίφημη Τελική Κρίση, στον δυτικό τοίχο.
Φωτογραφία globetrotter_rodrigo
Η Μονή Voronet χτίστηκε το 1488 και είναι γνωστή ως "Καπέλα Σιξτίνα της Ανατολής", λόγω των εσωτερικών και εξωτερικών τοιχογραφιών της. Χαρακτηρίζονται από μια έντονη απόχρωση του μπλε,  που δεν έχει ξεθωριάσει με το πέρασμα των χρόνων και είναι γνωστή ως "μπλε του Voronet". Οι καλλιτέχνες εργάστηκαν απομονωμένοι, διαφύλαξαν τα μυστικά τους και μέχρι σήμερα η σύνθεση της βαφής παραμένει μυστήριο. Πορτρέτα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων, παρουσιάζονται στην τοιχογραφία "Το δέντρο του Ιησού". 
Η Εκκλησία του Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου χτίστηκε ως κατοικία του διοικητή της Suceava, Luca Arbore, το 1503. Υψηλής ποιότητας τοιχογραφίες υπάρχουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό της εκκλησίας, η οποία διακοσμήθηκε υπό τις εντολές της εγγονής του διοικητή, το 1541. Στις τοιχογραφίες της εκκλησίας κυριαρχούν πράσινες αποχρώσεις.
Φωτογραφία FlinstoneRO 
Η νότια πρόσοψη της εκκλησίας Arbore είναι πολύ καλά διατηρημένη. Στην αριστερή πλευρά της πόρτας απεικονίζεται ο Ακάθιστος Ύμνος με τις 24 στροφές του, ενώ παρακάτω υπάρχει ένα θέμα, κοινό σε πολλές από τις ζωγραφιστές εκκλησίες, "Η Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης".
Φωτογραφία  Ginger085
Φωτογραφία  KLMircea
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σήμερα είναι το καθολικό της Μονής του Αγίου Ιωάννη της Suceava. Οι εξωτερικές τοιχογραφίες επιβιώνουν από το 1534, όμως μόνο στη δυτική και νότια όψη της. Οι κομψές σιλουέτες, τα αρμονικά χρώματα και οι Κυριλλικές επιγραφές είναι τα στοιχεία που κάνουν τις τοιχογραφίες αυτές εξαιρετικές.
Φωτογραφία  sv1388
Φωτογραφία dryasadingo
Φωτογραφία dryasadingo
Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Καθολικό της Μονής Probota χτίστηκε από τον πρίγκιπα Petru Rares το 1531 ως οικογενειακό μαυσωλείο. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τότε, με εξαίρεση αυτών του ιερού,  που είναι του 19ου αιώνα. Οι εξωτερικές, αν και σε κακή κατάσταση, μαρτυρούν την δεξιοτεχνία του δημιουργού τους με την εξαιρετική τους σύνθεση και τα εκπληκτικά χρώματά τους. Οι εσωτερικές, είναι από τις καλύτερες στη Μολδαβία. Η Μονή Probota ήταν η πρώτη που απόκτησε εξωτερικές τοιχογραφίες. Περιβάλλεται από ψηλά τείχη με γωνιακούς αμυντικούς πύργους. 
Φωτογραφία stefbra
Φωτογραφία  she_who_must
Φωτογραφία stefbra
Η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μονή Humor  χρονολογείται πριν από 1415, αλλά η σημερινή δομή χτίστηκε το 1530. Η Μονή Humor είναι αφιερωμένη στην Παναγία και είναι από τις πρώτες που απόκτησαν εξωτερικές τοιχογραφίες. Το κυρίαρχο χρώμα των καλοδιατηρημένων τοιχογραφιών είναι το καφεκόκκινο.
Φωτογραφία Sheepdog Rex
Φωτογραφία  Em and Ernie
Τα θέματα των τοιχογραφιών περιλαμβάνουν: την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και την Τελική Κρίση,  αλλά και έναν Ύμνο προς την Παναγία, εμπνευσμένο από το ποίημα του Πατριάρχη Σέργιου της Κωνσταντινουπόλεως, σχετικά με τη θαυματουργή επέμβαση της Θεοτόκου στη διάσωση της πόλης από την περσική κατάκτηση το 626.
Φωτογραφία  Mark Iverson
Φωτογραφία Prof. Mortel
Η Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Μονής Moldovita, η οποία χτίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα, είναι παρόμοια στο σχήμα και τη διακόσμηση με αυτήν της Μονής Humor. Για το λόγο αυτό, πιστεύεται ότι δημιουργός είναι το ίδιο πρόσωπο και στις δύο εκκλησίες. Στις καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες της μονής Moldovita κυριαρχούν οι κίτρινες αποχρώσεις, αλλά και το μπλε χρώμα. Μερικά από τα θέματα των τοιχογραφιών είναι: η Τελική Κρίση, το Δένδρο του Ιεσσαί, η Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
Φωτογραφία  globetrotter_rodrigo
Φωτογραφία  Sheepdog Rex
Η Εκκλησία της Αναστάσεως στη Μονή Suceviţa κτίστηκε το 1532 από τον πρίγκιπα Petru Rares.  Οι εξωτερικές τοιχογραφίες απεικονίζουν το Δέντρο του Ιεσσαί, τη γνωστή συμβολική αγιογραφική παράσταση,  στην οποία εικονογραφείται το γενεαλογικό δένδρο της ενσάρκωσης του Ιησού Χριστού.
Φωτογραφία  DSLEWIS
Η Μονή Suceviţa είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ζωγραφισμένα μοναστήρια και μια από τις πιο γοητευτικές θρησκευτικές τοποθεσίες στην Μπουκοβίνα. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι της καλύπτονται από τοιχογραφίες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. 
Φωτογραφία  Sheepdog Rex
Φωτογραφία  Sheepdog Rex
Απεικονίζουν βιβλικές σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, όπως "Η ζωή του Μωυσή" στο εσωτερικό και "Η Κλίμακα των Αρετών" στο εξωτερικό. Τα έργα χρονολογούνται από το 1601 περίπου, γεγονός που καθιστά τη Suceviţa ένα από τα τελευταία μοναστήρια, που είναι διακοσμημένα με το διάσημο Μολδαβικό στυλ των εξωτερικών τοιχογραφιών.
Πηγές 1  2 3 4 5 6
 

2 σχόλια:

  1. Do this hack to drop 2lb of fat in 8 hours

    Over 160,000 men and women are losing weight with a simple and SECRET "water hack" to burn 2lbs each and every night while they sleep.

    It's simple and works on everybody.

    Here's how to do it yourself:

    1) Get a clear glass and fill it with water half full

    2) Then follow this strange HACK

    so you'll become 2lbs thinner the very next day!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...